REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas ketvirtadienį po svarstymo pritarė stipraus alkoholio, benzino, dyzelino, įskaitant skirtą žemdirbiams, akcizų didinimui. Pastarasis didės simboliškai – keturiais eurais. 

Seimas ketvirtadienį po svarstymo pritarė stipraus alkoholio, benzino, dyzelino, įskaitant skirtą žemdirbiams, akcizų didinimui. Pastarasis didės simboliškai – keturiais eurais. 

REKLAMA

Skaičiuojama, kad padidinus akcizus, biudžeto pajamos kitąmet išaugs 42 mln. eurų. 

Už atitinkamus Akcizų įstatymo pakeitimus balsavo 59 Seimo nariai, prieš 10, susilaikė 38. Seimas dėl galutinio įstatymo priėmimo dar turės balsuoti. 

Tačiau Seimas ketvirtadienį nesvarstė „kaitinamųjų cigarečių“ akcizo didinimą numatančių pataisų – jomis siūloma nuo 2020 metų kovo akcizą didinti 65 proc. – nuo 78,5 iki 113,2 euro už kilogramą.

Šios pataisos bus svarstomos kitą savaitę, nes laiku nespėta įregistruoti išvados dėl jų –būtina, kad pagrindinio Biudžeto ir finansų komiteto išvada būtų registruota iki posėdžio likus ne mažiau kaip 72 valandoms. 

REKLAMA
REKLAMA

Seimas nepritarė ir siūlymui naikinti akcizo lengvatą šildymui skirtiems gazoliams, tepalinėms alyvoms ir skystajam kurui. Dėl to biudžetas neteks apie 15 mln. eurų. 

REKLAMA

2018 metais šį kurą naudojo 4,5 tūkst. gyventojų ir maždaug 1 tūkst. įmonių, o dėl lengvatos šalies biudžetas negavo 17 mln. eurų pajamų. 

Anot Seimo nario socialdemokrato Broniaus Bradausko, didinant mokesčius žemės ūkiui norima pakenkti smulkiesiems ūkininkams.

„Mes norime šiais mokesčiais pasmaugti smulkiuosius ūkininkus, nuvaryti juos nuo žemės, palikti tik stambiuosius ūkius. O kaip gyvens smulkieji, kurie turi po 100 hektarų ir panašiai – jau niekam neįdomu“, – sakė B. Bradauskas.

Du komitetai – Biudžeto ir finansų bei Kaimo reikalų – siūlė palikti didesnę lengvatą žemdirbių dyzelinui, nors prezidentas ir Vyriausybė siūlė ją gerokai apkarpyti.

REKLAMA
REKLAMA

Negalutiniu Seimo sprendimu žemdirbių dyzelino akcizas nuo sausio didės 7,2 proc., arba keturiais eurais – nuo 56 iki 60 eurų už 1 tūkst. litrų. 

Prezidentas G. Nausėda siūlė jį didinti 90 eurų iki 146 eurų ir Vyriausybė – 25 eurais (44,6 proc.) iki 81 euro, dėl ko litro dyzelino kaina padidėtų maždaug 3 centais. 

„Pagrindinis motyvas, kodėl nepritariame prezidento siūlymui – ten yra akcentuojama, kad iš akcizų surinkti pinigai bus skirti pensijoms, nes šiandien žemės ūkyje dirba 60 proc. pensininkų“, – Seimo posėdyje sakė „valstietis“ Andriejus Stančikas.

Tuo metu Seimo narė konservatorė Gintarė Skaistė pabrėžė, kad akcizą padidinus tik simboliškai, į biudžetą bus surinkta vos 1 mln. eurų daugiau pajamų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Vyriausybės siūlyme buvo 6,5 mln. eurų, o prezidento siūlymas turėjo sugeneruoti 17 mln. eurų pajamų“, – Seimo posėdyje kalbėjo G. Skaistė.

Stipraus etilo alkoholio akcizas nuo 2020 metų kovo didės 10,5 proc. – nuo 1832 eurų iki 2025 eurų už hektolitrą. Dėl to pusė litro stipraus gėrimo vidutiniškai pabrangs apie 0,45 euro. 

Tuo metu standartinis akcizo tarifas bešviniam benzinui didės 7,3 proc. – nuo 434,43 iki 466 eurų už 1 tūkst. litrų, gazoliui – 7,2 proc. nuo 347 iki 372 eurų už 1 tūkst. litrų.

Iš didesnio akcizo stipriam alkoholiui į biudžetą kitais metais papildomai ketinama surinkti maždaug 10 mln. eurų, iš benzino akcizo – 7 mln. eurų, iš dyzelino akcizo – 24 mln. eurų, o iš žemdirbių dyzelino – 1 mln. eurų.  

Kaitinamojo tabako didesnis akcizas biudžeto įplaukas padidintų apie 6 mln. eurų, o 20 vienetų jo produktų pabrangtų 33 centais. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų