REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Penktadienį vyko atsisveikinimas su 1863–1864 m. sukilimo vadais ir dalyviais. Iš Vilniaus arkikatedros laidotuvių procesija vyko į Senąsias Rasų kapines, buvo sustota prie Aušros Vartų. Po to karstai įnešti į Senųjų Rasų kapinių koplyčią.

Penktadienį vyko atsisveikinimas su 1863–1864 m. sukilimo vadais ir dalyviais. Iš Vilniaus arkikatedros laidotuvių procesija vyko į Senąsias Rasų kapines, buvo sustota prie Aušros Vartų. Po to karstai įnešti į Senųjų Rasų kapinių koplyčią.

REKLAMA

„Trijų tautų šventė“: Vilniuje vyksta 1863–1864 metų sukilimo vadų valstybinės laidotuvės

Vilniuje penktadienį prasidėjo iškilmingos 1863–1864 metų sukilimo vadų ir dalyvių valstybinės laidotuvės.

Lydint Lietuvos ir Lenkijos sargybos kariams, karstai su Lietuvos sukilimo vadų Zigmanto Sierakausko ir Konstantino Kalinausko bei dar 18 sukilėlių palaikais iš Valdovų rūmų pernešti į Vilniaus arkikatedrą baziliką.

Prie Katedros ceremonijos pradžioje susirinko keli šimtai baltarusių, nešinų baltai raudonomis tautinėmis Baltarusijos vėliavomis, kurias paprastai naudoja dabartinio režimo opozicija. 

REKLAMA
REKLAMA

Grušas: 1863-iųjų sukilimas – kova už laisvę būti lygiais

1863 metų sukilimas buvo kova ne tik už lietuvių, lenkų, baltarusių, bet visų carinio jungo nepripažįstančiųjų laisvę – būti lygiems su kitais Dievo sukurtais žmonėmis ir turėti savo balsą, sakė Vilniaus arkivyskupas metropolitas Gintaras Grušas.

REKLAMA

Penktadienį aukodamas iškilmingas mišias Vilniaus arkikatedroje, arkivyskupas priminė suimto ir sužeisto vieno sukilimo vadų Zigmanto Sierakausko žodžius apie nukautus sukilėlius, pavadintus „nelaimingaisiais“: „Tai nėra nelaimingieji, tai Lietuvos sėkla, kuri ateity pražydės skaisčiais laisvės žiedais!“

Nausėda sukilimo vadų laidotuvėse: bendra praeitis mus įkvepia

Bendra lietuvių, lenkų, baltarusių, ukrainiečių ir kitų su cariniu Rusijos režimu XIX amžiuje kovojusių tautų praeitis įkvepia siekti glaudžių santykių ir šiandien, sako Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda.

REKLAMA
REKLAMA

Šalies vadovas penktadienį sakė kalbą per XIX amžiaus sukilimo vadų laidotuvių ceremoniją Vilniuje.

„Ji (bendra praeitis) įkvepia mus siekti glaudžių santykių, kurti naujas laisvės vizijas ir kibti į bendrus darbus“, – sostinės arkikatedroje sakė G. Nausėda.

„Tai yra tikrasis triumfas. Tai yra tikroji pergalė tų, kurie štai jau netrukus atguls amžinojo poilsio. Jų aukos nenuėjo veltui – mūsų laisvė tebešviečia ryškiausia liepsna“, – teigė jis.

Laidotuvių renginiuose taip pat dalyvauja Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda, Baltarusijos ir Ukrainos vicepremjerai, Latvijos vyriausybės atstovė.

Pasak G. Nausėdos, kaip ir XIX amžiuje, šūkis „Už mūsų ir jūsų laisvę“ šiandien išlieka aktualus, nes turi daug prasmių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

1863–1864 M. SUKILIMO VADŲ IR DALYVIŲ VALSTYBINIŲ LAIDOTUVIŲ PROGRAMA:

8.30 val.

1863–1864 m. sukilimo vadų ir dalyvių karstų išnešimas iš Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmų vidinio kiemo.

Iškilminga rikiuotė Katedros aikštėje.

Karstų įnešimas į Vilniaus Šv. vysk. Stanislovo ir šv. Vladislovo arkikatedrą baziliką.

9.00–11.30 val.

Visuomenės atsisveikinimas.

11.45 val.

Oficialių asmenų ir užsienio delegacijų atvykimas į Vilniaus Šv. vysk. Stanislovo ir šv. Vladislovo arkikatedrą baziliką.

12.00 val.

Šventosios Mišios Vilniaus Šv. vysk. Stanislovo ir šv. Vladislovo arkikatedroje bazilikoje.

Mišias aukoja J. E. arkivyskupas metropolitas Gintaras Grušas, dalyvauja Lietuvos, Lenkijos, Baltarusijos vyskupai ir kariuomenių kapelionai.

REKLAMA

Pasibaigus šventosioms Mišioms – atsisveikinimo kalbos:

J. E. Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda

J. E. Lenkijos Respublikos Prezidentas Andrzej Duda

13.25 val.

1863–1864 m. sukilimo vadų ir dalyvių karstų išnešimas iš Vilniaus Šv. vysk. Stanislovo ir šv. Vladislovo arkikatedros bazilikos.

13.35 val.

Laidotuvių procesijos išvykimas į Senąsias Rasų kapines, sustojimas prie Aušros Vartų.

14.55 val.

1863–1864 m. sukilimo vadų ir dalyvių karstų įnešimas į Senųjų Rasų kapinių koplyčią.

Baigiamoji atsisveikinimo kalba. Religinės apeigos.

Karstų padėjimas į koplyčios nišas.

Atminimo salvės 1863–1864 m. sukilimo vadų ir dalyvių bei visų kovojusių ir žuvusių už Laisvę garbei.

Nuo 16 val.

Senųjų Rasų kapinių koplyčia atvira visuomenės lankymui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų