REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Liepos 20-ąją liūčiai paralyžiavus Registrų centro sistemas, regis, sustojo visas šalies gyvenimas: sutriko Valstybinės mokesčių inspekcijos, „Sodros“ ir kitų valstybinių institucijų veikla. Tiesa, visus trikdžius atstatyti pavyko, tačiau e. sveikata, yra atstatinėjama iki šiol. Šeimos gydytojų profesinės sąjungos pirmininkė Toma Kundrotė lygina susiklosčiusią situaciją su antra korona ir teigia, kad palikti gydytojus be e. sveikatos yra tas pats, kas atimti iš batsiuvio adatą ir siūlus. O štai informacinių technologijų ekspertai tai pateikia kaip pavyzdį, kad ne tik valstybinėms institucijoms, o ir pavieniams asmenims yra labai svarbu turėti išorines duomenų saugyklas. 

Liepos 20-ąją liūčiai paralyžiavus Registrų centro sistemas, regis, sustojo visas šalies gyvenimas: sutriko Valstybinės mokesčių inspekcijos, „Sodros“ ir kitų valstybinių institucijų veikla. Tiesa, visus trikdžius atstatyti pavyko, tačiau e. sveikata, yra atstatinėjama iki šiol. Šeimos gydytojų profesinės sąjungos pirmininkė Toma Kundrotė lygina susiklosčiusią situaciją su antra korona ir teigia, kad palikti gydytojus be e. sveikatos yra tas pats, kas atimti iš batsiuvio adatą ir siūlus. O štai informacinių technologijų ekspertai tai pateikia kaip pavyzdį, kad ne tik valstybinėms institucijoms, o ir pavieniams asmenims yra labai svarbu turėti išorines duomenų saugyklas. 

REKLAMA

Registrų centro vadovas Saulius Urbanavičius pirmadienį Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos posėdyje kalbėjo, kad e. sveikatos veikla turėtų būti atstatyta iki šio trečiadienio. Teisingumo ministras Elvinas Jankevičius posėdyje akcentavo, kad e. sveikatos duomenys saugūs. Tačiau tuo, ką sako ministras ir Registrų centro vadovas, labai abejoja Šeimos gydytojų profesinės sąjungos pirmininkė Toma Kundrotė. 

REKLAMA
REKLAMA

„Panašu, kad atsakingi asmenys sėkmingai meluoja apie situaciją su sistema, nes iš pat pradžių yra kalbėta, kad duomenys tikrai yra saugūs, dabar jau turbūt dalies duomenų nepavyks atgauti. Todėl labai laukiame žinių dėl e.sveikatos atstatymo – laukėme iki šiandien, dabar jau lauksime iki trečiadienio, kada vėl, spėju, bus atidėtas sistemos veikimas. Nes, mano manymu, e.sveikata neveiks kokį mėnesį ar du“, – pastebi T. Kundrotė. 

REKLAMA

Pradėjus veikti sistemai dalį pažymų medikai turės suvesti iš naujo 

Pasak Šeimos gydytojų profsąjungos pirmininkės, dalį pažymų, tokių kaip pažyma vairuotojo pažymėjimui ir mirties liudijimai, kurie buvo išrašyti ranka, reikės įvesti į e. sveikatą, kai tik ji pradės veikti. 

„Tas pažymas, kurios yra reikalingos, kaip vairuotojo pažymėjimui gauti reikalinga pažyma, mirties liudijimai – bus reikalaujama sukelti į e. sveikatą. Taip, receptų, kurie jau yra išrašyti ranka, tai jų suvedinėti nereikės, nes tada pacientas du kartus galės įsigyti to paties vaisto, nors jam tiek nereikia“, – pažymi T. Kundrotė. 

REKLAMA
REKLAMA

Pasak T. Kundrotės praėjusios savaitės pabaigoje, kai jau kurį laiką neveikė e. sveikata ir apie tai buvo pranešta, gydytoja sulaukė skambučių iš „Sodros“ specialistų, kurie piktinosi, kad į e. sveikatą nebuvo įvesta informacija apie žmogaus mirtį. 

„Sodra“ piktinosi, kad mes nesuvedėm duomenų į e. sveikatą ir jie nemato, kad žmogus miręs. Bet juk neveikia e. sveikata ir mirusiojo artimiesiems buvo išduotas popierinis liudijimas, kad jie pristatytų į „Sodrą“, nes mes kito pasirinkimo neturėjome. Tai kaip „Sodra“ gali būti neinformuota apie sistemos neveikimą… Tai aš net neabejoju, kad kai bus atstatyta e. sveikata, tuos duomenis reikės suvesti į sistemą“, – sako T. Kundrotė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gydytoja teigia, kad vien šiandien ji išdavė tris pažymas vairuotojams, tad tam, kad suvoktume, kiek per dieną susikaupia tokių pažymų, šį skaičių reikėtų padauginti iš kelių tūkstančių. 

E. sveikata ir iki liūties neveikė tinkamai

Pasak T. Kundrotės, e. sveikatos sistema ir iki liūties neveikė tinkamai – ji nuolat strigo, nebuvo patogi naudoti. 

„Reta savaitė, kai ji nebūna sutrikusi. Dirbi, ir negali žinoti, kada neveiks. Būna trumpalaikiai trikdžiai, kai stringa pusvalandį. Bet tas pusvalandis gydytojo darbe yra aukso vertės. Man penkios minutės yra aukso vertės. Tai jeigu aš negaliu išrašyti siuntimo pacientui, tai pusvalandį jis sėdi pas mane kabinete ir laukia. Arba jei ir išeina, tai jis man skambina kas penkiolika minučių ir vis klausia, ar išrašiau jau, ar jau matosi sistemoje, ar jis jau gali registruotis. Bet juk man taip laikas trukdosi ir aš negaliu dirbti savo darbo. Mes apkrauti dabar esame žvėriškai, nenormaliai… Įsivaizduokite, kad esate batsiuvys ir iš tavęs kažkas atima siūlus ir adatą… Tai kaip tu susiūsi tą batą be siūlo ir adatos? Tai panašiai tokia situacija yra gydytojams. Aišku, tu vertiesi kaip išmanai. 

REKLAMA

Mano apylinkė yra nemaža, aš šiandien turėjau apie 50 pacientų, iš jų buvo apie dešimt atėjusių vizitui, kiti – skambučiai. Tai į 40 skambučių atsiliepti ir išspręsti arba neišspręsti pacientų problemas… Daugumai jų reikalingi vaistų receptai, dėl to dalį perkėlėme į šį pirmadienį, nes Registrų centras žadėjo, kad jau sistema veiks. Tai dabar lauksim kito pirmadienio, nes nemanau, kad čia greit atsistatys“, – svarsto gydytoja. 

Neaišku, ar papildomą darbą apmokės

Kaip teigia T. Kundrotė, kol kas nėra aišku, ar gydytojams už papildomą darbą, vedant į e. sveikatą pažymas, bus sumokėta, nes Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga atostogauja, todėl profesinė sąjunga kol kas šio klausimo nekėlė. 

REKLAMA

„Kol kas šio klausimo nekėlėme, nes mūsų ministras atostogauja, o dar ir yra tiek darbo, kad… va aš jau prieš valandą darbą baigiau ir aš vis dar sėdžiu darbe, nes dar kortelių yra kalnas, o jas visas reikia aprašyti“, – guodžiasi gydytoja. 

Pažymų perkėlimas priklausys nuo vidinės sistemos… jei tokia yra

Pasak T. Kundrotės, pažymų perkėlimas į e. sveikatą labai priklausys nuo kiekvienos įstaigos turimos vidinės sistemos, mat iš geresnių duomenys perkeliami lengviau ir greičiau. Tačiau prastesnes sistemas turinčioms įstaigoms teks kiek pavargti. O toms, kurios visai jų nenaudojo, teks viską pildyti ranka. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mes sukeliame viską į savo vietinę sistemą, ir jei atsigaus ta e. sveikata, tai į ją reikės viską perkelti. Tas perkėlimas iš vietinių sistemų į e. sveikatą nėra toks sudėtingas, aišku, viskas priklauso nuo vietinės sistemos – vieniems tas procesas sudėtingesnis, kitiems lengvesnis. Pavyzdžiui, pas mus tai padaroma greitai, nes aš dirbu su geresne sistema. Bet yra ir tokių įstaigų, kurios neturėjo tų vietinių sistemų, kurios dirbo tik su e. sveikata, tai tokioms įstaigoms yra tikrai tragedija, nes jos nebeturi visiškai jokių duomenų“, – pažymi T. Kundrotė. 

Informacinių technologijų specialistai, komentuodami susiklosčiusią situaciją, sako, kad ne tik įstaigoms itin svarbu turėti vidines sistemas. Pasak jų, kiekvienas žmogus turėtų maksimaliai rūpintis savo dokumentų ir duomenų saugumu, todėl rekomenduojama svarbiausius duomenis laikyti išoninėse saugyklose arba debesyse, kurios pravers, jei kompiuteris ar kitos laikmenos suges ir duomenų iš jų nepavyks atkurti. Tuo tarpu ekspertai pažymi, kad visos įstaigos tuo rūpintis turėtų itin atidžiai, nes kalbama ne apie pavienių, o milijonų gyventojų jautrius duomenis. 

REKLAMA

Pasak informacinių technologijų eksperto Mariaus Pareščiaus, gyventojams, kurie duomenis laiko ir debesyse, svarbu ir juos tinkamai apsaugoti

„Reikia dėti dvigubus slaptažodžius ir dvigubą autorizaciją. Tokiu būdu apsaugojus duomenis yra pakankamai saugu juos laikyti debesyje“, – pastebi spevcialistas. 

Labiausiai kenčia pacientai

Gydytoja pasakoja, kad įstaigoje, kurioje dirba, gydytojai negali išrašyti kompensuojamųjų vaistų – mat šiuo metu neturi Valstybinių ligonių kasų skiriamų lipdukų, o jos nesutinka jų duoti daugiau.

„Su pacientų situacija yra baisu. Nes mūsų įstaiga neturi lipdukų ir su Ligonių kasomis neišeina suderinti jų. Tai vat irgi Ligonių kasose yra biurokratinis aparatas, į kurias kreipėmės dėl lipdukų, kad mums jų duotų, bet jos pasakė, kad pas mus jų dar turi būti dar trys tūkstančiai. 

REKLAMA

Bet mes jų dabar neturim, vadovė atostogauja, išvažiavusi į užsienį, nėra iš kur jų paimti, prašom, kad duotų dabar papildomai bent kelis šimtus lipdukų tiems receptams, juk žmonėms reikia. Bet mums atsako, kad neduos, nes mes dar jų turime turėti. Tai jie tikrai yra nelankstūs“, – sako gydytoja. 

Pasak T. Kundrotės, kai kurie pacientai, gyvenantys vargingiau, negali sau leisti vaistų visa kaina, todėl jų ir nevartoja. 

„Pacientai skambina kasdien ir prašo, kad išrašytume kompensuojamų vaistų. O aš negaliu to padaryti net fiziškai. Galiu išrašyti nekompensuojamus, bet, pavyzdžiui, insulino vienas švirkštas yra 7-8 eurai. Tai ar visi čia galės įsigyti mėnesiui laiko, kai kartais vienas švirkštas 3-4 dienom būna. Tai tie, kurie pinigų turi, tai jie perkasi, bet yra tikrai vargstančių žmonių, kurie neturi tų pinigų. O jiems tas insulinas priklauso už centą ar kelis nusipirkti, o ne už pilną kainą. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tai tikrai situacija yra tragiška. Jau su ta velnio korona buvo tikrai sudėtinga situacija, nes tikrai kai kurie pacientai laiku negavo tų paslaugų laiku. Bet dabar šita situacija… tikrai, antra korona“, – apmaudo neslepia gydytoja. 

Pacientai ir pyksta, ir supranta

Pasak T. Kundrotės, yra pacientų, kurie išlieja pyktį ant gydytojų dėl susiklosčiusios situacijos, tačiau kiti supranta ir nuolatos skambina pasiklausti, ar sistema nepradėjo veikti. 

„Dalis pacientų pyksta, dalis užsiima konspiracijos teorijom, kad čia neva taip specialiai padarė, kad viskas sustotų, kad mes čia turėtume pilną kainą mokėti, tai įvairiai pacientai reaguoja į susiklosčiusią situaciją. Didžioji dalis tai vis pasiskambina pasiklausti, o gal jau veikia, nes jie laukia. Bet kol kas neveikia ir neturime kuo paguosti pacientų. Bet sakau, dabar yra tokių, kurie be vaistų gyvena, nes jie neturi už ką nusipirkti. Aš galiu jiems vaistų išrašyti, bet jie neturi už ką nusipirkti“, – sako T. Kundrotė.

REKLAMA

Pasekmės sveikatai gali būti liūdnos

Pasak gydytojos, tiems, kurie nutraukė vaistų vartojimą, pasekmės sveikatai gali atsiliepti labai smarkiai, o kartais gali būti net ir mirtinos. 

„Tarkime, pacientams, kuriems reikia spaudimo reguliavimo vaistų. Pacientui sakykime reikia sudėtinio brangesnio preparato, kurio jis negali sau leisti nusipirkti, išrašyti kaip kompensuojamo mes irgi negalime šiuo metu, tai jis jo ir negeria. Tada aišku spaudimas kyla, o nuo to gali būti ir insultas, ir infarktas, ir šiaip bloga savijauta žmogų lydi tada. 

Tai tokiems pacientams labai linkiu kantrybės ir siūlau bandyti pasiskolinti pinigėlių tiems preparatams, nes gydymas negali būti nutrauktas, ypač tokių ligų kaip hipertenzijos, diabetas ir panašiai“, – pažymi gydytoja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų