REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naujienų portalas tv3.lt sulaukė skaitytojo laiško su pranešimu, kad penktadienį, sausio 3 dieną, apie 18 valandą vakaro, 4 žmonės nusprendė uždegti žvakutes buvusioje K. Škirpos, dabar Trispalvės alėjoje Vilniuje. Netrukus prie jų prisistatė 2 policijos ekipažai ir pareikalavo pateikti leidimus mitingui.

Naujienų portalas tv3.lt sulaukė skaitytojo laiško su pranešimu, kad penktadienį, sausio 3 dieną, apie 18 valandą vakaro, 4 žmonės nusprendė uždegti žvakutes buvusioje K. Škirpos, dabar Trispalvės alėjoje Vilniuje. Netrukus prie jų prisistatė 2 policijos ekipažai ir pareikalavo pateikti leidimus mitingui.

REKLAMA

Kaip nurodoma 6 Lietuvos Respublikos surinkimų įstatymo straipsnyje, susirinkimo organizatoriai laisva forma praneša savivaldybės administracijos direktoriui ar jį pavaduojančiam asmeniui apie organizuojamą susirinkimą, kuriame dalyvaus ne daugiau kaip 15 žmonių. Jei susirenka daugiau nei 15, pranešimas turi būti ne laisva forma, o išsamesnis.

„Pareigūnė vardu Karina, kalbanti netaisyklingai lietuviškai, pareikalavo leidimo mitingui, vėliau pareikalavo dokumentų, pareiškė kad esate viešoje vietoje „mosikuojate Lietuvos trispalve“, pareikalavo prisistatyti, taip pat pareikalavo nefilmuoti. Kilo konfliktinė situacija. Kažkodėl prisikabino tik prie moteriškės, kuri mojavo trispalve, prie kitų, šalia buvusių asmenų neprisikabino. Nusikaltimo įrankį, Lietuvos Respublikos vėliavą, konfiskavo“, – naujienų portalui tv3.lt pranešė kartu įvykiuose dalyvavęs R. Šimaitis.

REKLAMA
REKLAMA

R. Šimaitis pridūrė, kad nepaisant to, kad vėliavą laikiusi moteris, vardu Astra, prisistatė, pareigūnai ją sulaikė ir išvežė į policijos komisariatą dėl to, kad ši atsisakė rašyti paaiškinimą dėl jai nesuprantamo pažeidimo. Liudininkai tvirtina, kad pareigūnai moters  reikalavo pateikti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą.

REKLAMA

„Komisariate, neproporcingai buvo panaudota jėga, sukeltas didelis fizinis skausmas, ko pasekoje, jau su greitosios pagalbos automobiliu Astra buvo nuvežta į ligoninės priėmimo skyrių.  Pabrėžtina, jog Astrai prašant iškviesti medicininę pagalbą, policininkai to nedarė, pagalbą iškvietė artimi asmenys“, – tikino vyras.

„Pasodino mane į grotuotą mašiną, šalia buvo du šunys, labai grubiai, tiesiog už nugaros mane pagriebė ir nuvilko, įstūmė grubiai į tą mašiną. Taip pat paprašė parodyti visus daiktus, pradėjo kratą, liepė atiduoti rankinę. Aš atsisakiau duoti, tuomet pareigūnė pasakė, kad naudos kovinius veiksmus. Dar pridūrė, kad turi mane apieškoti, o man atsisakius puolė, užlaužė rankas, prispaudė sprandą, panaudojo. Aš buvau labai šokiruota “, – pasakoja A. Genovaitė Astrauskaitė.

REKLAMA
REKLAMA

Naujienų portalui tv3.lt Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vadovas Ramūnas Matonis teigė, kad „žmonės turi vykdyti teisėtus pareigūnų reikalavimus, paprašius prisistatyti, tai padaryti, pateikti dokumentus, jei turi“.

Mitinge dalyvavusi ir suimta buvusi moteris, Astra Genovaitė Astrauskaitė, yra lietuvių kalbos mokytoja, rugsėjo pabaigoje raudonais dažais apipylusi sostinės Lukiškių aikštėje stovėjusį monumento „Laisvės kalva“ fragmentą.

Policijos komentaras:

Šią savaitę Vilniuje, Trispalvės alėjoje du kartus buvo savavališkai užkabintas lipdukas su buvusiu alėjos pavadinimu. Savivaldybė kreipėsi į prokuratūrą dėl vandalizmo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Reaguojant į tai, sostinės policija ėmėsi priemonių, siekiant išaiškinti tai darančius asmenis. 2020 m. sausio 3 d. vakarą pastebėta, kad prie alėjos renkasi asmenų grupė. Policija neturėjo duomenų, kad toje vietoje planuojamas kažkoks mitingas. Atvykus patruliui, moteris pradėjo mojuoti vėliava.

Paprašius prisistatyti ir pateikti savo dokumentus, moteris atsisakė tai padaryti, paaiškino, kad nori išreikšti savo valią. Moteris neprisistatė, nepateikė asmens dokumentų, atsisakė paaiškinti tam tikras aplinkybes, todėl siekiant nustatyti moters asmenybę, ištirti ir užkardyti teisės nusižengimus, susijusius su alėjos pavadinimo keitimu, ir tokius įvykius ateityje, 19.15 val. moteris buvo pristatyta į Vilniaus apskr. vyriausiąjį policijos komisariatą.

REKLAMA

Policijoje nustatyta moters asmenybė, paaiškėjo, kad prieš kelis mėnesius ji buvo dažais apipylusi Laisvės kalvą Lukiškių aikštėje, taip pat prieš kelias dienas buvo užfiksuota Nepriklausomybės alėjoje, kur buvo užkabintas lipdukas su buvusiu alėjos pavadinimu.

Policijoje moteris pareiškė, kad jai bloga, todėl buvo iškviesta greitoji medicinos pagalba, kuri 20.55 val. pristatė moterį į gydymo įstaigą. Vėliava liko policijos įstaigoje, ji bus gražinta savininkei. Medikams moteris paaiškino, kad ją sužalojo policijos pareigūnai.

Moteriai surašytas administracinių nusižengimų protokolas dėl teisėtų pareigūnų reikalavimų ar nurodymų nevykdymo (Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 506 str. 4 d.) ir pareigūnų garbės ir orumo pažeminimo (Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 508 str. 1 d.), sprendimą dėl to priims teismas. Surinkta medžiaga tolimesniam tikslinimui perduota į 3-iąjį policijos komisariatą.

Siekiant įvertinti pareigūnų veiksmus, Vilniaus apskr. VPK taip pat atliks ir vidinį patikrinimą

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų