REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prieš penktadienį Seimo sveikatos reikalų komitete svarstomą kitų metų Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžetą toliau netyla diskusijos. Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacijos (POLA) prezidentas Šarūnas Narbutas rėžė tiesiai šviesiai – valdžia aukoja 7513 pacientų gyvybių tam, kad medikai gautų 50 eurų per mėnesį. Gydytojai savo ruoštu pabrėžia, kad tokios kalbos tik dar labiau kiršina visuomenę.

Prieš penktadienį Seimo sveikatos reikalų komitete svarstomą kitų metų Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžetą toliau netyla diskusijos. Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacijos (POLA) prezidentas Šarūnas Narbutas rėžė tiesiai šviesiai – valdžia aukoja 7513 pacientų gyvybių tam, kad medikai gautų 50 eurų per mėnesį. Gydytojai savo ruoštu pabrėžia, kad tokios kalbos tik dar labiau kiršina visuomenę.

REKLAMA

„Kaip nukreipti diskusiją nuo fiskalinės drausmės ir mistinių rezervų kaupimo? Valdžios atsakymas – supriešinti gydytojus ir pacientus. Patikslintame PSDF biudžeto projekte aiški žinutė – 7513 pacientų nepirksime efektyvių vaistų tam, kad medikai gautų po 50 eurų per mėnesį. Septyniems tūkstančiams. Penkiems šimtams. Trylikai. Mirštančių pacientų“, – taip savo kreipimąsi į suinteresuotas institucijas socialiniame tinkle pradėjo POLA asociacijos atstovas. 

Kad visiems būtų aiškiau, pabrėžė jis, 2020 sveikatos sistema turės 245 mln. daugiau nei 2019 m., kurias surinks iš visų mūsų mokamų įmokų. 

REKLAMA
REKLAMA

„Visas sveikatos apsaugos biudžetas sieks 2,3 mlrd. Spėkit, kur nueis tas 245 mln. augimas? 200 mln. atidės papildyti rezervą. Likusius skirs medikų atlyginimams didinti. Dar paims 36,3 mln. nuo vaistų ir juos taip pat atiduos medikų atlyginimams. Nes medikai visad nepatenkinti. Ir toliau bus nepatenkinti, nes sako, kad 10 proc. atlyginimo didėjimas nešildo. Bet, ai, skirkim, juk rinkimai kitais metais, o jie ten streikus gali suorganizuot.

REKLAMA

Dzin, kad Lietuvoj sunkiomis ligomis sergančių pacientų yra milijonas, o licencijuotų specialistų sveikatos sistemoj suskaičiavus ir tuos, kurie užsienyje sėdi, – šimtas tūkstančių. Santykis dešimt prie vieno.

Bet kam rūpi tie pacientai. Juk duosim po kelis eurus tiems patiems pacientams prie pensijos, dar po 10 eurų tėvams duosim už vaikus ir sakysim, kad kuriam gerovės valstybę.

Žinot, koks PSDF rezervas bus šių metų pabaigoje? 369,6 mln. eurų. Ir tos lėšos nebus skirtos gydyti pacientams, jos nebus skirtos ir atlyginimams didinti. Žinote kodėl? Nes pacientų gyvybių sąskaita valstiečiai sugalvojo 2020 m. sveikatos sistemos rezerve turėti 576 mln. eurų.

REKLAMA
REKLAMA

O tūkstančiai pacientų mirs. Tarp jų bus ir tuos papildomų 10 eurų gavusių tėvelių vaikų, ir 3 papildomus eurus gavusių pensininkų, ir politikų, ir profesorių, ir tų pačių gydytojų. Nes SAM dar neišmoko planuoti biudžeto išlaidų. Trisdešimtą kartą. Iš eilės.

Visiems medikams, biurokratams ir tiems patiems politikams yra aišku, kad pusės milijardo rezervo nereikia, nes ir dešimtadalio tokios sumos užteko per rimtą 2008 m. krizę, o dabar, matyt, stebėdami atominę Astrave ruošiasi Černobylio likimui. Jei taip būtų, bent visuomenę galėtų informuoti. O tai liks radioaktyvūs pinigai užkasti.

Grįžkim prie to, ką realiai reiškia 36,3 mln. atimtų iš pacientų (vaistams kompensuoti). 36,3 mln. yra ta suma, už kurią šiandien SAM sutiko kompensuoti vaistus 7513 pacientams, sergantiems sunkiausiomis ligomis, konkrečiai – išsėtine skleroze, narkolepsija, plaučių vėžiu, metastazavusiu krūties vėžiu, urotelio karcinoma, galvos ir kaklo vėžiu, ūmine mieloleukemija, kepenų ląstelių karcinoma, daugybine mieloma, III ir IV funkcinės klasės krūtinės angina po miokardo infarkto“, – vardijo Š. Narbutas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis pridūrė patikslindamas, kad suskaičiavus kiekvieną pacientą susidaro Kaišiadorių dydžio gyventojų skaičius. 

„Šie vaistai pacientų nepasieks nei šiais metais, nei kitais. O pinigų vaistams yra. Bet jie įšaldyti rezerve. Svarbiau 10 eurų skirti vaikams ir 3 eurais pensijas padidinti.

Pernai tvirtinant 2019 m. biudžetą SAM išdidžiai kvietėsi pacientų atstovus ir pristatė kaip 2019 m. didės vaistams ir sauskelnėms skiriamos lėšos. Šiemet pacientų atstovų kviestis nebereikėjo. Nes juk viskas į rezervą, o kas lieka – algų kėlimui.

Politikams, biurokratams ir medikams priminsiu, kad į PSDF 2,3 mlrd. eurų kitąmet suneš ne medikai ir ne politikai, o visi dirbantieji. Tuo metu medikų, biurokratų ir politikų atlyginimai yra mokami iš mūsų, dirbančiųjų, suneštų pinigų. O pinigais dalinatės tarpusavyje, mūsų net neklausdami.

REKLAMA

O kad neatrodytų, jog pacientai prašo ko nepametę, paaiškinamas žemiau.

Pagal A. Verygos įsakymu patvirtintas Vaistų politikos gaires tie patys valstiečiai patys įsirašė, kad „augant PSDF biudžetui, išlaidų vaistams dalis didėtų ne mažesniu procentu nei didėja bendras PSDF biudžetas“.

Ką matom po patikslinto biudžeto pateikimo Seime? PSDF biudžetas auga 11,9 proc. Lėšų vaistams dalis auga tik 2,9 proc.

Kiek turėjo didėti vaistų eilutė? 349 193 + 11,9 proc. (tiek didėja PSDF biudžetas) = 41 553 967 eurai.

Kiek didėja? 10 296 000 eurų.

Kiek milijonų to paties ministro įsakymais žadėtų pinigų neskirta pacientams? 31 237 967 eurai.

Pradiniame spalio 19 d. PSDF biudžeto projekte vaistams buvo skiriama daugiau lėšų nei augo PSDF biudžetas. Šie pinigai pervesti medikų atlyginimų kėlimui.

REKLAMA

Ar Jus, gydytojai ir slaugytojos, šildys tie eurai žinant, kad dėl to 7513 pacientų – tų, dėl kurių ir davėt Hipokrato priesaiką, turės mirti. Už 50 eurų parduodate Hipokrato priesaiką ir savo principus dėl kurių ir stojote į mediciną. Ne, Jūs nestovėjot nuošalyje, kai pinigus SAM perskirstė. Jūs sakėt – duokit dar daugiau. Davė. Atimdami iš pacientų.

Kokia SAM ir VLK argumentacija? 2019 m. vaistams išleisti planavo 349 mln., faktiškai patys sako, kad skyrė 391 mln. Ką daro, kai PSDF biudžetas 2020 metais auga 12 proc.? Sumažina vaistų išlaidas nuo 391 mln. iki 359 mln. ir sako, kad kitais metais vaistams skirsim 10 mln. eurų daugiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gal aš čia vienas susipykęs su matematika, bet skaičiuotuvas rodo, kad 391 mln. – 359 mln. = 32 milijonais eurų MAŽIAU, o ne 10 mln. eurų daugiau.

Ką realybėje reiškia tokie skaičiai? Kad 2019 m. pabaigoje turime 14 vaistų, kuriuos SAM ir VLK sutiko kompensuoti (nusprendė, kad ir vaisto efektyvumas geras, ir kaina tinka), tik pamiršo visiems pasakyti, kad neturi 36,6 mln. eurų tiems vaistams kompensuoti. Ir taip nutinka kasmet.

Ką reiškia, jei 2020 m. biudžete vaistams ir bus skirta 359 mln. eurai, kai 2019 metų faktas yra 391 mln. eurų?

Reiškia tai, kad SAM nepradės kompensuoti naujų vaistų, o dalis iš dabar inovatyvius vaistus gaunančių turės atsisėsti ant „generinių“. Ir tai jei SAM iki naujų spės pakeist teisės aktus, kad atitiktų LVAT sprendimą.

REKLAMA

Galiausiai reiškia, kad pacientai vieni kitiems patarinės, jei tik gali važiuoti gyventi į Švediją, Belgiją, Prancūziją ir Nyderlandus, kad gautų galimybę gydytis.

Tai, ką dabar daryt PSDF biudžeto rengėjams? Jei savo neturi, iš manęs pasiskolint skaičiuotuvą ir kitų metų vaistų eilutėj prie 391 mln. euro (2019 m. kompensuojamųjų vaistų faktas) pridėt 11,9 proc. PSDF augimą (46,529 mln. eurų). Ir tada PSDF biudžeto projekto 02 Išlaidų eilutėje įrašyti skaičių – 437,529 mln. eurų. O 08 Išlaidų eilutėje įrašyti 78,04 mln. eurų mažiau.

Ir toks skaičius viso labo tik reikštų, kad šis ministras ir šita dauguma vykdo savo pačių priimtas Vaistų politikos gaires ir savo pačių patvirtintą Vyriausybės programos įgyvendinimo priemonių planą“, – pabrėžė POLA prezidentas.

REKLAMA

Medikų atlyginimas – tik viena dedamoji

Spėję į šį įrašą sureaguoti kai kurie gydytojai pabrėžė nesutinkantys su tokia nuomone ir siūlė nekiršinti gydytojų ir pacientų.

„Labai nekorektiškas postas. Medikai nuolat sako – paciento interesai svarbiausia, mes tik už kokybiškas paslaugas. Į kokybišką paslaugą įeina daug dedamųjų. Jau kalbėjome – ir tie patys VLK įkainių peržiūrėjimai, paslaugų kiekių ir pačių paslaugų specifikos peržiūrėjimai, tinklo pertvarka, inovatyvūs vaistai. Medikų atlyginimas – tik viena dedamoji. (...) tai ne mūsų idėja perstumdyti biudžeto eilutes iš vaistų į DU eilutes. Kažkam, matomai, tai naudinga. Ir ne paslaptis kam. O jūs palaikote skaldymo ir kiršinimo idėją, užuot vienytis ir siekti bendro tikslo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ar medikai – ne tie patys, ir būtent pasiaukojamai dėl JŪSŲ, pacientų, dirbantys žmonės, kurie tuos mokesčius ir suneša? Iš jūsų posto panašu, kad mes veltėdžiai, reikalaujantys kažko nederamo ir siekiantys tokiu būdu palikti pacientus mirti??? Neskanu... Labai labai neskanu“, – dėstė Lietuvos medikų sąjūdžio narė Živilė Gudlevičienė. 

Kiti gi siūlė tiek pacientams, tiek medikams stoti į vieną pusę, nes dabartinis PSDF biudžeto projektas netenkinantis abiejų pusių.  

„Medikai tikrai visiškai nesidžiaugia tokiu PSDF papeckiojimu. Joks gydytojas nesidžiaugia kai jam atima įrankius ir liepia geriau gydyti plikomis rankomis“, – pastebėjo urologas Robertas Adomaitis. 

REKLAMA

Portalas tv3.lt jau rašė, kaip medikai piktindamiesi svarstė, kokia gi didelė krizė laukia, kad turime tiek kaupti rezervui, užuot tuos pinigus panaudojus medikų algoms kelti ir pacientams teikiamoms paslaugoms gerinti.

Ministerija ramina pacientus

Sveikatos apsaugos viceministrė Kristina Garuolienė savo ruožtu puolė raminti pacientus tikindama, kad visi vaistai, kurie reikalingi, bus kompensuoti.

„Pirmiausia, noriu pabrėžti, kad viešojoje erdvėje išreikštos nuomonės ne visada atspindi tiesą arba yra asmeninės realios situacijos interpretacijos. Tikrai nereikia gąsdinti pacientų, kad jiems kitais metais nebus kompensuojami vaistai. Tos kalbos nepagrįstos, beprasmės ir net žalingos, nes supriešina pacientų ir medikų bendruomenes.

REKLAMA

Noriu atkreipti dėmesį, kad PSDF išlaidos (atmetus tas lėšas, kurios yra nukreipiamos į rezervą) kitais metais lyginant su šiais augo beveik 8 proc., šiais metais jos viršys du milijardus eurų. Lyginant su praėjusiais metais didėjimas yra ženklus.

Viešojoje erdvėje bandant įvesti sumaištį nepaminima, kad lėšos rezerve taip pat yra sveikatos išlaidos, jos negali būti nukreipiamos kitoms reikmėms. Šios lėšos esant poreikiui gali būti panaudotos. Pavyzdžiui, kad ir šiais metais, kai išlaidos viršijo suplanuotąsias, iš rezervo buvo paimta lėšų apmokėti vaistų išlaidoms. Tai įprasta pasaulinė praktika ir mes esame vertinami už gebėjimą pasiekti gerų rezultatų. Neseniai atliktas Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos tyrimas parodė, kad Lietuva inovatyvių vaistų kompensavime yra pirmaujanti tarp Baltijos šalių, mes ženkliai pagerinome situaciją, buvusią prieš kelerius metus. Todėl tikrai nereikia gąsdinti pacientų – vaistai, kurie yra reikalingi, bus kompensuoti.

Manau, kad jeigu susitartume ir bendradarbiautume, tai visus nesusipratimus galima išspręsti", – dėstė viceministrė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų