REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
22
Lietuvai prisiekė beveik 500 šauktinių (nuotr. srž. Arnas Čemerka)

Krašto apsaugos ministerija ketvirtadienį sudarė šių metų karo prievolininkų sąrašus, į kuriuos įtraukti apie 38 tūkst. 18–23 metų jaunuolių. Nauja šiemet tai, kad į šauktinių sąrašus įtraukiami ir aukštųjų mokyklų studentai.

22

Krašto apsaugos ministerija ketvirtadienį sudarė šių metų karo prievolininkų sąrašus, į kuriuos įtraukti apie 38 tūkst. 18–23 metų jaunuolių. Nauja šiemet tai, kad į šauktinių sąrašus įtraukiami ir aukštųjų mokyklų studentai.

REKLAMA

Sąrašas sudaromas atsitiktine tvarka, naudojantis kompiuterių programa. Ketvirtadienį sudarytus šauktinių sąrašus ir nurodymus dėl atvykimo datos planuojama paskelbti iki sausio 16 dienos svetainėje sauktiniai.karys.lt.

Iš į sąrašus šiemet patekusių jaunuolių į tarnybą įvairiuose Lietuvos kariuomenės daliniuose planuojama pašaukti 3828 karo prievolininkus.

Jaunesni šauktiniai

Krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis ketvirtadienį pasirašė suformuotus sąrašus, dabar jie bus tikrinami. Ministras džiaugiasi, kad apie pusę šauktinių – savanoriai, o nuo 2015 m. vykdomas šaukimas į privalomąją karo tarnybą pasiteisino.

REKLAMA
REKLAMA

R. Karoblis taip pat atkreipė dėmesį, kad šiemet į šauktinių sąrašus patenka jaunesni asmenys. Toks sprendimas priimtas todėl, kad vyresni jaunuoliai jau dažniausiai būdavo įsilieję į darbo rinką ar sukūrę šeimas, todėl prašydavo juos atleisti nuo tarnybos.

REKLAMA

„Buvo tikslinga mažinti pagrindinį šauktinių metų skaičių, mažinti ribas. Tai atlikta tais motyvais, kad administracinė našta, pašaukiant vyresnio amžiaus jaunuolius, buvo didesnė negu nauda. Skaičiumi buvo kviečiamųjų mažiau, o atleidimas nuo tarnybos, skundų skaičius – didesnis“, – kalbėjo R. Karoblis.

„Studentų įrašymas į sąrašus buvo darytas atsižvelgiant į tai, kad nebūtų piktnaudžiavimo, kad nebūtų įstojimo dėl įstojimo“, – pridūrė R. Karoblis.

Lietuvos kariuomenės Karo prievolės ir komplektavimo tarnybos direktorius Arūnas Balčiūnas patvirtino, kad šauktinių sąrašas bus paskelbtas iki sausio 16 dienos.

REKLAMA
REKLAMA

„Šaukiamųjų sąrašą planuojama paskelbti kitos savaitės bėgyje iki sausio 16 dienos. To laiko reikia, kad prie kiekvieno karo prievolininko galėtume parašyti informaciją, ką ir iki kada karo prievolininkas turi atlikti – susisiekti, pateikti papildomą informaciją, kontaktinius duomenis, adresus“, – žurnalistams sakė A. Balčiūnas.

Įtrauks ir studentus

Nauja šiemet tai, kad į sąrašus taip pat įtraukiami ir aukštųjų mokyklų studentai.

Patekę tarp šauktinių, studentai turės apsisprendimo laisvę – sustabdyti studijas ir atlikti 9 mėnesių nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą arba nenutraukus studijų pasirinkti – jaunesniųjų karininkų vadų mokymus (vyksta 3 metus savaitgaliais), arba studijuoti ir tarnauti Krašto apsaugos savanorių pajėgose (3 metus). 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nepasirinkus nė vieno iš minėtų tarnybos būdų, karo prievolininkams, kuriems dėl studijų aukštojoje mokykloje bus atidėta tarnyba, šaukimas būtų pratęsiamas iki jiems sukaks 26 metai, bet ne ilgiau nei vienerius metus po studijų baigimo. Pabaigę studijas jaunuoliai vieną kartą turės galimybę patekti į šaukiamųjų sąrašus. 

Už prievolės nevykdymą – ir baudžiamoji atsakomybė

Šauktinių sąrašuose prie kiekvienos pavardės bus nurodytas ir tikslus terminas, iki kada reikia susisiekti su paskirtu regioniniu karo prievolės ir komplektavimo padaliniu. Karo prievolininkams už nurodymų nevykdymą gali būti taikoma administracinė arba baudžiamoji atsakomybė. Į sąrašus patekusiems karo prievolininkams šaukimo nurodymai paštu nebus siunčiami.

REKLAMA

Į šaukiamųjų sąrašus gali patekti ir tie jaunuoliai, kurie iki sąrašų sudarymo bus pateikę prašymus savo noru atlikti nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą, tačiau jiems ir toliau galios visos su savanoriškumu susijusios skatinimo priemonės – tarnybos vietos ir laiko pasirinkimo galimybė bei didesnės socialinės garantijos. 

Sudarius ir paskelbus karo prievolininkų sąrašus, į juos nepatekę vaikinai ir merginos nuo 18 iki 38 metų ir toliau galės teikti prašymus savo noru atlikti nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą. Jie galės pasirinkti norimą tarnybos vietą, tarnybos pradžios datą ir gauti 30 proc. didesnes kaupiamąsias išmokas. 

REKLAMA

Pirmumo prašymus galės teikti ir patekusieji į šaukiamųjų sąrašus. Į jų pageidaujamas tarnybos vietas bus stengiamasi atsižvelgti, o kaupiamosios išmokos jiems bus didesnės 15 procentų.

Stiprina kariuomenę 

Siekiant užtikrinti, kad šauktinių sąrašų sudarymo procedūra vyktų skaidriai ir objektyviai, procesą stebėjo aštuoni visuomenės atstovai iš Lietuvos skautijos, Lietuvos skautų sąjungos, Lietuvos jaunimo organizacijų tarybos, Atsargos karininkų sąjungos ir Lietuvos šaulių sąjungos.

Devynių mėnesių trukmės nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą LR Seimas atnaujino 2015 m. pavasarį. Tai buvo padaryta atsižvelgiant į pasikeitusią geopolitinę situaciją ir valstybės saugumui kylančias grėsmes. 

Sugrąžinus šauktinių tarnybą taip pat siekiama sustiprinti ir pagreitinti kariuomenės dalinių užpildymą profesinės karo tarnybos kariais, suformuoti pakankamą kariuomenės parengtąjį rezervą ir užtikrinti tinkamą piliečių pasirengimą ginti savo valstybę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų