REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vienoje Vilniaus progimnazijoje vaikai galimai yra maitinami iš atliekų gaminamu maistu. Įstaigos darbuotojų teigimu, nesuvalgytas maistas surenkamas ir patiekiamas iš naujo. 

Vienoje Vilniaus progimnazijoje vaikai galimai yra maitinami iš atliekų gaminamu maistu. Įstaigos darbuotojų teigimu, nesuvalgytas maistas surenkamas ir patiekiamas iš naujo. 

REKLAMA

Pirmadienį LRT radijas laidoje „Ryto garsai“ pranešė, kad Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) gavo pranešimą, jog  vienoje Vilniaus progimnazijoje mokiniams valgykloje patiekalai yra gaminami iš maisto atliekų, kurios surinkamos iš lėkščių. 

Virėjos tokio siaubo dar nematė

Šį faktą pripažino viena iš Vilniaus kunigaikščio Gedimino progimnazijos virėjų. Moteris teigė, kad kalbėti apie maisto ruošą mokykloje jai nemalonu ir gėda. 

„Ką aš dabar pamačiau, savo vaikams pasakiau, kad valgykloje tikrai nevalgysite. Geriau aš maistą pati jums paruošiu. Aš tokio siaubo dar nemačiau“, – teigė viena progimnazijos virėjų. 

REKLAMA
REKLAMA

Progimnazijos vadovas Rimantas Remeika pripažįsta, kad vaikai valgykloje nevalgo, tačiau, jo manymu, to priežastis yra tai, kad vaikai nėra pratę sveikai maitintis. 

REKLAMA

„Jie dirba pagal technologines korteles, pagal kurias vykdėme pirkimą. Technologinės kortelės parengtos pagal Sveikatos apsaugos ministro reikalavimus. 

Dėl kokybės aš pasakyti negalėčiau. Aš pats, kiek pajėgiu, valgau ir kiti valgo. Pavyzdžiui, vaikai labai nevalgė jautienos kotletų, todėl kad jie buvo neįpratę. Jautienos kotletas yra juodas, spalva netinka. Ne balta, tai reiškia, ne šviesi kaip kiaulienos ar vištienos. Pernai to nebūdavo, o dabar pagal technologines korteles yra jautienos kotletai“, – teigė progimnazijos direktorius. 

REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu virėja atskleidžia, kad jautienos nebuvo nė kvapo. 

„Labai daug troškinio liko ir kitą dieną buvo jautienos kukuliai. Tai šitą jautieną pramalėme ir tada padarėme kukulius“, – pasakojo virėja. 

Tėvai nerimauja dėl alkanų vaikų

Tuo metu moksleivių tėvai taip pat tvirtina, kad vaikai nenori valgyti mokykloje. 

„Tėvų nuotaikos tokios, kad dalis vaikų išvis mokykloje nevalgo. Pačių vaikų žodis yra „tiesiog nevalgoma“.

Turbūt pagrindinis dalykas tėvams ne tai, ar jie patys moka pinigus, ar tai daro valstybė, o tai, kad vaikas yra visą dieną alkanas. Alkanas vaikas negali produktyviai mokytis ir tada tėvai deda papildomą maistą ir mokyklos maistas tikriausiai yra išmetamas“, – po tėvų susirinkimo tokias pastabas perdavė kunigaikščio Gedimino progimnazijos moksleivio mama. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnybai pateiktame skunde rašoma, kad iš rytinės košės vaikams yra kepami blyneliai pavakariams, todėl maistas tikrai neišmetamas. 

„Kai vaikai nesuvalgo košės iš ryto, tai pavakariams iš jos yra daromi sklindžiai. Ir ta košė yra ne iš puodo, kur liko, o iš vaikų lėkščių. Deda į kibirą, kur reikia maistą išmesti, tačiau jo neišmeta, o daro sklindžius pavakariams“, – skundo informaciją patvirtino virėja. 

Pranešime taip pat rašoma, kad jei pavakariams iš rytinės košės paruoštų blynelių lieka, jie yra sumalami į kitos dienos kukulius. 

„Pora dienų buvo atvejų, kada jie bandė daryti mažesnes porcijas ir improvizuoti. Maitintojas nepasiskaičiavo kiek reikės maisto, todėl jo pritrūko“, – nepasitenkinimą taip pat išreiškė progimnazijos direktorius Rimantas Remeika. 

REKLAMA

Jo vadovaujama progimnazija Vilniuje turi tris filialus. Kiekvienas jų – po valgyklą. 

„Vieną dieną valgė 238 vaikai, o buvo atvežta 9 kilogramai mėsos. Ir taip daugiau mažiau kas dieną“, – teigė virėja iš kito tos pačios mokyklos filialo. 

Tėvai pasakoja, kad mokymo įstaigoje žuvies patiekalai išviso yra nevalgomi. 

„Kalbėjome su tėvais, kad visi žuvies produktai absoliučiai yra nevalgomi. Jų nevalgo net mokytojai. Negana to, žuvis nėra patiekiama paprastai, ji yra sumalama į apkepus ar kotletus, kurie turi žuvis kvapą, bet yra klausimas – ar ten realiai yra žuvies“, – pasakojo mama. 

Nesuvalgytą maistą sutvarko

Virėja teigia, kad esant maisto trūkumui maistas yra renkamas iš kitų vaikų atliekų.

„Buvo žuvies kotletai ir turėjo porcija būti 80 gramų, tačiau darėme 60 gramų ir tai neužteko. Tai moterys rinko iš ten, kur vaikai nesuvalgė, ir dar duodavo kitiems vaikams. Jei prakastas sutvarkydavo, pašildydavo ir duodavo. Iš tų atliekų galima pamaitinti dar 3–4 klases“, – atskleidė virėja. 

REKLAMA

Virėja pasakojo, kad pirmiausia valgykloje atsilanko 1–2 klasės mokiniai. Jų nesuvalgytą maistą virėjos sutvarko ir tada patiekia vyresnių klasių moksleiviams. 

„Aš pati tai mačiau ir dariau. Vyriausioji vyrėja sakė, kad reikia eiti surinkti, ir tada jie buvo sudėti atgal į puodą“, – kalbėjo virėja. 

VMVT nustatė ne vieną pažeidimą

Maisto ir veterinarijos tarnyba sureagavusi į skundą mokyklos valgyklose atliko patikrinimą.

Turėti įtarimai apie privalomų patalpų ir įrangos higienos reikalavimų pažeidimus bei laiku nesunaudotų maisto žaliavų panaudojimą, o ne utilizavimą pasibaigus jų vartojimo laikui, pasitvirtino, rašoma pranešime spaudai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

VMVT inspektoriams atlikus patikrinimą filialo mokyklų valgyklose nustatyta, kad vaikams maitinti skirti patiekalai gaminti ne pagal receptūras (pavyzdžiui, nustatyta kad kai kurių patiekalų, nurodytų valgiaraštyje, svoriai yra mažesni nei deklaruota arba vieni patiekalai pakeisti kitais).

Be to, patikrinimo metu nustatyta, kad šalutiniams gyvūniniams produktams (t. y. maisto atliekoms) laikyti skirtame šaldiklyje kartu buvo laikomi ir ne šalutiniai gyvūniniai produktai – pjaustyti bananai, supakuoti į polietileninius maišelius, šaldytos bandelės, užšaldyti varškės kukuliai.

Taip pat nustatyta ir kitų pažeidimų: maisto gamybai skirtų žaliavų šaldiklyje laikyta žalia mėsa ir uogos nebuvo tinkamai atskirtos, taip pat rasta 5 kg jautienos mentės su pasibaigusio tinkamumo vartoti terminu.

REKLAMA

Vienas iš šiurkščiausių pažeidimų, kurį nustatė VMVT inspektoriai viešojo maitinimo įmonėje, įsikūrusioje Lukiškių skg. 5 veikiančioje Vilniaus kunigaikščio Gedimino progimnazijoje, – tai, kad rytojaus dieną atlikto pakartotinio patikrinimo metu nurodyta sunaikinti žaliava (jautiena) su pasibaigusiu tinkamumo vartoti terminu buvo rasta sudėta atgal į šaldytuvą kartu su maistui ruošti tinkamais produktais.

Maitinimo paslaugas Vilniaus Kunigaikščio Gedimino progimnazijai teikia viešoji įstaiga „Bruneros“. Įstaiga situacijos kol kas nekomentuoja. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų