REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo rugpjūčio 1 d. grąžinus prievolę tam tikrose viešose uždarose vietose, o ką tik sveikatos apsaugos ministrui Aurelijui Verygai prabilus apie būtinumą ir renginiuose atvirose erdvėse dėvėti veido kaukę ar kitą priemonę, netyla pasipiktinusiųjų balsai, kad tai karštu oru ne tik nepatogu, bet ir neva ne visada prasminga. Kiek tokiose kalbose tiesos, portalas tv3.lt teiraujasi mokslininkų.  

Nuo rugpjūčio 1 d. grąžinus prievolę tam tikrose viešose uždarose vietose, o ką tik sveikatos apsaugos ministrui Aurelijui Verygai prabilus apie būtinumą ir renginiuose atvirose erdvėse dėvėti veido kaukę ar kitą priemonę, netyla pasipiktinusiųjų balsai, kad tai karštu oru ne tik nepatogu, bet ir neva ne visada prasminga. Kiek tokiose kalbose tiesos, portalas tv3.lt teiraujasi mokslininkų.  

REKLAMA

Kauno technologijų universiteto (KTU) profesorius Dainius Martuzevičius, paklaustas apie dabar uždarose patalpose privalomų kaukių efektyvumą, visų pirma pabrėžė, kad tiek medicininių, tiek medžiaginių kaukių esmė nėra apsaugoti dėvintįjį nuo išorės, bet išorę nuo dėvinčiojo.

„Jei žmogus yra potencialus viruso nešiotojas, tai užsidėdamas kaukę jis sumažina riziką, kad tas virusas pateks iš užsikrėtusiojo į aplinką ir užkrės kitus. Taigi jei visi vienu metu kartu užsideda kaukę, taip pat – ir sergantieji, tokiu būdu yra apribojamas viruso plitimas.

REKLAMA
REKLAMA

Daug žmonių nenorą dėvėti kaukę argumentuoja ne tik tuo, kad jos apsunkinančios kvėpavimą, bet ir nuo viruso neapsaugančios. Kaip gi yra iš tiesų?

REKLAMA

Jei kalbame apie asmenines apsaugos priemones, minimos kaukės nėra tam skirtos, šiuo atveju jau turėtume kalbėti apie respiratorius. 

Tačiau tiek trikotažinės, tiek medicininės kaukės pakankamai gerai atlieka viruso neplitimo, t. y. iš savęs sklindančio su lašeliais sulaikymo funkciją. Tačiau iš apsaugos pusės šios kaukės yra gana prasta priemonė, nes tiesiog nėra tam skirta. 

Kalbant apie saugumą svarbiausi yra du kriterijai – prigludimas prie veido ir filtravimo sistemos efektyvumas. Aišku, medicininė kaukė suteikia dalinę apsaugą, kuri siekia 30–40, jei labai pasiseka – 50 proc. Visgi respiratorių efektyvumas yra nepalyginamai didesnis ir siekia 90–95 proc. ir dar daugiau.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau jei neleidžia pačiam platinti lašelių, tai ir apsaugo, kad jų svetimų neįkvėpsime?

Kaip tik mačiau infogramą, kuriame pavaizduota, kad jei tas, kuris serga, dėvi kaukę, žymiai sumažina riziką šalia esančiajam užsikrėsti. Tačiau jei sergantysis nedėvi, o greta esantis dėvi medicininę kaukę, tai apsaugos efektyvumas vidutiniškai siekia 20–40 proc. Tai, be abejo, sumažina tikimybę, bet tai nėra pakankama.

Jei mes kalbame apie visuomenę, kurioje užsikrėtusiųjų yra nedaug arba tai yra didelė patalpa – prekybos centras ir panašiai, tai tikimybė susitikti su viruso nešiotojo yra labai maža. Tokiu atveju kaukės dar labiau sumažina tikimybę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kai kalbame apie profesionalus, medikus, kai yra daug didesnė tikimybė susidurti su virusu, jiems respiratorius yra privalomas. Taip pat ir besilankančiam tokioje gydymo įstaigoje reikėtų didesnio atsargumo.

Galbūt tada, kalbant apie apsisaugojimo priemones, daugiau prasmės kalbėti apie respiratoriaus nešiojimą?

Respiratorius yra daug brangesnė apsaugos priemonė. Be to, jei žmonės jau skundžiasi kaukėmis, tai respiratorius juo labiau nėra patogus – jis priglunda, įsispaudžia į veidą, panešiojus jį kelias valandas lieka žymės. Respiratorius yra jau profesionalus prietaisas ir nėra skirtas civiliniam naudojimui.

Tačiau reiktų  atkreipti dėmesį, kad blogai būna tada, tai žmonės užsideda respiratorių su ventiliumi galvodami, kad daro gerą dalyką. Ventilis į respiratorių dedamas tam, kad būtų palengvintas iškvėpimas. Tie darbuotojai, kurie dirba dulkėtoje aplinkoje, kur daug smulkių  dulkių, jiems svarbiausia įkvėpti gryną orą, o iškvėptas oras turi lengvai pasišalinti.

REKLAMA

Tačiau tokia priemonė nėra tai, ko dabar iš mūsų prašo valdžios institucijos – kad saugotume aplinką nuo savo iškvepiamo aerozolio. Taigi kaukės būtų daug geresnis pasirinkimas.

Šiandien „nuvainikuoti“ ir iš pradžių kaip galima efektyvi priemonė įvardyti apsauginiai skydeliai.

Pandemijos pradžioje buvo galvojama, kad  COVID-19 plinta tik oro lašeliniu būdu ir dideliais lašeliais – tais, kuriuos išskiriame čiaudėdami ar kosėdami. Tokiu atveju, jei yra tiesioginis kontaktas ir čiaudintysis nedėvi apsauginės kaukės, bet skydelį, yra šiokia tokia tikimybė, kad čiaudint jis kažką sulaikys. 

Tačiau vėl pasikeitė požiūris į virusą ir suprantama, kad jis gali plisti ne tik dideliuose, bet ir mažuose lašeliuose. Kaip tik buvau vienas iš tų daugiau nei 200 mokslininkų, kurie siuntė laišką Pasaulinei sveikatos organizacijai, raginant, jog būtų atkreiptas dėmesys į tai, kad šis virusas gali „keliauti“ ne stambiuose, bet ir labai mažuose lašeliuose. 

REKLAMA

Taigi šie skydeliai prieš labai smulkius lašelius yra bejėgiai, nes oras labai efektyviai juos apeina ir kaip apsauginė priemonė tai galėtų būti naudojama tik su respiratoriumi. Pavyzdžiui, tokiu atveju jį galėtų naudoti odontologai ar kiti specialistai gydymo įstaigoje, kur yra daug čiaudėjančių asmenų ir panašiai. 

Bet jei užsidedamas skydelis ir galvojama, kad apsaugos nuo kažko aplinkui nešiojančio virusą, tai tikrai ne.

Dalis žmonių pasvarsto, kokia logika vienam vaikštant vakare parduotuvėje dėvėti kaukę, kai to nereikia daryti kokiame renginyje ar sausakimšoje kavinėje. Kokia jūsų nuomonė?

Šiuo atveju tokiuose pasakymuose yra teisybės – kuo aplinkui yra daugiau žmonių, tuo potencialiai didesnė galima viruso koncentracija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tad kuo ilgiau joje būname, tuo didesnė tikimybė, kad įkvėpsime reikšmingą viruso kiekį tam, kad susirgtume.

Taip, vieni būdami prekybos centre, kai didžiulis tūris virš mūsų galvų, gerai veikia ventiliacija, ko gero, tikimybė, kad užsikrėsime, yra itin maža. Kita vertus, tada prasideda labai daug išlygų ir jos įneša dar daugiau painiavos.

Tad kad to būtų mažiau, geriau paminti tą savo ego ir nieko neatsitiks, jei mes kiekvieną kartą užsidėtume kaukę įeidami į patalpas, kur tai reikalinga.

Dėl viešojo maitinimo įstaigų – taip, tai šiek tiek atrodo keistai. Visgi reikėtų kalbėti, kad kaukes reikėtų ten dėvėti ir jas nusiimti tik valgymo metu. Tad šiuo metu tai atrodo keista išlyga.

REKLAMA

Nors specialistai akcentuoja, kad užsidedant ir nusiimant kaukę būtina laikytis tam tikrų taisyklių, šiukštu nevalia medicininės kaukės dėtis antrąkart, visgi realybė yra kiek kitokia. Ar iš kišenės traukdami padėvėtą kaukę nepridarysim daugiau žalos sveikatai?

Jeigu mūsų siekis yra apsaugoti save nuo apkrėtimo, tai respiratorius turėtų būti naudojamas vieną kartą arba išimtinais atvejais sterilizuojamas pagal tam tikrus protokolus.

Jei kaukę žmogus dedasi ne kaip savęs apsaugos priemonę, o siekiant apsaugoti kitus, tad ją ir užsidėjus keletą kartų, jei žmogus bus įsitikinęs, kad ant tos kaukės nepateko virusas, tada nėra taip blogai. 

REKLAMA

Jau geriau nešioti padėvėtą kaukę kad ir tris kartus  einant į patalpą negu jokios kaukės. Nuo mūsų pačių ta apsauga nebus bloga, net jei ta kaukė buvo kažkur pakabinta automobilyje ir naudojama ne kartą.

Jei žmonės yra rizikos grupėje ir tikrai nori save saugoti, tada reikėtų naudoti tinkamas priemones, keisti kaukes, naudoti vieną kartą, labai gerai jas priglausti prie veido.

Minėtosios taisyklės labiau svarbios profesionalams, medikai turi laikytis taisyklingo kaukių dėvėjimo protokolo, nes kitu atveju didėja rizika užsikrėsti. Visgi bet plačiajai visuomenei nereikėtų į tai žiūrėti taip skrupulingai.

Ačiū už pokalbį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų