REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Susisiekimo ministro Jaroslavo Narkevičiaus klausimas sukūrė naują įtampos foną tarp prezidento ir premjero. Nausėdos patarėjas premjero atžvilgiu leido sau net tokius epitetus, kaip: „nesąmonė, nusišnekėjimas, žemas lygis”.

Susisiekimo ministro Jaroslavo Narkevičiaus klausimas sukūrė naują įtampos foną tarp prezidento ir premjero. Nausėdos patarėjas premjero atžvilgiu leido sau net tokius epitetus, kaip: „nesąmonė, nusišnekėjimas, žemas lygis”.

REKLAMA

Kaip tai vertinti, kalbėjome su socialdemokratų lyderiu Gintautu Palucku.

Prezidento ir Vyriausybės aštrus apsikeitimas nuomonėmis pastaruoju metu perėjo į diskusiją apie tautinę diskriminaciją nacionaliniu pagrindu. Apie jus gerai atsiliepė ir dabartinis valstybės vadovas, ir premjeras Saulius Skvernelis. Tai galbūt jūs galite be išankstinio nusistatymo jų atžvilgiu pasakyti, kuris iš jų teisus visoje šioje diskusijoje? Ar yra Lietuvoje požymių, kurie leistų kalbėti apie diskriminaciją nacionaliniu pagrindu lenkų tautinės mažumos?

Man lieka tik apgailestauti, kad tam tikra trintis dėl politinių personalijų, tai yra dėl ministro, jo veiklos, peraugo į vis karštesnius ir aršesnius pareišikimus. Aš tikrai nemanau, jog ministras diskriminuojamas tautiniu pagrindu. Aš nematau tiesiog tam jokių alinkybių.

REKLAMA
REKLAMA

Bet kalbama ne apie ministrą, o apie ieškojimą įdarbintų lenkų tautybės asmenų. Kaip sakė Tomaševskis, neva prezidento komanda specialiai ieškojo, kur yra lenkai. 

REKLAMA

Pono Tomaševskio interpretaciją be abejo jam priklauso. Aš sutinku, kad galbūt pareiškimas iš prezidento patarėjų nebuvo iki galo apgalvotas ir kartais vienas ar kitas ištartas žodis nuspalvina visą mintį ir idėją visai kitomis spalvomis, tačiau, manau, kad premjero reakcija taip pat yra neišlaikyta, nes tokie pareiškimai, kad Lietuvos lenkai yra diskriminuojami tautiniu pagrindu, jie skamba ir už Lietuvos ribų – tiek Lenkijoje, tiek Rusijoje. Tai gali turėti kitokių pasekmių, kurių mes tikrai nelaukiame. Tai šito, tokių pareiškimų reikėtų vengti 

REKLAMA
REKLAMA

Jis formulavo taip švelniau – kalbėjo apie foną. Galima suprasti, kad fonas yra kažkokio buitinio nacionalizmo ir juo naudojasi politikai, apeliuodami į tai, kad štai, žiūrėkite, lenkai proteguoja saviškius. 

Valstybės vadovų žodžiai, net jeigu jie turi nedidelį foną ar atspalvį, jie dažnai yra papildomi tų žmonių, kurie nori tuos žodžius interpretuoti savaip, juose ieškodami savų reikšmių ar prasmių. Todėl labai svarbu, kad tie žodžiai nebūtų daugiaprasmiai ar nešantys kažkokią neigiamą asociaciją.

Kitaip tariant, premjeras perlenkė lazdą? 

Manau, kad konfliktui reikia abiejų pusių, tai nuo tokio pobūdžio pareiškimų ar interpretacijų reikėtų susilaikyti abiems institucijoms – tiek premjerui, Vyriausybei, tiek Prezidentūrai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip jūs vertinate šios dienos prezidento patarėjo Jaroslavo Neverovičiaus išsakytą kritiką premjero atžvilgiu?

Šis politinis sezonas tikrai ypatingas tuo, kad sulaužė daug įprastų politikos taisyklių, bet tokie pareiškimai premjero atvžilgiu iš patarėjo yra taip pat labai nekorektiški. Jeigu prezidentas taip pasakytų apie premjerą, mes jau suprastumėme, kad nėra pasitikėjimo, bendradarbiavimo.

Visą pokalbį su socialdemokratų lyderiu Gintautu Palucku kviečiame žiūrėti vaizdo siužete.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų