REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
Kol kas nepastebimas su pandemija susijęs pavojus: esame neramumų eros pradžioje (nuotr. shutterstock.com)

Lietuvai ruošiantis Astravo atominės elektrinės fiziniam paleidimui, savivaldybės bus mėnesiui įpareigotos turėti būtiniausių priemonių: jodo tablečių, dujokaukių ir vandens atsargų. Specialistai pastebi, kad patys gyventojai dažniau perka jodo tabletes, bet dujokaukėmis kol kas nesidomi.  

Lietuvai ruošiantis Astravo atominės elektrinės fiziniam paleidimui, savivaldybės bus mėnesiui įpareigotos turėti būtiniausių priemonių: jodo tablečių, dujokaukių ir vandens atsargų. Specialistai pastebi, kad patys gyventojai dažniau perka jodo tabletes, bet dujokaukėmis kol kas nesidomi.  

REKLAMA

„Eurovaistinės“ komunikacijos vadovė Laura Bielskė pastebi, kad pasirodžius informacijai apie galimą Astravo atominės elektrinės paleidimą, gyventojai skuba užsipildyti vaistinėles kalio jodido tabletėmis. Jos teigimu, vien liepą Vilniuje esančiose „Eurovaistinėse“  įsigyta tris kartus daugiau kalio jodido tablečių nei birželį.

„Vaistininkai sako sulaukiantys klausimų apie jodo vartojimą branduolinės avarijos atveju, gyventojai ieško tam skirtų preparatų. Dažno namų vaistinėlėje kalio jodido tabletės atsiranda dėl to, kad jos yra žinomos kaip apsaugos priemonė branduolinės avarijos metu“, – sako L. Bielskė.

REKLAMA
REKLAMA

„Camelia“ vaistinę valdančios bendrovės „Nemuno vaistinės“ generalinė direktorė Aušra Budrikienė komentavo, kad jodo preparatų pardavimo kilimo nepastebi nė viename mieste.

REKLAMA

„Staigaus šuolio, susijusios su Baltarusijos atominės elektrinės atveju, nėra“, – teigė A. Budrikienė.

Svarbu paisyti rekomendacijų

Specialistai akcentuoja, kad tokių incidentų metu jodo tabletės turėtų būti vartojamos tik atsižvelgiant į valstybės rekomendacijas.

„Branduolinės nelaimės metu per televiziją ar radiją paskelbiama, kad gyventojai turėtų pradėti vartoti kalio jodido tabletes. Savarankiškai priimti tokio sprendimo arba tai daryti prevenciškai tikrai nerekomenduojama“, – sako „Eurovaistinės“ vaistininkė Jovita Juodsnukytė.

REKLAMA
REKLAMA

Vaistininkė atkreipia dėmesį, kad net ir nelaimės atveju svarbu žinoti, kad prieš vartojant jodą su gydytoju turėtų pasikonsultuoti  jam alergiški žmonės, turintys sunkių susirgimų arba tie, kurių inkstų funkcijos sutrikusios. Taip pat pasitarti su specialistais turėtų nėščiosios bei maitinančios moterys, joms vartoti kalio jodido tabletes galima, tačiau dozę turi nustatyti specialistas.

Namuose kalio jodido tabletes reikėtų laikyti vaikams nepasiekiamoje vietoje, kur laikote ir kitus savo vaistus, svarbu nepamiršti reguliariai patikrinti vaisto galiojimo laiką.

Kaip vartoti jodo tabletes?

Nelaimės atveju kalio jodido rekomendacijas paskelbia Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), tačiau sveikam suaugusiam žmogui (nuo 12 metų) įprastai rekomenduojamos vartoti dvi tabletės, o vartojimo trukmę nustato SAM, gerti ilgiau ar profilaktiškai nerekomenduojama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Farmacijos specialistė J. Juodsnukytė atkreipia dėmesį, kad po pranešimo kalio jodidą suvartoti reikėtų nedelsiant, nes po 12 valandų silpnėja „gerojo“ jodo veikimas. Taip nutinka, nes radioaktyvusis jodas užima vietą skydliaukėje, o praėjus parai tablečių vartojimas nebeturi prasmės.

Branduolinės nelaimės atveju svarbu atkreipti dėmesį, kad kalio jodido tabletės apsaugo tik nuo radioaktyviojo jodo, tačiau ne nuo kitų radioaktyviųjų medžiagų, kurios pasklinda aplinkoje branduolinės avarijos atveju, todėl net ir suvartojus rekomenduojamą dozę svarbu atsižvelgti į kitas rekomendacijas.

Specialistai atkreipia dėmesį, kad branduolinio incidento metu kaip apsaugos priemonė vartojamas tik kalio jodidas, kurio nereikėtų painioti su jodo lašais ar maisto papildais su jodu.

REKLAMA

Dujokaukėmis nesirūpina

Nors gyventojų susidomėjimas jodo tabletėmis išaugo, dujokaukių jie įsigyti neskuba. Internetinės parduotuvės www.karineapranga.lt atstovai sako, kad dujokaukių pardavimai kol kas neišaugo.

„Žmonės teiraujasi, bet didelio antplūdžio ir susidomėjimo nepastebime. Perka taip pat, kaip visuomet“, – sako parduotuvės atstovai.

Dujokaukių pasiūla internetinėse parduotuvėse bei skelbimų portaluose kol kas labai nedidelė. Portalas tv3.lt pasidomėjo, už kokią kainą šiuo metu galima įsigyti dujokaukių.

Skelbimų portale skelbiu.lt dujokaukių kainos svyruoja nuo 3 iki 10 eurų. Pagrindinė siūloma kaina yra 5 eurai.   

REKLAMA

Parduotuvėje „Army Shop“ dujokaukės kainuoja apie 20–25 eurus. Tačiau jos parduodamos tik dekoratyviniais tikslais, nes yra nefunkcionalios: naudotos arba jų techninis galiojimo laikas yra pasibaigęs.

Parduotuvėje „Armijai ir civiliams“ parduodama viena dujokaukė už 40 eurų. Tačiau taip pat tik dekoratyviniais ar kolekcionavimo tikslais.

Skelbimų portale alio.lt dujokaukių pasiūlymų vos keli. Dujokaukių siūloma ir už 2 eurus, ir už 15 eurų.

Dujokaukių skelbimų taip pat galima pastebėti ir socialiniame tinkle „Facebook“. Dažniausiai siūloma kaina – 5 eurai.

Astravo AE įjungimas 

Baltarusijos energetikos ministerija antradienį pranešė, jog Astravo AE pirmojo reaktoriaus „fizinis įjungimas planuojamas artimiausiomis dienomis“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pirmoji Baltarusijoje branduolinė jėgainė, turėsianti du rusiško VVER projekto reaktorius, kurių kiekvieno galia – 1200 megavatų, statoma Gardino srityje už maždaug 50 kilometrų nuo Vilniaus ir mažiau nei 30 kilometrų nuo Lietuvos sienos.

Antrąjį reaktorių tikimasi įjungti praėjus maždaug metams nuo pirmojo reaktoriaus veiklos pradžios.

Lietuva yra didžiausia Baltarusijoje statomos elektrinės kritikė ir yra pasiryžusi boikotuoti jos elektros patekimą į rinką. Minskas atmeta Vilniaus priekaištus dėl saugumo reikalavimų nepaisymo. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų