REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vos prieš kelias dienas į Lietuvą iš JAV parvežtą Neringą Venckienę Kauno apylinkės teismas, prokuroro prašymu, leido suimti dviem mėnesiams. Šio pirmadienio pavakarę, prieš 16 val., Kauno apygardos teismui buvo pateiktas skundas dėl tokio sprendimo.

Vos prieš kelias dienas į Lietuvą iš JAV parvežtą Neringą Venckienę Kauno apylinkės teismas, prokuroro prašymu, leido suimti dviem mėnesiams. Šio pirmadienio pavakarę, prieš 16 val., Kauno apygardos teismui buvo pateiktas skundas dėl tokio sprendimo.

REKLAMA

Šią informaciją naujienų portalui tv3.lt patvirtino N. Venckienės advokatė Sonata Žukauskienė: „Parengėme skundą dėl paskirtos kardomosios priemonės – suėmimo. Mūsų argumentai yra tokie, kad suėmimas šiuo konkrečiu atveju yra neproporcinga, neadekvati ir prieštaraujanti Europos žmogaus teisių teismo praktikai priemonė užtikrinti asmens dalyvavimą vykstančiame teisminiame procese.“

N. Venckienės advokatė tikisi, kad šis skundas bus išnagrinėtas per 5-7 dienas nuo jo oficialaus priėmimo teisme. S. Žukauskienė atskleidė ir vieną iš N. Venckienės išvykimo į JAV priežasčių. Anot advokatės, N. Venckienė sulaukė rimtos informacijos dėl grėsmės jos gyvybei.

REKLAMA
REKLAMA

Šio pirmadienio popietę Kaune Laisvės alėjoje prie Kauno apygardos prokuratūros pastato susirinko N. Venckienę palaikantys žmonės. 15 žmonių grupelė laikė plakatą su užrašu: „Laisvę Neringai!“. Būtent tokiam skaičiui žmonių buvo prašoma leidimo dėl mitingo.

REKLAMA

 

Laukia teisingo sprendimo

S. Žukauskienė pabrėžė, kad vos tik jos klientei buvo paskirtas suėmimas, prokurorai pranešė apie ikiteisminio tyrimo pabaigą, tad tai yra dar vienas iš argumentų, kodėl N. Venckienė turėtų būti išleista:

„Ikiteisminio tyrimo pabaiga reiškia, kad daugiau nebereikia atlikti jokių ikiteisminio tyrimo veiksmų. Bet per prieš tai vykusį posėdį buvo labai akcentuota, kad N. Venckienė esą slėpėsi nuo tardymo šešerius metus. Nors taip iš tiesų nebuvo.

Kai ją pradėjo persekioti Lietuvoje, N. Venckienė suprato, kad su ja bus susidorota. Maža to, ji sulaukė patikimų žinių, kad gali būti nužudyta. Gavo labai rimtos informacijos dėl to.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu jai jokios kardomosios priemonės nebuvo pritaikytos, ji galėjo laisvai judėti, išvykti. Tą ir padarė. Maža to, ilgą laiką JAV jos niekas aktyviai neieškojo. O kai tik sulaukė šaukimo dėl ekstradicijos, ji pati savanoriškai prisistatė.“

Anot S. Žukauskienės, šiuo metu teisminių tikslų galima pasiekti švelnesnėmis kardomosiomis priemonėmis: „Ji nebeturi jokio asmens dokumento, tad kokiu mistiniu būdu N. Venckienė galėtų sugrįžti į JAV. Mistika. Yra galimybė taikyti intensyvią priežiūrą, uždėti apykoję.

Prašysime teismo, kad paleistų ją už užstatą. N. Venckienės tėvai sutinka jį sumokėti. Sutiktume ir su apykoje, namų areštu. Svarbiausia, kad išleistų. Bet ją nori psichologiškai sužlugdyti.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

S. Žukauskienės įsitikinimu, paskirtas dviejų mėnesių suėmimo terminas yra bandymas įbauginti. „Sunku kitaip visą tai paaiškinti, kaip tik įbauginimu, valstybės jėgos demonstravimu. Bet kuriuo atveju tikiu teisingumu. Tikiu, kad nugalės teisingumas“, – pabrėžė N. Venckienės atstovė.

 

Nesieks nušalinti teismo

Vos tik sugrąžinus N. Venckienę į Lietuvą, kalbėta, jog ji sieks nušalinti Kauno teisėjus nuo jos bylos nagrinėjimo, nes pati anksčiau yra dirbusi teisėja šiame mieste.

Bet S. Žukauskienė laikosi kitokios pozicijos: „Dar kalbėsiu su N. Venckiene dėl šio klausimo. Sieksiu įtikinti, kad nebandytume nušalinti nė vieno teisėjo. Šį sprendimą priimsime vėliau.“

REKLAMA

N. Venckienės advokatė patvirtino, kad kol kas nespėjo susipažinti su byla. „Iš pradžių sutikome dėl elektroninės bylos medžiagos versijos, bet kai N. Venckienė liko suimta, tai reikės, kad ji gautų popierinę versiją.

Nors susipažinimui skirtos apie dvi savaitės, bet dėl susiklosčiusių aplinkybių, tikėtina, šis terminas bus pratęstas. Bent jau prokurorai patvirtino, kad dėl to nekils problemų.

Juolab, kad jai sunku priprasti prie Lietuvos laiko. Po tokios ilgos kelionės ji yra pavargusi. Ji net negali skaityti, reikia laiko atsigauti, o esant už grotų tą padaryti nėra taip paprasta“, – pasakojo S. Žukauskienė.

Už ką bus teisiama?

Naujienų portalas tv3.lt primena, kad N. Venckienei pareikšti įtarimai dėl teismo sprendimo nevykdymo, pasipriešinimo policijos pareigūnui, trukdymo antstoliui ir sudavimo į veidą Laimutei Stankūnaitei.

REKLAMA

Generalinė prokuratūra jau anksčiau patvirtino, kad tenkindama Lietuvos prašymą perduoti N. Venckienę, JAV nurodė, jog vadovaujantis šios šalies įstatymais buvusi parlamentarė gali būti teisiama tik dėl šių keturių nusikalstamų veikų.

Dėl trukdymo teisėjo, prokuroro, ikiteisminio tyrimo pareigūno, advokato ar antstolio veiklai (BK 231 str. 1 d.) asmuo baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Dėl teismo sprendimo, nesusijusio su bausme, nevykdymo (BK 245 str.) asmuo baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu.

Dėl fizinio skausmo sukėlimo ar nežymus sveikatos sutrikdymo (BK 140 str. 1 d.) asmuo baudžiamas viešaisiais darbais arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki vienerių metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dėl pasipriešinimo valstybės tarnautojui ar viešojo administravimo funkcijas atliekančiam asmeniui (BK 286 str.) asmuo baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės atėmimu iki trejų metų.

Tad didžiausia už tai numatyta bausmė yra įkalinimas iki trejų metų. Bet praktika palanki N. Venckienei, nes už tokius nusikaltimus atsidurti už grotų yra praktiškai neįmanoma.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų