REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas ketvirtadienį pritarė valdančiųjų siūlymui didžiausią gyventojų pajamų mokesčio (GPM) tarifą nuo kitų metų kelti iki 32 proc., o neapmokestinamųjų pajamų dydį (NPD) 2020–2021 metais didinti po 50 eurų.

Seimas ketvirtadienį pritarė valdančiųjų siūlymui didžiausią gyventojų pajamų mokesčio (GPM) tarifą nuo kitų metų kelti iki 32 proc., o neapmokestinamųjų pajamų dydį (NPD) 2020–2021 metais didinti po 50 eurų.

REKLAMA

80 Seimo nariai balsavo už, 2 – prieš, 6 susilaikė.

Kaip keisis mokesčiai

Seimas ketvirtadienį palaimino, kad nuo kitų metų iki 32 proc. kiltų GPM tarifas didžiausias pajamas gaunantiems dirbantiesiems. 

32 proc. tarifu kitąmet bus apmokestinamos metinės pajamos, viršijančios 84 VDU, o 2021 metais – viršijančios 60 VDU. Šių metų trečiąjį ketvirtį VDU iki mokesčių siekė 1317,6 euro.

Vadinasi, nuo 2020 m. asmenims, „ant popieriaus“ uždirbantiems daugiau nei 110,6 tūkst. eurų per metus (maždaug 9,2 tūkst. eurų per mėnesį), bus taikomas 32 proc. GPM tarifas, vietoj iki tol galiojusio 27 proc. tarifo.  

REKLAMA
REKLAMA

Asmenims, kurie ir šiemet, ir pernai uždirbo minimalų atlyginimą, kas mėnesį mokamas GPM nesikeis. Tiems, kurie 2019 m. ir 2020 m., neatskaičius mokesčių, uždirbs 1000, 1500, 2088 eurus – 2020 m. teks mokesčių teks mokėti 10 eurų mažiau. Asmenims, kurių atlyginimas „ant popieriaus“ yra didesnis nei 2555 eurai, NPD bus lygus 0.

REKLAMA

Lėtesnis NPD augimas

Seimas taip pat pritarė artimiausius dvejus metus lėčiau – po 50 eurų – atitinkamai iki 350 ir 400 eurų – didinti  NPD, išsaugant dabartinę jo taikymo ribą – 2 VDU (VDU – 1289 eurai).

Lėtesniam NPD didinimui išsaugant 2 VDU taikymo ribą yra pritarusi ir Vyriausybė, tai numatyta jos parengtame 2020 metų biudžeto projekte. Skaičiuojama, kad dėl to valstybės ir savivaldybių biudžetai kitąmet papildomai gautų apie 70 mln. eurų. 

Seimo narys Mykolas Majauskas kolegas ragino balsuoti už šiuos mokestinius pakeitimus, teigdamas, kad „sprendimas, kuris bus priimtas, padidins valstybės biudžeto pajamas 70 mln. eurų, kurie leis padidinti vaiko pinigus ir bazinę pensiją“. Tačiau, parlamentaras mano, kad NPD didinimą reikėtų atidėti dar metams, kas valstybei padėtų papildomai sukaupti 100 mln. eurų, o tai leistų išvengti didesnio nekilnojamojo turto ar tabako apmokestinimo.

REKLAMA
REKLAMA

Savo ruožtu konservatorė Gintarė Skaistė batalijas dėl NPD didinimo vadino klasikiniu nekompetencijos pavyzdžiu, nes Seimo Biudžeto ir finansų komitetas kelis kartus keitė savo nuomonę šiuo klausimu.

„Manau, pati visa sistema nuo pat pradžių buvo ydinga“, – sakė G. Skaistė.

Seimo narys Simonas Gentvilas parlamentarus ragino susilaikyti nuo balsavimo ir išimti korteles, nes tokiu atveju valdantieji esą būtų priversti laikytis savo pažadų.

„Jeigu kažkas konstruoja gerovės valstybę per iliuziją, kad valstybė apmokės ir išlaikys jus, tai netikėkite, nes gerovės valstybę susikurs žmogus, jei jam valstybė leis užsidirbti“, – sakė S. Gentvilas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Liberalas Kęstutis Glaveckas akcentavo, kad šie mokestiniai pakeitimai nesprendžia esminių problemų ir neprisidės prie didesnio šalies ekonomikos augimo, nesumažins skurstančiųjų skaičiaus.

2018 metų vasarą Seimo patvirtinta mokesčių reforma numatė, kad nuo 2019 metų 27 proc. GPM taikomas didesnėms kaip 120 VDU pajamoms, 2020 metams planas buvo nuo 84 VDU, o 2021 metais – nuo 60 VDU. Remiantis tais pačiais dydžiais, numatytos ir „Sodros“ įmokų lubos, ir tantjemų apmokestinimas GPM.  

Ne daugiau kaip vieną VDU šiuo metu gauna 612 tūkst. dirbančių žmonių. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų