REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Specifinės rekomendacijos įstaigoms dėl rizikos grupėje esančių asmenų darbo ir aptarnavimo yra panaikintos, pirmadienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.

Specifinės rekomendacijos įstaigoms dėl rizikos grupėje esančių asmenų darbo ir aptarnavimo yra panaikintos, pirmadienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.

REKLAMA

„Šiuose sprendimuose nebelieka išskiriamų rizikos grupių, nelieka rekomendacijų prie įėjimo kabinti informaciją su rekomendacija ir įspėjimu nesilankyti rizikos grupės žmonėms“, – spaudos konferencijoje sakė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

„Tai padaryta sąmoningai, reaguojant į audringas diskusijas viešoje erdvėje, nes pasitaikė atvejų, kai rekomendacijos buvo suprastos kaip įpareigojimai arba draudimai patekti tam tikrų grupių asmenims“, – pridūrė jis.

Be to, netenka galios rekomendacija ugdyti vaiką namuose, kai jis serga lėtinėmis ligomis arba kai vaikas gyvena su žmonėmis, priklausančiais rizikos grupei. Taip pat nebegalioja rekomendacija neleisti vaikui dalyvauti neformaliojo ugdymo veiklose, jei jis serga lėtinėmis ligomis.

REKLAMA
REKLAMA

Iki šiol parduotuvėms, kavinėms ar kitoms įstaigoms galiojo rekomendacijos, kuriomis  buvo siūloma rekomenduoti rizikos grupėje esantiems žmonėms dirbti nuotoliniu būdu ar nedirbti išvis, jei tam nėra galimybių.

REKLAMA

Taip pat sveikatos apsaugos ministro nurodymuose dėl viešųjų paslaugų teikimo sąlygų buvo įpareigojimas, jog šiose įstaigose lankytojams gerai matomoje vietoje turi būti pateikiama informacija, kad jose nerekomenduojama lankytis rizikos grupės asmenims, esantiems vyresnio nei 60 metų amžiaus arba sergantiems lėtinėmis ligomis.

Vis dėlto A. Veryga pabrėžia, kad bendrosios rekomendacijos rizikos grupėje esantiems žmonėms ir toliau išlieka.

„Keletą jų norėčiau priminti. Pirmiausia, asmenims, kurie yra vyresnio amžiaus arba serga lėtinėmis ligomis, ypač onkologinėmis ligomis, su darbdaviu apsvarstyti galimybę dirbti nuotoliniu būdu arba organizuoti darbą taip, kad būtų kuo mažesnis kontaktas su kitais asmenimis, vengti lankytis arba kuo rečiau lankytis renginiuose, kitose žmonių susibūrimo vietose. Nesvarbu, ar tai vaistinė, prekybos centrai, maldos namai“, – teigė ministras.

REKLAMA
REKLAMA

„Taip pat nevengti prašyti artimųjų, draugų, kaimynų pagalbos pasirūpinant maistu, kitomis būtinomis prekėmis, kad būtų kuo mažesnis kontaktas su kitais asmenimis, su kuriais nebendraujate kiekvieną dieną“, – kalbėjo jis.

Pasirodžius informacijai apie atvejus, kai senjorus atsisakoma aptarnauti ar nurodoma, jog įstaigose lankytis jiems draudžiama, premjeras Saulius Skvernelis praėjusią savaitę teigė, jog valdžios teikiamos rekomendacijos „galbūt (...) yra vertinamos, suprantamos ar interpretuojamos įvairiai“, todėl jos turėtų būti peržiūrėtos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų