REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prie ketvirtadienį dvi valandas streikuosiančių pedagogų jungiasi ir ikimokyklinio ugdymo specialistai bei aukštųjų mokyklų pedagogai. Jei Vyriausybė nesiims didinti išlaidų švietimui, pedagogai žada stabdyti ugdymo procesą, todėl darželinukai, moksleiviai ir studentai būtų priversti likti namuose. Tėvai ir vaikai dėl to jaučiasi nuskriausti.

Prie ketvirtadienį dvi valandas streikuosiančių pedagogų jungiasi ir ikimokyklinio ugdymo specialistai bei aukštųjų mokyklų pedagogai. Jei Vyriausybė nesiims didinti išlaidų švietimui, pedagogai žada stabdyti ugdymo procesą, todėl darželinukai, moksleiviai ir studentai būtų priversti likti namuose. Tėvai ir vaikai dėl to jaučiasi nuskriausti.

REKLAMA

Dalis Lietuvos švietimo profsąjungų ketvirtadienį, lapkričio 28-ąją, nuo 8 val. iki 10 val., skelbia įspėjamąjį streiką, po kurio ketina rengti piketus prie Vyriausybės ir Finansų ministerijos.

„Streike šį ketvirtadienį dalyvaus ne tik mokytojai, o ir darželių auklėtojai, universitetų dėstytojai. Tai streikas yra paprastas – stabdomas darbas, ugdymo procesas. Kiekvienoje įstaigoje, aišku, profesinė sąjunga su įstaigų direktoriais tariasi, kaip bus vykdomas tas streikas, bet tikrai yra darželių, kurie paprasčiausiai pasakė, kad tėvai savo vaikus į darželį atveda dviem valandomis vėliau“, – tv3.lt kalbėjo Lietuvos švietimo ir mokslo profesinės sąjungos pirmininkas Egidijus Milešinas.

Jis pabrėžia, kad Seimo Biudžeto ir finansų komiteto siūlymas Vyriausybei rasti papildomus 20 mln. eurų švietimo išlaidoms pedagogų netenkina, todėl ir rengiamas streikas. Jei po įspėjamojo streiko Vyriausybė nedidins išlaidų švietimui, pedagogai žada rengti tikrąjį streiką.

REKLAMA
REKLAMA

„Taip, bus stabdomas ugdymo procesas visiškai. Su darželiais lygiai taip pat. Darželiai, auklėtojai atsisako dirbti, tai reiškia, kad tėvai neturi, kur vesti vaikų“, – įspėjo E. Milešinas.

REKLAMA

Šiuo metu profsąjungos pirmininkas neturi tikslių skaičių, kiek ugdymo įstaigų dalyvaus streike, tačiau, jo teigimu, jų bus bent 480–540.

Tėvai ir vaikai jaučiasi nuskriausti

Lietuvos tėvų forumo tarybos pirmininkas Darius Trečiakauskas neabejoja, kad dviejų valandų įspėjamasis pedagogų streikas didelių problemų tėvams nesukels, tačiau yra tikras – jei prasidės masiniai streikai, nukentės visi.

„Visada, kada Vyriausybė neįgyvendina savo pažadų ar nevykdo savo rinkėjų valios, dėl kurios buvo išrinkti, nukenčia gyventojai, tėvai, vaikai, pensininkai, gydytojai ir mokytojai. Nukenčia visa visuomenė ir valstybė“, – tv3.lt kalbėjo D. Trečiakauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Tėvų atstovas akcentuoja, kad visi tėvai nori, kad jų vaikai nebūtų diskriminuojami ir jiems būtų užtikrintos tinkamos visos reikalingos paslaugos.

„Norėtume, kad mūsų vaikams būtų užtikrintas tinkamas ir kokybiškas ugdymo procesas. Norėtume, kad mokytojai, kurie moko mūsų vaikus, gydytojai, pas kuriuos į poliklinikas vedame savo vaikus, jaustųsi oriai, laimingi, nedepresuoti, jiems nereikėtų žudytis, kad jie gautų atitinkamą atlyginimą, kad jie gautų tinkamas darbo sąlygas, kad mūsų vaikai gautų tai, ką gali geriausio, iš savo pedagogų, psichologų, gydytojų, iš visų tų, kurie dirba su vaikais“, – sakė D. Trečiakauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Neranda lėšų

Portalas tv3.lt primena, kad švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius 2019 m. birželį kartu su dalimi pedagogų profesinių sąjungų pasirašė kolektyvinę sutartį dėl pedagogų atlyginimų didinimo 2020 metais.

Sutarta nuo 2020 m. rugsėjo 1 d. ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo pedagogų pareiginės algos koeficientus sulyginti su bendrojo ugdymo mokytojų koeficientais, kartu visus koeficientus padidinant 10 procentų. Sutarta, kad iki 2025 m. pasiekti, kad mokytojų VDU sudarytų 130 proc. šalies VDU.

Numatytiems įsipareigojimams kitąmet reiktų papildomai skirti 117,6 mln. eurų, tačiau pirminiame valstybės biudžeto projekte numatyta skirti tik 55 mln. eurų. Tai įsiutino pedagogų profsąjungas, kurios pagrasino streiku, jei įsipareigojimai nebus įgyvendinti.

Ministras A. Monkevičius pripažino, kad kitų metų biudžete susitarimai su pedagogų profsąjungomis nėra iki galo įgyvendinti. Ministras žadėjo ieškoti daugiau lėšų, kad atlyginimų kilimas būtų spartesnis, bet suma vis tiek nepasiektų žadėtų 117 mln. eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų