REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaip uždaryti audrą stiklinėje, kai ji siaučia visoje Lietuvoje, visoje Europoje ir visame pasaulyje? Gelbėdama savo žmonių gyvybes Lietuva suskubo uždaryti valstybės sienas. Kovo 14-ąją, lygiai dvyliktą nakties, mums visiems buvo uždrausta išvykti iš Lietuvos – ir sausumos, ir jūrų, ir oro keliais. Išvykti uždraudė visiems, išskyrus tuos, kurie gyvena ir dirba užsienyje. Todėl labai svarbu tokiu metu, kai uždaromos valstybės sienos, turėti tvarkingus dokumentus. Ir štai laidos „Prieš srovę“ redakciją pasiekė skambutis verkiančių žmonių, įstrigusių ne kažkur toli užsienyje, o čia pat Vilniaus oro uoste.

Kaip uždaryti audrą stiklinėje, kai ji siaučia visoje Lietuvoje, visoje Europoje ir visame pasaulyje? Gelbėdama savo žmonių gyvybes Lietuva suskubo uždaryti valstybės sienas. Kovo 14-ąją, lygiai dvyliktą nakties, mums visiems buvo uždrausta išvykti iš Lietuvos – ir sausumos, ir jūrų, ir oro keliais. Išvykti uždraudė visiems, išskyrus tuos, kurie gyvena ir dirba užsienyje. Todėl labai svarbu tokiu metu, kai uždaromos valstybės sienos, turėti tvarkingus dokumentus. Ir štai laidos „Prieš srovę“ redakciją pasiekė skambutis verkiančių žmonių, įstrigusių ne kažkur toli užsienyje, o čia pat Vilniaus oro uoste.

REKLAMA

„Va, pasižiūrėkite – nėščia moteris su mažu vaiku. Ją išleidžia, o vyro ne. Tai ką jiems daryti“, – vos tramdydama ašaras į laidą „Prieš srovę“ kreipėsi Vaida.

REKLAMA
REKLAMA

Skambučio metu lėktuvas į Norvegijos sostinę Oslą turėjo išskristi už dvidešimties minučių. Sutuoktiniams Vaidai ir Egidijui, o taip pat ir dar apie dešimčiai lietuvių, kurie gyvena ir dirba Norvegijoje, išvykti iš Lietuvos pasieniečiai neleido.

REKLAMA

„Mes esame oro uoste, pas mus štai čia ir krepšininkai stovi, jų irgi nepraleidžia. Krepšininkus turbūt praleis, bet mūsų ne. Mūsų nepraleidžia, nes mūsų gyvenamoji vieta įregistruota Lietuvoje. Jie net nesidomi, ar mes esame registruoti Norvegijoje, ar mes turime verslus ten, turime nekilnojamus turtus. Jie į tai net nežiūri, nekreipia dėmesio. Pamatė, kad registruoti Lietuvoje ir pasakė, kad pasiimtume bagažą ir dingtume iš čia, kur norime. Mes net neturime, kur gyventi Lietuvoje“, – telefonu pasakojo Egidijus.

„Svarbiausias dalykas yra tas, kad mes išsiregistravę esam. Kas mus į Lietuvą vėl priregistravo? Mes dabar neturime, kur gyventi“, – vyrui antrino Vaida.

REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus oro uoste įstrigusių žmonių neviltis ir pasipiktinimas ėmė daugintis kaip virusas, nes akimirksniu griuvo ir jų, ir jų šeimų būtiniausi išgyvenimo planai. 

Laidos „Prieš srovę“ filmavimo grupė netrukus išskubėjo į oro uostą, bet lėktuvas jau buvo išskridęs, o žmonės liko Lietuvoje. Tai, deja, jiems tikra bėda – mat namų Lietuvoje, stogo virš galvos, jie neturi. Visas jų gyvenimas – namai, turtas, uždarbis ir net medicininis draudimas, jų šeimos gydytojai – Norvegijoje.

„Mes ten gyvename penkiolika metų. Mes susirinkome ten visi ir pasieniečiai tikrino, ar mes esame registruoti Lietuvoje. Aš asmeniškai iš Lietuvos esu išsiregistravusi du kartus. Antrą kartą mane priregistravo Kretingos savivaldybė man nė nežinant. Antrąjį kartą aš išsiregistravau. Aš žinau, kad prieš kelis mėnesius nuėjau į elektroninius valdžios vartus per savo „Swedbank“ banką ir užsirašiau ten savo norvegišką adresą. O mes dabar atėjome ir mums pasakė – ne, jūs neisškrendate, nes esate registruoti Lietuvoje. Mes rodome tiems pasieniečiams per internetą įėję, kad turime firmas, kad mes ten nuolat gyvename, mokesčius mokame. Mes Lietuvoje mokesčių nemokame, nieko nemokame. Kaip mes galime čia pasilikti? Mes neturime, kur gyventi. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jie net nesidomi – mums yra nurodytas Verygos įsakymas, registruoti čia, viskas, pasiliekate ir jokių kalbų. Aš jų klausiau, kur man kreiptis, jeigu jūs esate neveiksnūs ir tik į kompiuterį mokate pasižiūrėti. Tada jie sako, kad kreiptumėmės į ambasadą. Sekmadienio rytas, skambinome į ambasadą – niekas neatsiliepė“, – laidos „Prieš srovę“ komandai jau į filmavimo kameras pasakojo Vaida.

Tad kodėl šiems jau penkiolika metų Norvegijoje gyvenantiems sutuoktiniams skubiai uždarius valstybės sienas nebuvo leista išskristi namo? Nesusipratimas, aplaidumas, o gal kažkokia klaida?

Pasieniečiams, tikrinusiems Vaidos ir Egidijaus gyvenamąją vietą, duomenų sistema kažkodėl parodė, kad jie registruoti visai ne Norvegijoje, o Lietuvoje. O Lietuvos gyventojams, kaip žinome, išvykti iš šalies buvo skubiai uždrausta. Leista tik tiems, kurių dokumentai rodo, kad jie gyvena arba dirba užsienyje.

REKLAMA

„Man labiausiai nepatiko, kad jie turi įstatymą ir viskas – va, prašom, žiūrėkite ir viskas, pasitraukite iš čia. Aš sakiau, kad jie turi man paaiškinti, ką aš turiu toliau daryti, kaip aš turiu elgtis, kur aš turiu kreiptis. Man niekas nieko nepaaiškino“, – skundėsi Egidijus.

„Dabar aš truputį nurimusi, bet kai prisimenu tą moterį, atsimenu kitų žmonių skausmus, tai baisu. Negali iš dangaus nukristi kažkoks įstatymas greitas ir neapgalvotas. Nebuvimas žmogiškumo jokio. Ponas Veryga, aš visąlaik jus gerbiau ir galvojau, kad jūs labai protingas vyras, vienas iš protingiausių valdžioje, bet šitiek skausmų paskubomis žmonėms suteikti… Nežinau, kažkas turi imtis atsakomybę“, – net į Sveikatos apsaugos ministrą kreipėsi Vaida.

REKLAMA

Tad ką teko daryti Vaidai ir Egidijui ir visiems tiems, kurie įstrigo oro uoste? Juk per vieną naktį viskas ėmė ir pasikeitė. 

„Mes puikiai suprantame tuos žmones ir juos labai užjaučiame, bet jie turi suprasti, kad situacija neeilinė. Tie patys pasieničiai irgi įtampoje yra. Ne tik, kad jaučia grėsmę apsikrėsti, bet jie turi dar ir labai atidžiai, atsakingai atlikti savo pareigas. Šiuo atveju tikrai neturėjo būti jokių asmeniškumų. <…> Reikia suprasti, kad Lietuvoje paskelbtas karantinas, ekstremalioji padėtis. Mes suprantame, kad visokių situacijų yra – ir vaikai, ir mokslai. Studentai grįžti negali, laukia, bet tokia padėtis yra šiuo metu“, – laidos „Prieš srovę“ žurnalistams telefonu sakė Valstybės sienos apsaugos tarnybos atstovas Giedrius Mišutis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ar toks pasienio tarnybos paaiškinimas bent kiek guodžia nei namų, nei pinigų Lietuvoje neturinčius Vaidą ir Egidijų? Ir tokių šeimų kaip Vaida ir Egidijus oro uoste laidos „Prieš srovę“ komanda pamatė ne vieną ir ne dvi. Tačiau pasieniečių atstovo teigimu, turėti tvarkingus dokumentus yra labai svarbu.

„Žmonės yra apimti emocijų, piktai reaguoja, tai yra natūralu. Toks atvejis žmonėms yra nelaimė, suprantama. Bet yra karantinas, valstybėje ypatinga padėtis“, – toliau aiškino Giedrius Mišutis.

Laidos „Prieš srovę“ žurnalistai paskamino ir Kretingos merui ir pabandė išsiaiškinti, kaip galėjo nutikti taip, kad tokiu kritiniu metu, lyg tyčia, Vaida ir Egidijus kažkodėl registruoti Kretingoje, nors jau 15 metų gyvena Norvegijoje.

REKLAMA

„Žinote, mes visada ieškome kaltų kažko tai kito. Šiandien susiduriu su daug tokių situacijų, ne tik jūsų variantas, bet ir daugiau, kai žmonės blaškosi po visą pasaulį, nors ir žino, kad yra virusas ir yra problema su kelionėmis. Tai pasilikti paskutinei dienai atvykimą ar išvykimą yra paprasčiausias žmonių neatsakingumas. Aš manau, kad pirmiausia jie neturėtų ieškoti kaltų, o žiūrėti, kaip išspręsti problemą. <…> Šiai dienai tikrai sprendžiame daug tokių klausimų, kur žmonės ieško kaltų, bet pirmiausia yra visų mūsų pačių atsakomybė, ar mes viską padarėme, kad mes būtume saugūs“, – tikslaus atsakymo žurnalistams taip ir nepasakė Kretingos meras Antanas Kalnius.

REKLAMA

Po poros laukimo ir nerimo dienų Vaidai ir Egidijui vis tik pavyko sutikslinti dokumentus ir pagaliau išskristi į namus Norvegijoje. Viena pasaulį kaustančios baimės paliesta šeima iš juos ištikusios bėdos išsigelbėjo.

Visą pokalbį su Vaida ir Egidijumi, Kretingos meru ir Valstybės sienos apsaugos tarnybos atstovu bei vaizdus iš oro uosto galite pamatyti vaizdo siužete, esančiame straipsnio pradžioje.

Laidą „Prieš srovę“ žiūrėkite kiekvieną antradienį 19:30 per TV3 televiziją.

VISĄ LAIDĄ PAMATYKITE ČIA:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų