REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vos 21-erių metų lietuvis Gediminas Beržinskas šį pirmadienį stojo prieš teismą dėl pasikėsinimo įvykdyti teroro aktą. Savadarbį sprogmenį įtariamasis buvo palikęs prie „Western Union“ pastato, tačiau laimingo atsitiktinumo dėka sprogimas neįvyko.

Vos 21-erių metų lietuvis Gediminas Beržinskas šį pirmadienį stojo prieš teismą dėl pasikėsinimo įvykdyti teroro aktą. Savadarbį sprogmenį įtariamasis buvo palikęs prie „Western Union“ pastato, tačiau laimingo atsitiktinumo dėka sprogimas neįvyko.

REKLAMA

Ši byla pradėta nagrinėti Vilniaus apygardos teisme. Asmuo kaltinamas pasikėsinimu sugadinti svetimą turtą dideliu mastu, įbauginti visuomenę, sukelti pavojų daugelio žmonių gyvybei ir padaryti didelę žalą Lietuvoje veikiančioms finansinėms įmonėms įvykdydamas jo planuotą teroro aktą.

13.30 val. prasidėjusiame posėdyje pirmasis savo žodį tarė kaltinimą palaikantis prokuroras. Jis pasakojo, kad G. Beržinskas kaltinamas tuo, jog teroristiniais tikslais gamino sprogstamąsias medžiagas:

„Laikydamas save ultradešinių pažiūrų bei siekdamas dideliu mastu sugadinti svetimą turtą, įbauginti visuomenę ir padaryti daug žalos, kaltinamasis pasikėsino įvykdyti teroro aktą. Sprogmuo buvo pagamintas 2019 m. rugsėjį. Sprogmenį jis paliko spalio 5 d. prie „Western Union“ pastato.“

REKLAMA
REKLAMA

Pabrėžta, kad sprogmuo buvo pagamintas su laikrodiniu mechanizmu. Sprogimas neįvyko tik todėl, kad pasislinko kontaktai ir dėl šios priežasties sprogmuo suėjus nustatytam laikui nesuveikė.

REKLAMA

Pripažįsta kaltę

Paklaustas, ar supranta, kuo yra kaltinamas, G. Beržinskas atsakė teigiamai. Jis pridūrė, kad savo kaltę pripažįsta visiškai. Pritarus visoms pusėms, bylą nuspręsta nagrinėti sutrumpinto proceso tvarka.

G. Beržinskas teisme pasakojo, kad sprogdinimą siekė įvykdyti norėdamas įrodyti savo tiesas:

„2019 m. pavasarį įstojau į kolegiją Vilniuje. Išvykdamas į sostinę pasiėmiau su savimi chemines medžiagas. Jas laikiau bendrabutyje esančioje spintoje. Susipažinau su vienu asmeniu, kuris papasakojo apie visame pasaulyje veikiančią „Feuerkrieg Division“ grupę.

REKLAMA
REKLAMA

Iš pradžių buvo mintis imtis vandalizmo. Bet 2019 m. rugsėjį pradėjau gaminti sprogmenį bendrabučio kambaryje. Tuo metu kambario draugų šalia nebūdavo. Likus savaitei nusprendžiau, kur padėsiu sprogmenį. Laikrodžio mechanizmą nustačiau valandai.

Tada išskubėjau į savo bendrabutį. Ten pralaukiau valandą, bet sprogimas neįvyko. Dar kurį laiką dvejojau ar derėtų sugrįžti ir pažiūrėti, kas vyksta, bet neišdrįsau.“

Kaltinamasis pasakojo nacizmu susidomėjęs nuo 12 metų, o sprogmenimis – būdamas 14 metų, juos bandydavo miškuose netoli gimtojo Jurbarko.

Keičia poziciją

Vilniaus apygardos teismo teisėja Jurgita Mačionytė pagarsino anksčiau kaltinamojo duotus parodymus. Paaiškėjo, kad prieš kurį laiką G. Beržinskas buvo įstojęs į Lietuvos karo akademiją. Bet su kursiokais jis nesutarė. Jie žinojo apie jo pažiūras, nes jų G. Beržinskas neslėpė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kursiokai manęs nesuprasdavo, laikydavo kitokiu nei visi. Dar Karo akademijoje internete bendraudavau karo, politikos, nacizmo ar fašizmo temomis. Po karo akademijos buvau sutrikęs, jaučiausi vienišas. Man nuolat viduje kirbėjo mintis, kad reikia kažką daryti, jog įrodyčiau savo tiesą.

Norėjau susprogdinti kokį nors pastatą ar įstaigą. Iš pradžių buvo nusitaikęs į Užsienio reikalų ministeriją. Dažnai pro ten pravažiuodavau, galėdavau apžiūrėti. Vis dėlto, vėliau tos minties atsisakiau ir pasirinkau ne tokioje atviroje vietoje esantį objektą.

2019 m. pavasarį įstojęs į Vilnių supratau, kad tai yra mano šansas. Gyventi į bendrabutį atvykau 2019 m. rugpjūčio pabaigoje. Išvykdamas iš Jurbarko susidėjau į automobilį chemines medžiagas.

REKLAMA

Pradėjęs gyventi Vilniuje kūriau planą, kaip įvykdyti sprogdinimą. Norėjau įbauginti žmones. Paskatinti kitus žmones elgtis taip pat, kaip ir aš. Priešintis valdžiai, naikinti kitataučius – čigonus, žydus ir kitas rases.“

G. Beržinskas teisme taip pat prisipažino turėjęs įvairios nacistinės literatūros, tarp knygų – ir Adolfo Hitlerio „Mein kampf“.

G. Beržinskas anksčiau sakė, jog gailisi, kad sprogmuo nesprogo: „Jei būtų žuvę žmonės, nebūčiau dėl to gailėjęsis. Norėjau surasti pasekėjų. Jei manęs nebūtų sulaikę, būčiau toliau bandęs įvykdyti sprogdinimą. Tik nebe toje pačioje vietoje, nes būtų per daug rizikinga.“

REKLAMA

Taip G. Beržinskas kalbėjo per pirminę apklausą. Vis dėlto, šį pirmadienį teisme jis pakeitė savo poziciją. „Specialiai siekiau sprogmenį padėti naktį, kai nebūna daug žmonių. Be to buvo savaitgalis, kai įprastai būna nedaug žmonių. Taip pat atvykus į Vilnių neturėjau vienintelio tikslo įvykdyti sprogdinimą. Su grupuote susijusi veikla man buvo kaip antraeilis dalykas“, – teisme pabrėžė kaltinamasis.

Kaltinamasis teigė, kad šiandien savo veiksmus vertina labai kritiškai ir gailisi dėl to, ką padarė.

Pasiūlyta bausmė

 

Prokuroras sakydamas baigiamąją kalbą pabrėžė, kad tokia byla yra pirmoji Lietuvos istorijoje: „Nieko panašaus anksčiau nėra buvę. Šiandien ramiai galime kalbėti apie tai, kas būtų nutikę, jei sprogmuo būtų susprogęs. Bet tas neįvyko dėl nuo kaltinamojo nepriklausančių priežasčių.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prokuroras teismo prašė G. Beržinską pripažinti kaltu ir jį  nuteisti laisvės atėmimu 6 metams. Dėl bylos nagrinėjimo pagreitinta tvarka, bausmę paprašyta sutrumpinti trečdaliu ir paskirti galutinę 4 metų laisvės atėmimo bausmę.

Savadarbis sprogmuo

Įvykio aplinkybes specialiai surengtoje spaudos konferencijoje anksčiau komentavo Lietuvos policijos generalinio komisaro pavaduotojas Arūnas Paulauskas: „Jaunuolis kėsinosi susprogdinti savadarbį sprogmenį. Bet dėl nuo jo nepriklausančių priežasčių to padaryti jam nepavyko. Jaunuolis šiuo metu yra suimtas ir laukia teismo verdikto. Per kratas jo namuose buvo rasta daugiau ginklų.“

REKLAMA

Aiškėja, kad sprogmuo rastas netrukus po to, kai jis ten buvo padėtas. Buvo įvestas planas „Skydas“ ir atvykę „Aro“ pareigūnai tą sprogmenį neutralizavo. „Šiandien dar negalime atskleisti, kodėl nepranešėme iš karto apie šį atvejį. Daugiau įtariamųjų nėra, mūsų duomenimis, šis asmuo Lietuvoje veikė vienas. 2,5 kg trotilo miesto centre yra daug. Galėjo būti išdužę langai kelių šimtų metrų spinduliu, o jei netoliese būtų pasitaikę žmonių, tai, tikėtina, būtume turėję aukų“, – pasakojo A. Paulauskas.

Anot policijos atstovo, įtariamasis gamino sprogmenis pagal internete rastas instrukcijas: „Tai yra protesto forma prieš pasaulyje nusistovėjusią tvarką, globalizmą. „Western Union“ turi globalizmo požymių, todėl tikėtina, kad dėl to ir buvo pasirinktas kaip taikinys. Vien pats faktas, kad jo namuose rasta sprogmenų ruošinių išduoda, kad ties šiuo išpuoliu jaunuolis neketino sustoti. Jis duoda parodymus, neneigia savo veiksmų. Jam gresia laisvės atėmimas iki 10 metų.“

REKLAMA

Įtariamasis – jaunas lietuvis

Nusikaltimu įtariamas 1999 metais gimęs lietuvis. Gauta duomenų, kad sulaikytasis priskiria save ultradešiniųjų pažiūrų ekstremistų ,,Feuerkrieg Division“ grupuotei ir, kaip įtariama, teroristiniais tikslais gamino ir laikė didelės sprogstamosios galios sprogmenis, sprogstamąsias medžiagas.

Ikiteisminis tyrimas pradėtas pernai spalio 6 dieną, kai prie pastato, kuriame Vilniuje įsikūrusi tarptautinė bendrovė ,,Western Union“, sienos aptiktas savadarbis sprogmuo bei juodos spalvos dažais ant pastato sienos išpurkšti užrašai „FK DIVISION“, „SIEGE“ ir svastikos ženklas.

Nedelsiant įvedus planą „Skydas“, Lietuvos policijos antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ išminuotojai neutralizavo savadarbį sprogmenį ir išvežė į Lietuvos policijos kriminalistinių tyrimų centrą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atlikus sprogstamosios medžiagos tyrimą paaiškėjo, kad savadarbis sprogmuo pagamintas iš 6 kilogramų sprogstamosios medžiagos, laidų, laikrodinio mechanizmo ir kitų sprogmeniui detonuoti būtinų elementų, o jo sprogstamoji galia prilygtų maždaug 2,5 kilogramo trotilo.

Atlikdami pirminius ikiteisminio tyrimo veiksmus Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai nustatė, kad pastato išorinės apsaugos kameros užfiksavo vidurnaktį prie pastato atvykusį asmenį, kuris ant pastato juodos spalvos dažais užrašė aukščiau minėtus užrašus ir prie įėjimo išorinių durų padėjo maišelį su savadarbiu sprogmeniu.

„Asmuo siekė būti neatpažintas, todėl dėvėjo juodos spalvos drabužius, gumines pirštines, veidą slėpė po gobtuvu bei naudojo papildomas veido maskavimo priemones“, – skelbiama pranešime.

REKLAMA

Nepaisant to, spalio 15 dieną įtariamasis buvo sulaikytas, šiuo metu jis suimtas.

Tarptautinė ekstremistų grupuotė

Teisėsaugos duomenimis, „Feuerkrieg Division“ yra tarptautinė šiuo metu teisėsaugos institucijų pastangomis praktiškai išardyta ultradešinių pažiūrų ekstremistų grupuotė, ji vadovaujasi JAV žinomo neonacisto Jameso Masono veikalu „Siege“.

Veikale dėstoma nacionalsocialistinė ideologija, skatinama ir kurstoma neapykanta seksualinių mažumų, žydų bei kitų rasių atstovų atžvilgiu.

Per specialią sulaikymo operaciją, kurioje dalyvavo „Aro“ pareigūnai, pas įtariamąjį rasta bei iš neteisėtos apyvartos išimta jau paruošta sprogdinti didelės galios sprogstamoji medžiaga ir cheminės medžiagos, iš kurių galima pagaminti savadarbį didelės sprogstamosios galios mechanizmą.

REKLAMA

Taip pat rastas ir iš neteisėtos apyvartos išimtas tinkamas šaudyti savadarbis šaunamasis ginklas, bei C kategorijos ginklo dalis, kuri vadovaujantis Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymu priskiriama prie šaunamųjų ginklų.

Per kratas taip pat rasti ir paimti kiti tyrimui reikšmingi daiktai, ultradešiniųjų pažiūrų ekstremistinė ir nacionalsocialistinė literatūra bei simbolika.

Birželio 17 dieną baudžiamoji byla su kaltinamuoju aktu perduota nagrinėti Vilniaus apygardos teismui.

Už pasikėsinimą įvykdyti teroro aktą Baudžiamajame kodekse nustatyta laisvės atėmimo bausmė iki dešimt metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų