REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tarptautinę antikorupcijos dieną skaidraus verslo iniciatyva „Baltoji banga“ ir asociacija „Investors‘ Forum“ pristatė naują „Mėslitos“ direktoriaus Sauliaus Poškos interviu. Šis personažas vaizdo įraše pasisakė apie korupciją, kontrabandines prekes ir tai, kad lietuviai – knygnešių tauta.

Tarptautinę antikorupcijos dieną skaidraus verslo iniciatyva „Baltoji banga“ ir asociacija „Investors‘ Forum“ pristatė naują „Mėslitos“ direktoriaus Sauliaus Poškos interviu. Šis personažas vaizdo įraše pasisakė apie korupciją, kontrabandines prekes ir tai, kad lietuviai – knygnešių tauta.

REKLAMA

Ką nors gabenti per sieną jiems tiesiog įaugę į kraują, cituojamas jis pranešime spaudai. 

Pasirodo, tai reali frazė, kurią „Investuotojų forumo“ vykdomoji direktorė Rūta Skyrienė yra girdėjusi dalyvaudama renginyje vienoje pasienio savivaldybėje. Tarptautinės antikorupcijos dienos proga su verslininkais surengta diskusija – ar korupcija iš tiesų yra ekonomikos variklis? Ar partnerių Kalėdinės dovanos – tai kyšis? Kaip visiems kartu pasiekti, kad senovinė praktika valstybines paslaugas gauti tik papildomai susimokėjus, būtų išgyvendinta?

Kyšių mastas mažėja

„Mėslitos“ direktorius komiškame vaizdo įraše pareiškė, kad jis tiesiog susimoka už paslaugą: pasienio darbuotojui, gydytojui, mokytojui. Kadangi valstybė jiems negali sumokėti padoraus atlyginimo, tuomet sumoka jis, kaip „padorus verslininkas“.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau renginyje dalyvavęs Specialiųjų tyrimų tarnybos koordinavimo ir stebėsenos skyriaus vyriausiasis specialistas Juozas Berenta dalinasi džiugia statistika, jog mąstančių taip, kaip personažas Saulius Poška, mažėja.

REKLAMA

„Pagal tyrimo „Lietuvos korupcijos žemėlapis“ duomenis, prieš 5-erius metus 24 procentai žmonių Lietuvoje teigė, kad jiems yra tekę duoti kyšį per pastaruosius 12 mėnesių.  Šiais metais šis skaičius yra sumažėjęs iki 10 procentų“, – sakė Juozas Berenta.

Jo teigimu, skaidrių verslų atstovai, sąmoningi žmonės vadovaujasi etikos kodeksais, moka mokesčius ir nei siūlo, nei prašo kyšio.

„Kalbėjome tiek su savivaldybių įmonėmis, tiek su privačiais stambiais verslais. Pastebėjome, kad tarptautinės įmonės daugiau dėmesio skiria etikos standartams, – sakė J. Berenta.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat, specialistas atskleidė, jog būna ir tokių atvejų, kai į institucijas tiesiog atnešami ir paliekami vokeliai su pinigais, o darbuotojai nežino, kaip tokiu atveju reikėtų elgtis. Todėl STT nuolat ragina asmenis netoleruoti korupcijos ir pranešti apie jiems žinomus korupcijos atvejus.

Specialiųjų tyrimų tarnyba yra paruošusi ir išleidusi Antikorupcijos vadovą verslui, be to, kitais metais Seimas ketina priimti naują Korupcijos prevencijos įstatymą, kuriame bus naujovių.

Kalėdinės įmonių dovanos – kada jos virsta kyšiu?

Beje, Kalėdos yra būtent toks metas, kai gali kilti noras tuos, nuo kurių sprendimų priklauso tavo verslo sėkmė, įteikti dovaną. Ar leisti tokiam norui realizuotis? Kada dovanos tampa kyšiu? STT vyriausias specialistas J. Berenta teigė sulaukiantis klausimų, ar juodo šokolado plytelė – tai kyšis?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„O jei trys plytelės? O jei dėžė šokolado? Žiūrime į formą, bet ne į turinį. Įsivaizduokite, kad jums ant stalo padėtų du eurus, o ne šokoladą. Klausimas, ar tai yra šokoladas, duodamas už kažkokią paslaugą, sprendimą, ar tiesiog vaišingumas? Jei asmuo daro kažką neteisėto, tai nesvarbu, už šokoladą ar už 5000 eurų – tai bus kyšis“, – sako J. Berenta.

Deimantė Žemgulytė, dirbanti „Transparency International“ pasidalino jos organizacijoje taikomu „raudono veido testu“, kuriuo įsivertinama: ar galėsi rytoj vienam ar keliems kolegoms garsiai papasakoti, kad priėmei dovaną, ar leidai kažkam sumokėti už tavo pietus. Ar nebus gėda?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų