REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
17
Lietuvą padengė sniego sluoksnis (nuotr. Orai ir klimatas Lietuvoje/„Facebook“)

Gegužės mėnuo šiemet stebina keistomis orų anomalijomis. Ką tik mėgavomės 20 laipsnių šiluma, o antradienio naktį pavasaris pateikė staigmenų ir ryte didelę dalį Lietuvos padengė sniegu. Kiek tęsis tokios orų permainos ir kodėl tai vyksta?

17

Gegužės mėnuo šiemet stebina keistomis orų anomalijomis. Ką tik mėgavomės 20 laipsnių šiluma, o antradienio naktį pavasaris pateikė staigmenų ir ryte didelę dalį Lietuvos padengė sniegu. Kiek tęsis tokios orų permainos ir kodėl tai vyksta?

REKLAMA

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Tyrimų ir plėtros skyriaus vedėjas dr. Donatas Valiukas teigė, kad Lietuvoje ankstesniais metais yra buvę, kad gegužės mėnesį pasnigtų, tačiau šiemet įdomus reiškinys, kad sniegas išsilaiko taip ilgai ir netirpsta.

„Labai didelės anomalijos čia nėra, nes pas mus yra buvę, kad gegužės mėnesį sninga. Bet žinoma, snygis tokiu metu yra pakankamai vėlyvas.

Šiandien dar turime pakankamai stiprų vėją – tai lauke jutiminė temperatūra yra tikrai ne gegužės mėnesio, o labiau žiemiškas. Oro temperatūra antradienį nebuvo labai žema ir žemiau 1 laipsnio šalčio nenukrito.

REKLAMA
REKLAMA

Rytinėje ir pietrytinėje Lietuvos dalyje pirmadienį termometro stulpeliai kilo virš 20 laipsnių šilumos ir įsiveržusi tokia šalta oro masė veikia orus ir davė didelių orų kontrastų“, – sako Donatas Valiukas.

REKLAMA

Neįprasta: snygis laikosi ir netirpsta

Klimatologas prisiminė 1980 metus: „Snygio tuo metu buvo gegužės 22 dieną. Kas būdinga tokiam laikotarpiui ir gegužės mėnesiui, kad toks snygis labai greitai ištirpsta.

Dabar neįprasta – tas snygis laikosi ir tiek ilgai. Tokia tirpstanti šlapdriba, bet tikėtis nereiktų, kad jis išsilaikys keletą dienų. Jis greitai turėtų ištirpti“.

Pasak klimatologo, Lietuva yra tokioje geografinėje padėtyje, kad orus tai iš vienos, tai iš kitos pusės pasiekia skirtingos oro masės.

„Vykstant klimato kaitai, tokie orų ekstremalumai ir orų kontrastai, kada dideli skirtumai yra ne tik tarp atskirų mėnesių, savaičių, bet ir atskirų dienų – jie yra dažni ir jie yra ryškėjantys.

REKLAMA
REKLAMA

Vykstant klimato kaitai keičiasi bendroji cirkuliacija ir atsiranda galimybė didesniems kontrastams kaip turime ir šių dienų pavyzdžiu“, – sako D. Valiukas.

Kas laukia šią savaitę?

Hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, antradienį į mūsų šalį iš šiaurės vakarų toliau plūs šaltas oras. Ateinančią naktį daug kur numatomi krituliai, daugiausia trumpas lietus. Vėjas pietvakarių, 7–12 m/s, pajūryje ir Vakarų Žemaitijoje gūsiai 15–19 m/s.

Žemiausia temperatūra 1–6 laipsniai šilumos, ore vietomis, daugiausia rytinėje šalies pusėje, dirvos paviršiuje daugelyje rajonų šalnos 0–4 laipsniai šalčio.

Trečiadienio dieną daugelyje rajonų protarpiais krituliai, daugiausia lietus. Vėjas pietvakarių, pereinantis į vakarų, šiaurės vakarų, 9–14 m/s, daug kur gūsiai 15–20 m/s. Aukščiausia temperatūra 7–12 laipsnių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ketvirtadienio dieną kai kur trumpai palis. Vėjas šiaurės vakarų, vakarų, kai kur gūsiai 15 m/s. Temperatūra naktį 1–5 laipsniai šilumos, ore vietomis, dirvos paviršiuje daug kur šalnos 0–5 laipsniai šalčio, dieną 8–13 laipsnių.

Penktadienio dieną kai kur trumpai palis. Temperatūra naktį 1–6 laipsniai šilumos, ore vietomis, dirvos paviršiuje daug kur šalnos 0–5 laipsniai šalčio, dieną 10–15 laipsnių.

Naktį iš penktadienio į šeštadienį vietomis, dieną daugelyje rajonų trumpai palis. Pietvakarių, vakarų vėjo gūsiai dieną daug kur gūsiai sieks 15–19 m/s. Temperatūra naktį 3–8 laipsniai šilumos, o šeštadienio dieną 11–16 laipsnių.

REKLAMA

Gegužės 17-os naktį vietomis, dieną daug kur palis. Vėjas pietvakarių, naktį vietomis, dieną daug kur gūsiai 15–20 m/s. Temperatūra naktį 4–9 laipsniai šilumos, o sekmadienio dieną 13–17, šiaurės vakariniuose rajonuose kai kur 10–12 laipsnių.

Sostinės bernardinų kapinėse – išvartyti medžiai

Naktį sniegas ir vėjas pridarė ir žalos. Vilniaus senosiose bernardinų kapinėse, esančiose Užupio rajone, naktį virto medžiai. 

Nuvirtę medžiai pridarė nemažai žalos. Kapinės tapo nuniokotos, antkapiai ir kryžiai išversti. Tiesa, panašių atvejų buvo ne tik šioje vietoje ir ne tik sostinėje. Tarnybos darbuojasi bandydamos pašalinti padarinius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų