REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje plinta nauja nelegalaus verslo rūšis – vos už šimtą eurų vienišos moterys ar vaikų negalinčios susilaukti poros gali nusipirkti spermos donoro paslaugas. Vyrai spermos donoro paslaugas siūlo skelbimuose. Leidžia ir pasirinkti – už pinigus natūraliai apvaisinti, ar spermą atiduoti mėgintuvėliuose. Lietuvos įstatymai tai draudžia, tad medikai ir teisėsaugininai naudotis tokiomis paslaugomis nepataria: tačiau, pasirodo, pagal mūsų įstatymus už grotų gali atsidurti ne spermos ir apvaisinimo paslaugų pardavėjai, o tam pasiryžusios moterys. Jūsų dėmesiui specialus TV3 žinių žurnalistų tyrimas, kuris skirtas suaugusiems žiūrovams.

Lietuvoje plinta nauja nelegalaus verslo rūšis – vos už šimtą eurų vienišos moterys ar vaikų negalinčios susilaukti poros gali nusipirkti spermos donoro paslaugas. Vyrai spermos donoro paslaugas siūlo skelbimuose. Leidžia ir pasirinkti – už pinigus natūraliai apvaisinti, ar spermą atiduoti mėgintuvėliuose. Lietuvos įstatymai tai draudžia, tad medikai ir teisėsaugininai naudotis tokiomis paslaugomis nepataria: tačiau, pasirodo, pagal mūsų įstatymus už grotų gali atsidurti ne spermos ir apvaisinimo paslaugų pardavėjai, o tam pasiryžusios moterys. Jūsų dėmesiui specialus TV3 žinių žurnalistų tyrimas, kuris skirtas suaugusiems žiūrovams.

REKLAMA

Pasidžiaugti štai tokia besimuistančia laime Lietuvoje gali ne kiekviena pora, o štai vienišoms moterims ar, pavyzdžiui, lesbietėms legaliai susilaukti mažylio – iš viso misija neįmanoma. Spermos bankai prieinami tik susituokusioms, bet dėl tam tikrų sveikatos bėdų vaikų negalinčioms susilaukti poroms. Negalinčios legaliai pastoti, moterys griebiasi šiaudo ir Lietuvoje ieško nelegalių spermos donorų. O jų, kaip paaiškėja viešojoje erdvėje, apstu. Štai taip skamba vieno spermos donoro skelbimas viešojoje erdvėje:

REKLAMA
REKLAMA

„Sveiki, esu jaunas sveikas vyras 25-erių metų, 188 cm ūgio tamsių akių ir plaukų (jei aktualu, esu gerai išsilavinęs, akademinis magistro laipsnis), galiu padėti vienišoms moterims arba poroms, negalinčioms susilaukti vaikų dėl vyro impotencijos. Parduodu produktą už sutartinę kainą. Galimas natūralus apvaisinimas arba produktas mėgintuvėlyje.Kaina sutartinė.“

REKLAMA

Apsimetu kliente ir pradedu su spermos donoru bendrauti el. laiškais. O jau po kelių dienų sutariame, kad pirksiu iš jo paslaugą. Po derybų sutariame susitikti Vilniuje, Katedros aikštėje, trumpai aptarti, kaip viskas vyks. Ir štai aštunta vakaro. Į pasimatymą su tikslu pradėti naują žmogaus gyvybę ateina kostiumu pasipuošęs, malonios išvaizdos, kvepiantis vyras:

„Na ir kaip sekasi?“, – paklausiu.

Atsako: „Puikiai. Gerai, nelyja.“

Dvidešimt septynerių Jonu prisistatęs spermos prekeivis sako atvažiavęs į susitikimą iš Kauno. Jis neįtaria, kad yra slapčia filmuojamas. Todėl po pokalbio apie orą, kalba pasisuka apie tai, dėl ko susitikome. Pirmiausia Jonas išvardija vietas Vilniuje, kur moterims galėtų atlikti apvaisinimo procedūrą:

REKLAMA
REKLAMA

„Tai į „Komfort hotel“. Netoli traukinių stoties yra viešbutis. O paskui dar į Žirmūnus galima į ten tokį viešbutį.“

Vyras sako tai viename, tai kitame viešbutyje apvaisinimo paslaugas (natūraliuoju būdu) jau suteikė maždaug dešimčiai moterų. Ar jos sėkmingai susilaukė atžalų, kaunietis sako nesidomėjęs:

„Aš nežinau, aš neapsikraunu svetimais gyvenimais. Sumoka pinigus, tai tu kaip ir parduodi.“

Vyras nustatęs spermos pardavimo kainas:

„Jos svyruoja nuo penkiasdešimties iki šimto eurų.“

Nepavykus pastoti iš pirmo karto, kaip aiškina kaunietis, kitiems susitikimams taikoma 50 procentų nuolaida – jie kainuos po penkiasdešimt eurų. O pastoti, kaip prisipažįsta spermos donoras, pirmą kartą moterims pasiseka retai:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Iš pirmo karto, paėmus, jeigu viskas gerai, moteris jauno amžiaus, tai tikimybė tik dvidešimt penki procentai. Už tai skaičiau forumus, kur moterys dalijasi tomis problemomis, kur važiuoja į Latviją, artimiausia čia, į Estiją, sumoka penkis tūkstančius už vieną visą procedūrą, ir garantijų jokių niekas neduoda. Nepavyko „sorry, Maikl", tikėjomės tilpti į penkis, į dešimt tūkstančių, bet išleido dvidešimt.“

Detales, kaip viešbutyje atliekama natūralaus apvaisinimo procedūra, Jonas išdėstė laiškuose:

„Dėl to natūralaus būdo nereikėtų labai nerimauti, nieko ten ypatingo nebūna, manau, daugiau diskomforto pas ginekologą nuėjus. Kadangi būnu susilaikęs, labai greitai viskas pasibaigia. Matyti irgi nieko nematau, ir nežiūriu tiesiog šuniuko poza keletą minučių tenka pabūti moteriai kilstelėjus sijonėlį ir tiek.“

REKLAMA

Ir norinčiųjų tokios procedūros netrūksta:

„Netgi buvo, kad buvo ir vyras ieško savo žmonai. Aš ieškoti pats to labai neieškau. Mane daugiau susiranda. Esu įdėjęs keletą skelbimų, kai kurie jau labai seni. Aš jų neatnaujinu nieko, bet gal kartą į pusmetį, į tris mėnesius atsiranda interesančių.“

Netrukus tenka atskleisti, kad jokia poza netiks, nes aš nesu klientė, ir pasakau spermos donorui, kad yra filmuojamas TV3 Žinių komandos. Vyras paprašo nerodyti jo veido ir po derybų sutinka nusisukęs nuo kameros papasakoti, kodėl užsiima tokia veikla. Pirmiausia sako studijavęs Danijoje ir matęs, kad tenykščiai studentai iš tokio amato gyvena spermą bankams parduodami legaliai. Tad jis norintis pabandyti tuo užsiimti ir Lietuvoje:

REKLAMA

„Pirmiausia tai buvo kaip eksperimentas. Aš tiesiog grįžau į Lietuvą ir nusprendžiau pasižiūrėti, kokios bus reakcijos. Įdėjau tokių skelbimų ir pasižiūrėjau, ar tokia problema išvis egzistuoja Lietuvoje. Ir labai nustebau, kai ypač pirmomis dienomis buvo labai aktyvu. Labai daug kreipėsi ir prašė ir atvykti, ir derino, kad pačios galėtų atvykti.“

Bet čia pat neslepia ir naudos iš to siekiantis:

„Na, ta nauda taip yra šiokia tokia. Bet aš nepasakyčiau, kad tai yra kažkoks pelnas, ar pelno siekis kažkoks. Tai tiesiog kompensacija laiko ir kelionės išlaidų.“

Nebaugina kauniečio nei alimentai, kuriuos bet kuri moteris teoriškai galėtų prisiteisti atlikusi DNR tyrimą, nei lytiškai plintančių ligų pavojus. Pats atsiunčia dokumentus – kelias pažymas, kad sperma yra kokybiška, ir pats esą taip pat sveikas. Vyro nebaugina Lietuvos įstatymai. Nors pagalbinio apvaisinimo įstatymas Lietuvoje draudžia prekiauti sperma. Kaip sako Nacionalinio transplantacijos biuro vyriausioji specialistė, tokie vyrai gali susilaukti teisėsaugininkų nemalonės. Tai labai panašu į prekybą organais. Tiesa, moterys taip pat turėtų suklusti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pirmiausia visi donorai yra bankuose, jie licencijuoti. Jie ištiriami, jų ištiriama sveikatos būklė. Visi virusų žymenys, genetinės ligos. Ir yra labai labai pavojinga pirkti tokį produktą pavadinkim, kuris nėra nei licencijuotas, nei sertifikuotas, donoro sveikata nepatikrinta“, – sako vyriausioji specialistė Justina Dovainytė.

O ir sperma mėgintuvėlyje, kaip sako specialistė, taip pat gali moterims tapti miglos į akis pūtimu:

„Taip, jos yra tikrai apgaudinėjamos. Todėl, kad jokia klinika nedarys tos procedūros su ta atsinešta sperma. Be klinikos tai tik natūraliu būdu.“

O policija iš viso sako, kad už tokius dalykus tiek spermos donoras prašantis pinigų, tiek mokančios už spermą, gali susilaukti ne tik baudos, bet ir kalėjimo.

REKLAMA

„Jeigu tai būtų pripažinta, kad tai ląstelė arba audinys, tai galima būtų inkriminuoti prekybą žmonėmis. Bet atsakomybė būtų tokiam žmogui, kuris įsigyja tokius dalykus. O ne tam, kuris parduoda“, – teigia Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis.

Paradoksas. Tas, kuris parduoda ląsteles, gali būti pripažintas, pasak policijos, nukentėjusiuoju. Ir galėtų įrodyti, kad jis neturėjo pinigų, negalėjo pragyventi ir dėl to buvo priverstas prekiauti savo sperma. O štai moteriai gresia baudžiamoji atsakomybė, kalėjimas nuo ketverių iki dvylikos metų. Besidomint šia tema, viešojoje erdvėje pasirodo dar vienas skelbimas. Jame trisdešimt dvejų vyras siūlosi neatlygintinai pasidalyti savo sperma. Kaip paslaugų kokybės garantiją vyras nurodo turintis du vaikus. Susisiekiu. Ir štai ištrauka iš atsakymo:

REKLAMA

„Taip, skelbimas tikras. Aš turiu du visiškai sveikus vaikus. Sperma kokybiška. Pažyma yra (spermograma), jei norėsi kažkokių papildomų tyrimų, turėsi pati mokėti. Kadangi aš tave apvaisinsiu nemokamai, norėsiu tą padaryti natūraliu būdu, sperma nuleidžiant tiesiai į makštį.“

Kiber Gotas, taip prisistato spermos dalytojas, esą siekiantis išgelbėti Lietuvą nuo išnykimo. Vyras ima klausinėti, kiek man metų. Ir garantuoja dar vieną susitikimą po mėnesio, jeigu nepavyktų pastoti iš pirmo karto. Skirtingai nei pirmasis spermos donoras, šis dalija patarimus – prieš pastojant pataria nerūkyti, vartoti nėščiosioms skirtus vitaminus. Štai toks susirašinėjimas, pasak policijos, spermos donorui galėtų užtraukti atsakomybę. Mat jis, pasak policijos, galėtų būti apkaltintas prostitucija. Pareigūnai sako, kad tai dar naujovė, todėl kiekvienas atvejis bus tiriamas individualiai.

O tyrimus ketina inicijuoti ir Transplantacijos biuras, teigiantis, kad tokia paslauga, kai nelegaliai atsiranda spermos donorai, nepasitikrinę apvaisinantys moteris, Lietuvoje naujovė, ir bus siekiama užkirsti kelią tokiai paslaugai plisti. Mat tapti spermos donoru galima, bet tik legaliose, leidimus priimti spermą turinčiose klinikose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų