REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas, iš naujo priimdamas jo narių ar Vyriausybės inicijuotus, bet Seimo jau atmestus mokesčių įstatymų pakeitimus, pažeidžia Konstituciją, sako parlamentinės opozicijos lyderis. 

Seimas, iš naujo priimdamas jo narių ar Vyriausybės inicijuotus, bet Seimo jau atmestus mokesčių įstatymų pakeitimus, pažeidžia Konstituciją, sako parlamentinės opozicijos lyderis. 

REKLAMA

Socialdemokratas Julius Sabatauskas įsitikinęs, kad išimtinę kompetenciją Seimui teikti ir biudžeto projektą, ir mokesčių, kurių pajamos jau įskaičiuotos į biudžeto projektą, įstatymų projektus turi tik Vyriausybė.  

„Šį klausimą patikrinus Konstituciniame Teisme, garantuotai, mano manymu, jis pasakytų, kad jie prieštarauja Konstitucijai, nes negalėjo būti pateikti ir svarstomi kaip Seimo narių klausimai“, – pirmadienį Seime konferencijoje teigė parlamentinio Teisės ir teisėtvarkos komiteto narys J. Sabatauskas.    

„Pagal Lietuvos Konstituciją išimtinę kompetenciją teikti biudžeto projektą turi Vyriausybė. Akivaizdu, kad ir mokestinius įstatymus, kurių pajamos įskaičiuotos į biudžetą, teikti gali tik Vyriausybė, tada tokie įstatymai gali įsigalioti kartu su biudžetu, bet šiandien atsitiko kitaip – Seimas atmetė, nepritarė Vyriausybės mokestiniams įstatymams, bet Seimo nariai vistiek juos registravo ir tikisi priimti. Jie svarstomi pilnu tempu“, – kalbėjo J. Sabatauskas.  

REKLAMA
REKLAMA

Finansų ministras Vilius Šapoka sutinka, kad mokesčių įstatymai turėtų būti priimami ne vėliau kaip likus pusmečiui iki jų įsigaliojimo. 

„Tai padėtų ir diskusijų konstruktyvumui, ir sklandesniam biudžeto priėmimui, jeigu  mokestiniai pakeitimai būtų priimami prieš pusę metų iki jų įsigaliojimo“, – sakė V. Šapoka.  

REKLAMA

Tačiau jis mano, kad reikia numatyti ir išimtis, kada būtų galima įstatymus priimti su biudžetu.  

Seimas spalio pabaigoje nepritarė panašiam Vyriausybės ir Aplinkos ministerijos siūlymui taršos mokestį mokėti kiekvieną kartą registruojant automobilį. Tada keli „valstiečiai“ pasiūlė mokestį taikyti tik pirmą kartą registruojant automobilį ir šis variantas Seime dabar toliau svarstomas. 

Valdančiųjų koalicijos parlamentarai taip pat siūlo kitąmet įvesti stambios prekybos ir bankų mokesčius.   

„Valstiečiai“ siūlo apmokestinti stambių prekybos tinklų apyvartą, jeigu ji viršys 2 mln. eurų per mėnesį (be PVM).

Pelno mokesčio pataisomis valdantieji nuo 2020 metų sausio siūlo papildomą 5 proc. pelno mokestį finansų rinkos dalyvių pelno daliai, viršijančiai 2 mln. eurų. Tokiu būdu bankai mokėtų 20 proc. pelno mokestį vietoje dabartinio 15 procentų. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų