REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
61
Seimo rinkimai 2020 (nuotr. Fotodiena/Justino Auškelio)

Rinkimų stebėjimo organizacija „Baltosios pirštinės“ praneša, jog šiuo metu jau yra gavę 130-140 skundų iš žmonių, norėjusių balsuoti saviizoliacijoje, bet negalėjusių to padaryti. Organizacijos vadovės teigimu, galutinis skaičius bus dar didesnis. 

61

Rinkimų stebėjimo organizacija „Baltosios pirštinės“ praneša, jog šiuo metu jau yra gavę 130-140 skundų iš žmonių, norėjusių balsuoti saviizoliacijoje, bet negalėjusių to padaryti. Organizacijos vadovės teigimu, galutinis skaičius bus dar didesnis. 

REKLAMA

Visuomeninė organizacija „Baltosios pirštinės“ dar sekmadienį vakare, vos užsidarius balsavimo apylinkėms, spaudai išplatino pranešimą, kuriame buvo rašoma jog tuo metu buvo užfiksuota 120 saviizoliacijoje esančių rinkėjų balsavimo teisės pažeidimų.

Pirmadienio rytą organizacijos vadovė Marija Šaraitė portalui tv3.lt pasakoja, jog ją nuolatos pasiekia nauji rinkėjų skundai.

„Skundai daugiausia ateina elektroniniais laiškais, negaliu tiksliai pasakyti kiek, bet dar tikrai 10-20 pranešimų gavome. Iš viso dabar turime apie 130-140 nusiskundimų.

REKLAMA
REKLAMA

Daugelyje atvejų žmonės parašo visą istoriją ilgą laiške, kad tomis dienomis, dažniausiai dar tada, kai buvo galima oficialiai tvarkingai registruotis, Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) jie pateikė prašymą dėl balsavimo saviizoliacijoje. Dažniausiai žmonės gavo patvirtinimą, buvo susiskambinę ir žinojo net koks rinkimų komisijos atstovas yra atsakingas. Tiesiog nesulaukė jų namuose“, – apie situaciją pasakoja M. Šaraitė.

REKLAMA

Jos nuomone, toks rinkėjų teisių pažeidimas yra itin rimtas, tad VRK privalo prisiimti atsakomybę bei užtikrinti, kad antrajame rinkimų ture visi gautų vienodą teisę išreikšti savo balsą.

„Rinkimų komisijos nedirba atsakingai, o VRK turi prisiimti atsakomybę.

Dabar visą dieną skaitysime įdėmiai laiškus, visus rinkėjų skundus susidėliosime į skirtingus segmentus. Manau, kad bus kelios grupės, nes yra rašančių ne tik dėl balsavimo saviizoliacijoje, bet ir neįgalių ar senyvo amžiaus žmonių, kurie turėjo balsuoti namuose, bet pas juos taip pat rinkimų komisija neatėjo. Kiekvienais rinkimais tokių žmonių atsiranda“, – aiškina „Baltosios pirštinės“ vadovė.

REKLAMA
REKLAMA

M. Šaraitė taip pat užtikrina, kad pati organizacija taip pat imsis tolimesnių veiksmų ir galbūt netgi sieks teisinės pagalbos:

„Susidėliosime statistikas, pasiteirausime asmenų, nusiųsime užklausą, kiek iš jų buvo vakar sudarytos sąlygos balsuoti, kiek liko nebalsavę. Tikriausiai klausime pačių rinkėjų, kokio nusiteikimo ir atkaklumo jie yra ir ką norėtų toliau daryti.

Mūsų teisininkai dabar svarsto ir dėlioja, kokios galimos opcijos, kokie skundai ir bendravimas su VRK – galbūt verta eiti į teismą“.

VRK: tai daugiau nei apmaudu

Naujausių skaičių ir komentarų VRK kol kas nepateikia.

Sekmadienio pavakarę spaudos konferencijoje komisijos pirmininkė Laura Matjošaitytė skelbė, jog rinkimų komisijos daro viską, kad tokie žmonės gautų galimybę išreikšti savo balsą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mes kreipėmės į apygardų apylinkių rinkimų komisijas, aiškinamės situaciją, be abejonės, tai daugiau nei apmaudu, kai rinkimų komisijų nariai nepasiekia rinkėjų, kurie yra užsiregistravę ir nori balsuoti namuose“, – spaudos konferencijoje sekmadienį sakė VRK pirmininkė.

Pasak L. Matjošaitytės, VRK buvo gavusi per 1,7 tūkst. prašymų balsuoti iš asmenų, esančių saviizoliacijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų