REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors dabartiniai sprendimai dėl koronaviruso plitimo veikia, jie gali būti laikini, konstatavo prof. Vytautas Kasiulevičius. Jo teigimu, nors tolimesnis susirgimų augimas neišvengiamas, itin didelį nerimą kelia vis daugiau neatsekamų atvejų.  

Nors dabartiniai sprendimai dėl koronaviruso plitimo veikia, jie gali būti laikini, konstatavo prof. Vytautas Kasiulevičius. Jo teigimu, nors tolimesnis susirgimų augimas neišvengiamas, itin didelį nerimą kelia vis daugiau neatsekamų atvejų.  

REKLAMA

Anot VU Medicinos fakulteto prodekano, dabartiniai Lietuvos rodikliai „eina“ paraleliai su Vokietijos. 

„Mes truputėlį „iššokom“ anksčiau, vokiečiai kiek „iš paskos“, bet tiek mes, latviai, estai neblogai kontroliuojame situaciją. Aišku, tų atvejų daugėja ir daugės, nes šąla oras ir tai yra logiška. Taigi, aišku, kad reikia imtis tam tikrų veiksmų stabdant plitimą ir jų įvairūs variantas išties yra nuolat diskutuojami“, – po susitikimo su prezidentu Nacionaliniame visuomenės sveikatos centre (NVSC) kalbėjo jis.

Siūlo remtis Jungtinės Karalystės patirtimi

Profesorius pažymėjo, kad turi būti diegiami tam tikri tikslinės kontrolės elementai, bet jie turi būti pagrįsti įrodymais. 

REKLAMA
REKLAMA

„Štai neseniai Jungtinė Karalystė (JK) 14 d. pritaikė tam tikrų veiksmų seką, kaip pavyzdžiui, „6 taisyklę“, t. y. leidžiami ne daugiau 6 žmonių susibūrimai. Taip pat maitinimo įstaigose apribotas naktinis darbo laikas ir šie veiksmai jau duoda efektą. Mes matome, kad yra tų naujų atvejų stabilizacija JK. Vadinasi, tos patirtys gali būti efektyvios ir mes bandome jų ieškoti“, – kalbėjo V. Kasiulevičius.

REKLAMA

Jis pabrėžė, kad dar reikia susėsti ir pakankamai aiškiai išsidiskutuoti šiuos klausimus. 

„Daug šalių turi protrūkį, ypač Europoje, ir matome, kad Estijos, JK patirtis yra veiksminga ir galime ja pasiremti. Nesinori, kad viskas dabar vyktų kaip Lenkijoje ar juo labiau Čekijoje. Tai jei Lietuva išvengs tokių kritinių, bus gerai. Bet tam reikia susėsti ir sutarti“, – komentavo specialistas.

Nerimas dėl neatsekamų atvejų

Profesoriaus manymu, šiuo metu tam tikri priimti sprendimai veikia, nes atvejų skaičius yra šiuo metu stabilizavęsis. 

REKLAMA
REKLAMA

„Negalima sakyti, kad yra eksponentinė kreivė. Bet ar tie sprendimai bus tvarūs, ilgalaikiai, nes oras šąla, žmonių susibūrimai bus intensyvesni, vadinasi, tų sprendimų reikia intensyvesnių. Aš nekalbu apie karantiną, bet tam tikrų specifinių sprendimų, manau, reikėtų“, – kalbėjo V. Kasiulevičius.

Jis palaikė prezidento poziciją, kad NVSC turi būti finansuojamas pakankamai, nes atvejų atsekimas yra labai svarbus. 

„Nesvarbu, kad mes atsekam gal realių susirgimų gal 20 proc., gal 40 proc., bet mes matome tam tikrus židinius besiformuojančius, matome juose taikomas priemones. Labai daug atvejų yra neatsekamų, besimptomių.

Bet jei NVSC neatseks vis daugiau susirgusių žmonių, tai mes totaliai prarandame kontrolę šalyje. Dabar jau atsekamumas nukrito mažiau nei 70 ir tai yra labai blogai, atsekama turėtų būti 80 proc.“, – sakė medikas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prailgintos moksleivių atostogos – laikina sprendimas

Jo teigimu, planuojamos prailginti moksleivių atostogos – vėlgi gali nebūti sprendimas.

„Laikinas efektas gali būti, bet infekcija toliau vėl kils ir tos dvi savaitės neišspręs problemos“, – kalbėjo jis.

V. Kasiulevčius pridūrė, kad mokyklos ieško tų sprendimų. Jo manymu, labai geras sprendimas yra dirbti gyvai kas savaitę, tai išties leidžia mažinti užsikrėtimo atvejų.

Portalas tv3.lt primena, kad sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga antradienį Seime užsiminė, kad Vyriausybė trečiadienį svarstys ne tik galimybę pailginti mokiniams atostogas, bet ir planuoja peržiūrėti kitus ribojimus:

„Planuojama peržiūrėti ribojimus, kurie susiję su susibūrimais, renginiais, įvairiomis pramogomis. Nes neužtenka vien tik, kad vaikai neitų į mokyklą, jie neturėtų ir kitur kažkur susirinkti, į kažkokias pramogas, susibūrimus. Tai ir šitas bus peržiūrima.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų