REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gyventojai raginami likti namuose ir nepažeisti saviizoliacijos ir karantino taisyklių, skelbia policija ir vidaus reikalų ministrė. Kol kas nuobaudos šią tvarką pažeidžiantiems yra minimalios, tad policijos vadovas kalba apie „adekvatesnes“ nuobaudas ateityje.

Gyventojai raginami likti namuose ir nepažeisti saviizoliacijos ir karantino taisyklių, skelbia policija ir vidaus reikalų ministrė. Kol kas nuobaudos šią tvarką pažeidžiantiems yra minimalios, tad policijos vadovas kalba apie „adekvatesnes“ nuobaudas ateityje.

REKLAMA

Vidaus reikalų ministrė Rita Tamašūnienė gyventojams siūlė likti namuose, jeigu jau išeinama į lauką, vengti susibūrimų. Pasak ministrės, jeigu policijos pareigūnai pamatys į didelę grupę susirinkusius žmones, įspės juos išsiskirstyti, kad neplistų virusas.

R. Tamašūnienės teigimu, yra sudaryti planai, jei kai kurioms savivaldybėms reikėtų taikyti griežtesnes saviizoliacijos ir reguliacijos priemones.

„Labai prašome, kad ir šviečia saulė, kad ir kaip norėtųsi mums pakeisti aplinką, vis dėlto, saugiausia yra likti namuose“, – kalbėjo vidaus reikalų ministrė.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jos, visos priemonės yra skirtos tam, kad žmonės nesibūriuotų ir neskleistų infekcijos.

Generalinis komisaras Renatas Požėla teigė, kad per praėjusią parą užfiksuoti 395 pranešimai dėl saviizoliacijos ar karantinavimo priemonių galimo nevykdymo. Prieš dvi paras, anot jo, pranešimų buvo virš 200, prieš parą virš 300, tad policija pastebi augantį pranešimų skaičių.

REKLAMA

„Esama situacija tikrai neleidžia mums žiūrėti į šiandien dieną, o žiūrėti į situaciją ir prognozuoti rytdieną, artimiausios trukmės laikmetį ir, galbūt, ilgalaikę perspektyvą“, – kalbėjo generalinis komisaras.

R. Požėlos teigimu, kalbama, kad reikėtų plėsti ratą institucijų, kurios vykdo karantinavimosi sąlygų priežiūrą. Komisaro nuomone, šalia policijos pareigūnų, į pagalbą galėtų ateiti pasieniečiai, Valstybės sienos apsaugos tarnyba, viešosios tvarkos tarnybos pareigūnas.

Pasak R. Požėlos, šiai dienai saviizoliacijos reikalavimų pažeidimas yra įspėjimas arba keliasdešimt eurų siekianti bauda. Generalinio komisaro teigimu, jei dabar įtikinimas žmogų grįžti į saviizoliacijos vietą veikia, tai nebūtinai veiks ateityje, dėl to svarstoma griežtinti bausmes nesilaikantiems saviizoliacijos.

REKLAMA
REKLAMA

„Kalbėsime apie adekvatesnes priemones“, – tvirtino policijos vadovas.

R. Požėla tvirtino, kad policijos pareigūnai yra aprūpinti apsaugos priemonėmis.

„Bet jei šiandien mes esame aprūpinti, nereiškia, kad rytoj būsime aprūpinti“, – pripažino R. Požėla.

Jo teigimu, policija nuolat rūpinasi naujų priemonių įsigijimu, pavyzdžiui, tokių priemonių kaip akiniai ar apavai.

R. Požėla pastebėjo, kadangi mažiau žmonių yra viešose vietose, pamažėjo ikiteisminių tyrimų, įvykių susijusių su fizinio skausmo sukėlimu ar nežymiu kūno sužalojimu. Generalinio komisaro teigimu, pastarosiomis dienomis pagerėjo situacija su avaringumu.

„Kai kurios grėsmės mažėja, natūralu, bet šalia to kitos grėsmės augs“, – sakė R. Požėla.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kitą savaitę policija paskelbs visuomenei policijos grėsmių vertinimą. Pasak R. Požėlos, spėjama, kad gali pakilti sukčiavimo elektroninėje erdvėje atvejų, smurto artimoje aplinkoje.

Vaizdas parkuose kelia susirūpinimą

Ketvirtadienį valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovas, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pasirašė sprendimą, kuriuo įsakoma, kad parkuose ir kitose viešose erdvėse žmonės turėtų vaikščioti, būriuotis mažomis – ne didesnėmis nei penkių žmonių – grupelėmis, o vaikų žaidimų aikštelėse – žaisti tik vienos šeimos vaikai.

A. Verygos teigimu, situacija, kurią tenka matyti miestų parkuose, žaidimų aikštelėse, kelia rimtą susirūpinimą. Tai rodo, kad kitos išeities, kaip labai tiksliai ir aiškiai apibrėžti, kaip žmonės turėtų elgtis, nėra.

REKLAMA

„Matant, kad net ir paskelbus karantiną vyresnio amžiaus žmonės negirdi mūsų prašymų likti namuose ir taip apsaugoti save, užuot rinkusis laisvalaikį leisti žaidžiant šaškėmis ar šachmatais būreliais parkuose, o šeimos su vaikais ir toliau aktyviai bendrauja vaikų žaidimų aikštelės, matome tik vieną išeitį – riboti. Antraip nėra jokių galimybių išvengti viruso plitimo ir pačių blogiausių scenarijų. Tą sakau labai atsakingai ir prašau visų supratingumo – pradedant rizikos grupėje esančiais vyresnio amžiaus žmonėmis ir baigiant pačiais mažiausiais“, – sakė A. Veryga.

Be to, parkuose ir kitose atvirose viešose erdvėse besilankantieji yra įpareigoti laikytis saugaus – 2 metrų – atstumo, vengti tiesioginio fizinio kontakto, laikytis tinkamos asmens higienos.

REKLAMA

Sveikatos apsaugos ministerija taip pat ragina vyresnio amžiaus žmones dabar apskritai vengti bet kokio išėjimo iš namų, jei nėra būtinybės. Taip pat paprašyti artimųjų pagalbos, jei reikia maisto ar vaistų. 

Nesilaikantys tvarkos – pirmiausia įspėti, vėliau baudžiami

Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vedėjas Ramūnas Matonis naujienų portalui tv3.lt sakė, kad policija tikisi visuomenės sąmoningumo šioje situacijoje ir to, kad žmonės vykdys A. Verygos sprendimą.

Tačiau jei policijos pareigūnai užfiksuos šio sprendimo nevykdymą, gali imtis veiksmų, sako R. Matonis.

„Visų pirma bandysime visus įspėti, jeigu matysime tokius [pažeidimų] atvejus, kad laikytųsi šitų reikalavimų. Jeigu nevykdys teisėtų pareigūnų reikalavimų, tai už tai gali būti baudžiami žmonės. Jei žmonės geranoriškai vykdys pareigūnų reikalavimus ir atsižvelgs, niekas jų tikrai nebaus. Jei nevykdys ir neatsižvelgs, tai galimi ir protokolai už pareigūnų reikalavimų nevykdymą“, – pasakojo R. Matonis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak policijos atstovo, karantino metu gatvėse patruliuos ir tvarką palaikys daugiau policijos pareigūnų nei įprastai – apie 800 ekipažų, kiekvieną ekipažą sudaro 2–3 policijos pareigūnai.

R. Matonio teigimu, policijos pareigūnai patruliuos ne tik arčiau ligoninių, kur padaugėjo žmonių, kuriems įtariamas koronavirusas, pabėgimų iš medicinos įstaigų. Nors čia, anot pašnekovo, pajėgos bus gausesnė nei įprastai, patruliuojantys pareigūnai tvarką prižiūrės apskritai miestų gatvėse.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų