REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Neseniai žiniasklaidą apskriejo žinia apie tragediją Anglijoje, kur lietuvaitė mirė suleidus vitaminų mišinį organizmui stiprinti. Gydytojai neslepia, kad tokia procedūra ypač populiarėjanti tarp pramogų pasaulio žmonių, tačiau įspėja – bet kokio preparato leidimas į veną nėra juokų darbas. Be to, alerginių reakcijų gali sukelti ir geriamieji vitaminai.

Neseniai žiniasklaidą apskriejo žinia apie tragediją Anglijoje, kur lietuvaitė mirė suleidus vitaminų mišinį organizmui stiprinti. Gydytojai neslepia, kad tokia procedūra ypač populiarėjanti tarp pramogų pasaulio žmonių, tačiau įspėja – bet kokio preparato leidimas į veną nėra juokų darbas. Be to, alerginių reakcijų gali sukelti ir geriamieji vitaminai.

REKLAMA

Paklausta apie tokių injekcijų pavojų Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės Ūminių apsinuodijimų skyriaus ir Toksikologijos reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriaus vedėja Gabija Laubner sako tiesiai šviesiai – jei yra paskiriama kažkokia injekcija, tam būtina mediko priežiūra. 

„Pats žmogus sau į veną negali nieko leistis – net ir vandens. Nes visada yra tikimybė, kad įvyks kokia komplikacija, į veną pateks infekcija ir viskas gali baigtis kraujo užkrėtimu.

REKLAMA
REKLAMA

Gabija Laubner (nuotr. Organizatorių)

Nuo tokių preparatų leidimo gali būti reakcijos – nuo alergijos iki anafilaksinio šoko. Apskritai bet kokia intervencija į organizmą bet kada gali baigtis komplikacija“, – kalbėjo medikė.

REKLAMA

Vitaminų kokteilis – šokas organizmui

Antakalnio poliklinikos III Šeimos gydytojų skyriaus vedėja Izabelė Juškienė patvirtino, kad įvairūs vitaminų kokteiliai naudojami pakankamai plačiai, žmonės teigia po jų besijaučiantys geriau.

Tačiau medikė perspėja, kad į organizmą sveikatinimo tikslais leidžiamas vitaminų kokteilis – tikras šokas organizmui. 

Akcentuojama, kad tai nėra procedūra, kurią kiekvienam galima atlikti namuose. Juo labiau kad tokių injekcijų įsigyti galima tik su gydytoju receptu ir paprastai gali būti leidžiama tik su specialisto priežiūra.

REKLAMA
REKLAMA

„Bet kokia injekcija – tiek į veną, tiek į raumenis – jau yra invazinė procedūra ir tam reikalingas asmens sutikimas. Taip, viena iš intervencinės procedūros komplikacijų gali būti ir mirtis, priklausomai, kokia medžiaga yra leidžiama“, – pabrėžė ji.

Nauda neįrodyta

Negana to, gydytoja pabrėžė, kad moksliškai tokių preparatų nauda nėra įrodyta.

„Jei kalbame apie leidžiamą vitaminą kaip tokį ir jo šalutines reakcijas, vėlgi teigti, kad leidžiami vitaminai turi didelę naudą organizmui, negalima.

Atlikus biocheminius kraujo tyrimus po vitaminų suleidimo, pats vitamino sveikatinimo faktas nėra įrodytas moksliniais tyrimais. Tad labai žavėtis šita procedūra nederėtų“, – sakė I. Juškienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gydytoja pridūrė, kad nors bet kokias medžiagas leidžiant į organizmą galima alerginė reakcija, tarp jų – ir anafilaksinis šokas. 

„Tačiau pats vitaminas rečiau turi tokį poveikį. Tame preparate be vitamino dar būna lydinčios medžiagos – konservantai ir pan., tad dažniausiai būtent jos sukelia anafilaksinę reakciją“, – patikslino šeimos gydytoja.

Naudoja ir gydymo tikslais 

Pašnekovė priminė, kad yra atskiros situacijos, kada prižiūrint gydytojui gali būti leidžiami tam tikri vitaminai – pavyzdžiui, B12, B6 vitaminas. 

„Tačiau čia mes kalbame apie tam tikrą gydymo sudedamąją dalį, kai vitaminas naudojamas siekiant stabilizuoti žmogaus būklę. Jei kalbame apie vitaminų kokteilius, tokio dalyko kaip nauda organizmui moksliniais tyrimais nėra patvirtinta“, – sakė šeimos gydytoja.

REKLAMA

Geriamieji vitaminai irgi alergizuoja?

I. Juškienė pabrėžė, kad žmonės gali turėti padidinta jautrumą įvairiems vitaminams.  Ypač dažnai su tokiais pacientais susiduriama rudenį ir pavasarį, kai žmonės skuba įvairiais vitaminais stiprinti imunitetą.

Tiesa, jei vitaminai yra geriami, alerginės reakcijos nebūna tokios audringos.

„Taip yra todėl, kad tokiu būdu vartojami vitaminai pereina skrandžio barjerą. O šiaip  šalutinės reakcijos yra dalinamos į dvi dalis – pirma, kai yra tiesioginė reakcija pačiam vitaminui, o kita – lydinčioms, sudedamosioms medžiagoms. Tad ir geriant vitaminus šiuo atveju jos nebūna tokios audringos“, – aiškino šeimos gydytoja. 

REKLAMA

Anot jos, žmogus gali net nežinoti, kad yra alergiškas vienam ar kitam vitaminui, tad ir bendrų patarimų prieš pradedant juos vartojant nėra. 

„Ar žmogus toleruoja tą vitaminą, paaiškėja per tris dienas – arba atsiranda kažkoks alerginis fonas – odos niežulys ar pabėrimas – arba ne. Jei taip nutinka, paprastai rekomenduojama nutraukti jo vartojimą. Prasidėjus sezonui tenka matyti nemažai bėrimų, ypač kai žmonės perdozuoja vitaminų vartodami didesnį jų kiekį, nei nurodyta“, – įspėjo I. Juškienė.

Gydytoja kartu pridūrė, kad kas tikrai nerekomenduojama – maišyti kelių skirtingų rūšių vitaminų vienu metu, ypač jei jie yra skirtingų gamintojų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Nes dažniausiai ir skirtingos cheminės medžiagos tarpusavyje sąveikauja ir gali sukelti tiek stipresnes šalutines reakcijas, tiek nepageidaujamą stipresnį efektą“, – sakė šeimos gydytoja.

Vaikai reaguoja jautriau

G. Laubner pabrėžė, kad vaistą nuo nuodo skiria tik dozė, tačiau vitaminais apsinuodijusių pacientų ji sako reginti gana retai. 

„Taip, vaikams yra būdingos alerginės reakcijos, nes jie yra jautresni. Todėl kelios vitaminų tabletės dėl jų dar neišsivysčiusių fermentinių sistemų sukelti kažkokius padarinius. 

Kartais vaikams būna ir labai liūdnų atvejų, kai geležies preparatų didelis kiekis vitaminuose gali vaikams sukelti reakciją, didelės vitamino D koncentracijos vienu metu. Bet suaugusiems retai patys vitaminai sukelia kokias alergines reakcijas“, – dėstė klinikinės toksikologijos gydytoja, gydytoja anesteziologė-reanimatologė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų