REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
11
Teismas sprendžia, kam atiteks mirusio verslininko Karpavičiaus milijonai (nuotr. Fotodiena/Justino Auškelio)

Vilniaus miesto apylinkės teisme nagrinėjama mirusio verslininko Raimondo Karpavičiaus palikto testamento užginčijimo civilinė byla. Pirmadienį į teismą liudyti buvo pakviestas ir Lietuvos sveikatos mokslų universiteto rektorius, kardiologas Remigijus Žaliūnas. Jis buvo apklausiamas, kaip susipažino su R. Karpavičiumi ir kokia buvo verslininko sveikata.

11

Vilniaus miesto apylinkės teisme nagrinėjama mirusio verslininko Raimondo Karpavičiaus palikto testamento užginčijimo civilinė byla. Pirmadienį į teismą liudyti buvo pakviestas ir Lietuvos sveikatos mokslų universiteto rektorius, kardiologas Remigijus Žaliūnas. Jis buvo apklausiamas, kaip susipažino su R. Karpavičiumi ir kokia buvo verslininko sveikata.

REKLAMA

„Jie uždavė specifinius klausimus, susijusius su R. Karpavičiaus sveikata. Apie testamentą manęs neklausinėjo. Klausinėjo tik apie sveikatos būklę ir tai liečiančius klausimus.

Aš jį mačiau nuo rugpjūčio iki gruodžio 23 dienos (2018 metų – aut. past.), kol tikrai jis buvo globojamas kardiologų ir neurochirurgų. Po to aš jau jo nebemačiau. Tuo metu jis tikrai psichologiškai buvo ramus, atsakinėdavo į klausimus adekvačiai.

Kai aš jį mačiau, tai jis buvo visiškai toks pats, kokį jį mačiau ir 2017 metų gegužę ir birželio mėnesiais“, – po apklausos sakė R. Žaliūnas.

REKLAMA
REKLAMA

Profesoriaus teigė nematęs prie R. Karpavičiaus šeimos narių, kad jis būtų lydimas: „Tiesiog nebuvo šeimos narių.“

REKLAMA

Paklaustas apie pirmąją pažintį su verslininku R. Karpavičiumi, rektorius prisiminė 2017 metus, kai LSMU pasirašė bendradarbiavimo sutartį su „Marijampolės pieno konservais“ dėl bendradarbiavimo.

Po mėnesio buvo atvykusi aukšto rango delegacija iš Kanarų salų: trys viceministrai – ekonomikos, žemdirbystės ir užsienio reikalų, su kuriais taip pat buvo pasirašyta sutartis.

„Tokia buvo pirma pažintis (su R. Karpavičiumi – aut. past.)“, – sakė R. Žaliūnas.

Profesorius prisiminė, kaip R. Karpavičius anksčiau dar kreipėsi į jį, kad padėtų broliui Henrikui Karpavičiui.

REKLAMA
REKLAMA

„Buvusios šeimos nepažinojau. Jo brolį H. Karpavičių pirmą kartą šiandien pamačiau. Nors R. Karpavičius manęs yra prašęs, ar aš negalėčiau pagloboti dėl sveikatos būklės.

Kadangi tuo metu  buvau atostogose, tai mano komanda jį gydė ir jam suteikė labai kvalifikuotą, savalaikę pagalbą. Jis prašė ir aš padėjau jo broliui, o po to jis jau tapo mano pacientu“, – teigė R. Žaliūnas.

Profesorius kalbėjo, kad R. Karpavičiaus palikto testamento užginčijimo byla jam yra žinoma iš spaudos.

Gydytoja, radiologė: R. Karpavičių lydėjo sužadėtinė

Teisme buvo apklausiama ir Kauno klinikų gydytoja, radiologė Silvija Riškienė. Ji buvo apklausiama apie R. Karpavičiaus sveikatos būklę. Jai teko tirti pacientą R. Karpavičių, kai jis gydėsi Kauno klinikose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai buvo po operacijos, kelių mėnesių epizodas“, – teigė S. Riškienė.

Dar 2018 metų lapkričio 22 dieną Kauno klinikose onkologinės smegenų ligos kankinamam verslininkui buvo atlikta operacija.

Žurnalistams paklausus, kokia buvo verslininko sveikatos būklė, radiologė teigė negalinti atsakyti į šį klausimą. Perklausus, ar jis buvo bendraujantis ir šviesaus proto, radiologė taip pat neatsakė.

„Čia aš negaliu vertinti. Čia yra specialistų išvada, aš atsakyti jums negaliu“, – sakė S. Riškienė.

Pasak gydytojos radiologės, tuo metu, kai ji tyrė verslininką, jį lydėjo sužadėtinė Aistė.

„Tuo metu, kada tyrėmės, taip, buvo vienas lydintis asmuo. Aš bendravau su lydinčiu asmeniu, su juo (R. Karpavičiumi – aut. past.) nebendravau“, – sakė S. Riškienė ir patikino, kad tas lydintis asmuo, tai buvusi jo sužadėtinė Aistė.

REKLAMA

Gydytojas apie bendravimą su pacientu: „Abejonių man nekilo“

Kauno klinikų Neurochirurgijos klinikos vadovas Arimantas Tamašauskas teigė, kad jam buvo netikėtas kvietimas liudyti teisme. Kvietimą gavo prieš tris dienas.

„Man teko operuoti šitą pacientą (2018 metais – aut. past.)“, – teigė A. Tamašauskas.

Pasiteiravus, ar po operacijos R. Karpavičius buvo adekvatus, ar su juo gydytojas bendravo, kalbėjo, gydytojas tai patvirtino.

„Taip, neabejotinai. Abejonių man nekilo“, – sakė A. Tamašauskas.

Kauno klinikų Onkologijos ir hematologijos klinikos vadovė, profesorė Elona Juozaitytė taip pat liudijo teisme ir kalbėjo apie R. Karpavičiaus gydymą.

REKLAMA

„Pas mus buvo taikomas chemospindulinis gydymas. Ir po to, 2019 metais pacientas gydėsi.

Dabar klausinėjo apie ligos eigą, gydymą, atsakėme į klausimus ir stengėmės gerai gydyti“ , – sakė E. Juozaitytė.

Pasiteiravus, ar jis buvo šviesaus proto, ar bendravo, profesorė atsakė, kad jie tiek nebendravo: „Tiek mes nebendravome. Aš esu vadovė, mes vizituojame ir aptariame pacientus, nesprendžiame tokių klausimų.“

Gydytoja teigė, kad verslininkas būdavo ne vienas: „Tai labai gerai, kad ne vienas. Lydėjo tie, kam buvo patikėta teikti informaciją.“

Pasak gydytojos, apie informacijos neteikimą buvusiam žmonai A. Karpavičienei nieko negalinti pasakyti: „Mes su tuo nesusiduriame, kam pacientas nori teikti informaciją, tam ir teikia.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

R. Karpavičiaus sūnus negalėjo pirmadienį dalyvauti teismo posėdyje, nes jis išvykęs į užsienį ir dėl Covid-19 situacijos negalėjo sugrįžti.

Teismas nagrinėja R. Karpavičiaus testamento bylą

Į teismą kreipėsi mirusio verslininko R. Karpavičiaus sūnus Rokas Karpis. Mat pagal keletą mėnesių prieš verslininko mirtį pakeistą testamentą, apie 100 mln. eurų vertės turtas lygiomis dalimis buvo padalytas antrajai verslininko žmonai Aistei Karpavičienei bei verslininko broliui Henrikui.

Pirmajai žmonai ir sūnui, verslininkas nepaliko nė cento. Vilniaus apylinkės teismas šio klausimo imasi iš peties. Nuo rugpjūčio 3 iki 6 dienos posėdžiai vyks kiekvieną dieną. Per pirmuosius keturis posėdžius ketinama apklausti apie 16 liudytojų.

REKLAMA

Abi civilinio ieškinio pusės teisme pasisakys vėliau. R. Karpavičius mirė 2019 m. rugpjūčio 9-ąją, tačiau dėl šalyje vėliau paskelbto karantino posėdžiai buvo nukeliami.

Skirtingos pozicijos

Audronei Karpavičienei bei R. Karpiui atstovaujantis advokatas Arturas Jušinskis prieš posėdžių maratoną pabrėžė, kad šio civilinio ginčo objektas yra R. Karpavičiaus testamentas ir jo turinys:

„Šiuo metu yra pritaikytos laikinos apsaugos priemonės. R. Karpio iniciatyva tas padaryta. Uždrausta paveldėtojams išduoti liudijimą dėl paveldėjimo teisės. Dabar bus nagrinėjama byla iš esmės. Apklausiami liudytojai, vertinami šalių pateikti įrodymai.

REKLAMA

Pagal dabartinį testamentą visas turtas paliktas antrai sutuoktinei Aistei ir verslininko broliui lygiomis dalimis. O iš sūnaus atimta paveldėjimo teisė. Taip pat ir buvusiai žmonai nieko nepalikta.

Esmė, kad R. Karpavičiaus testamentas buvo pakeistas. O ankstesnio testamento turinio mes nežinome. Notaras nėra to paviešinęs. 2019 m. kovo 5 d. testamentas buvo pakeistas.“

Advokato R. Jušinskio ir jo atstovaujamųjų nuomone, remiantis medicininiais dokumentais ir išvadomis galima teigti, kad naujausia testamento versija buvo sudaryta pasinaudojant R. Karpavičiaus sunkia liga ir jo bejėgiškumu.

Antrąją verslininko žmoną Aistę atstovaujantis advokatas Kęstutis Švirinas nuo išsamesnių komentarų susilaikė:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pozicija yra paprasta. Aistė Karpavičienė nesutinka su R. Karpio ieškiniu ir savo poziciją išdėstys teisme. Dabar yra pritaikytas draudimas priimti palikimą.

Teisme bus įrodinėjamas fakto klausimas. Reikės įrodyti, ar verslininkas buvo sąmoningas ir suprato, kokį dokumentą pasirašo. Ar testamento sudarymo metu jis suvokė savo veiksmus.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų