REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Blogėjant epidemiologinei situacijai, Vyriausybė grąžina prievolę dėvėti apsaugines veido kaukes viešose uždarose vietose.

Blogėjant epidemiologinei situacijai, Vyriausybė grąžina prievolę dėvėti apsaugines veido kaukes viešose uždarose vietose.

REKLAMA

Kaip veiks ši taisyklė ir kokių papildomų priemonių reikės imtis, jei daugės susirgimų? Ar gali keistis Seimo rinkimų tvarka? Kalbamės su sveikatos apsaugos ministrą Aurelijų Verygą pavaduojančiu teisingumo ministru Elvinu Jankevičiumi

Sveiki. Ministre, įvedus privalomą kaukių dėvėjimą, kyla klausimų, kaip reikės, pavyzdžiui, sportuoti sporto klubuose, ar su kaukėmis, juk tai yra uždara, vieša vieta?

Kyla iš tikrųjų klausimų. Tai įeiti į sporto klubą būtinai reikės su kauke. Įėjus į persirengimo kambarį jau, matyt, tą kaukę bus galima nusiimti, duše tikrai kaukės nereikės, o sportuojant irgi, nes tiesiog neįmanoma jos turėti, bet treneriams reikės, jeigu jie bus sporto klube. Ir yra įvairus pagalbinis personalas, kuris ten turi prižiūrėti tuos įrenginius, tai jiems reikės.

Už prievolės dėvėti kaukes nesilaikymą dabar bus ęatsakingas ne pažeidėjas, o įmonė arba įstaiga, kurioje lankosi. Jūs sakėte, kad taip yra todėl, nes dabar turime nebe karantiną, o ekstremalią situaciją. Teisingai jus supratau?

REKLAMA
REKLAMA

Labai teisingai jūs supratote. Dabar yra perkelta atsakomybė, kad verslas dirbtų, bet jis turi užtikrinti visus saugumo reikalavimus ir suvaldyti savo pacientų srautus, ir kad jie dėvėtų apsaugos priemones, būtent kaukes.

REKLAMA

Tai bet dabar siaučiantys pažeidėjai liks nenubausti, o kentės įmonės ir įstaigos, kurios nesuvaldo?

Ne, jeigu pažeidėjas piktavališkai nevykdys nurodymų ir tose įstaigose, kuriose privalo, jam tiesiog nebus suteiktos paslaugos. Jeigu jis toliau neišeis, neapleis tų patalpų, tai yra viešosios tvarkos sutrikdymas. Ir čia jau irgi yra atsakomybė. Įstaiga galės į pagalbą pasikviesti pareigūnus. 

Iškart po karantino mes labai plačiai atvėrėme sienas, iš karto leidome vykti į užsienius, priimti svečius iš įvairių šalių. Sakykite, kodėl taip buvo padaryta? Juk turime daug įvežtinių atvejų.

REKLAMA
REKLAMA

Taip, iš tikrųjų įvežtinių atvejų nėra mažai ir skaičius nuolatos auga, bet visos Europos Sąjungos (ES) šalys dalyvauja tam tikrame formate ir tariasi, kaip daryti. Na, mes nenorime išsiskirti visos ES kontekste ir uždaryti visiškai sienas, ir tapti neprieinami. Mes elgiamės daugiau, mažiau panašiai, kaip yra susitarta Europos Taryboje ir kaip elgiasi kitos Europos šalys.

Jeigu susirgimas tam tikrose šalyse didėja, tuomet jų žmonės, norėdami atvykti į Lietuvą, turi karantinuotis arba išvis negali atvykti, tiktai su išimtiniais leidimais.

Bet tas susitarimas ES. Ar jis, jūsų manymu, buvo teisingas? Tik paskelbta karantino pabaiga ir jau, prašom, visi, kur nori, ten skraido.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Na, matot, yra ir ekonomika, ir žmonės turi kai kurie išvažiuot, kai kurie atvažiuot. Aš manau, daugiau teisingas, nei neteisingas. Bet iš esmės tolimesnė praktika parodys, kaip reikia elgtis, nes tokių scenarijų, dalykų mes prieš tai neturėjome, todėl visos šalys dabar ir galvoja, kaip čia geriausiai pasielgti, ir ieško įvariausių sprendimų. 

Bet gerai yra tas, kad kai mes matome, kad susirgimų skaičius didėja, iškart sienos po truputį užsidaro. 

Tai visi tapo tokiais bandomaisiai triušiais: paskraidykit ir žiūrėsim, sirgsit ar ne, ar daugės koronavirusų, ar ne?

Aš taip nepasakyčiau, nes mes tikrai ir nerekomendavom žmonėms keliauti, rekomendavom ilsėtis Lietuvoje, taip pat galbūt gretimose valstybėse, kur susirgimų skaičius yra mažas, ir visada informuodavom apie susirgimų skaičių kitose valstybėse.

REKLAMA

Jei koronaviruso situacija toliau blogės, kokie gali būti nauji Vyriausybės veiksmai, kokie paskelbti ribojimai?

Tikrai matysime ir dabar labai sunku prognozuoti. Bet mes tikimės, kad taip neįvyks, tai pirmas dalykas yra apsaugos priemonės, reikalavimas. Ir aš labai tikiu, jeigu mes teisingai dėvėsime kaukes, jeigu mes laikysimės visų nustatytų reikalavimų, nereikės imtis kažkokių griežtesnių priemonių.

Griežtesnė priemonė be abejonės galėtų būti papildomas klientų, žmonių ribojimas. 

Esant reikalavimui dėvėti kaukes, vis tiek viruso pavasarį kurį laiką daugėjo.

Na, matot, iš karto užsidėjus kaukes, jau nuo kitos dienos efekto nepajusime, turi praeiti tam tikras laikas. Nes žmonės, kai užsikrečia, gal jie buvo užsikrėtę, kai kaukių nereikėjo dėvėti.

REKLAMA

Bet mes po truputėlį, matot, suvaldėm situaciją. Užsidarė sienos, visi pradėjo dėvėti apsaugos priemones ir susirgimų skaičius sumažėjo.

Bet čia tikrai nereikia gąsdintis, panikuoti. Taip jau yra. Pasaulis keičiasi, laikas keičiasi. Ir mums teks gyventi su tokiomis priemonėmis, su tuo virusu.

Visą pokalbį su teisingumo ministru Elvinu Jankevičiumi kviečiame žiūrėti vaizdo siužete, kurį galite rasti straipsnio viršuje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų