REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valdantieji žadėjo dar iki prezidento inauguracijos išspręsti Vyriausybės likimą, tačiau ministrų dėlionė stringa ir laiko deryboms prireiks daugiau. Nors dalis dabartinių ministrų kabineto narių turėtų išlaikyti savo postus, Prezidentūra į kai kuriuos ministrus žiūri skeptiškai ir siekia, kad naujojoje Vyriausybėje jų nebūtų. Tarp jų – ir sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Valdantieji žadėjo dar iki prezidento inauguracijos išspręsti Vyriausybės likimą, tačiau ministrų dėlionė stringa ir laiko deryboms prireiks daugiau. Nors dalis dabartinių ministrų kabineto narių turėtų išlaikyti savo postus, Prezidentūra į kai kuriuos ministrus žiūri skeptiškai ir siekia, kad naujojoje Vyriausybėje jų nebūtų. Tarp jų – ir sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

REKLAMA

Vyriausybės sudėtis atnaujinama dėl naujos koalicijos sutarus Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai, Lietuvos socialdemokratų darbo partijai, partijai „Tvarka ir teisingumas“ ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijai-Krikščioniškų šeimų sąjungai bei premjerui Sauliui Skverneliui grąžinus įgaliojimus prezidentui Gitanui Nusėdai.

Prezidentūra abejoja valstiečių ministrais

Valstiečių lyderis R. Karbauskis yra minėjęs, kad Vyriausybėje turėtų pasikeisti bent keturi ministrai, o premjero patarėjas Skirmantas Malinauskas tvirtino, kad valstiečių deleguoti ministrai, kurių ministerijos po naujos koalicijos sutarties pasirašymo liko valstiečiams, turėtų tęsti darbą.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau sumaišties į Vyriausybės formavimą įnešė naujasis Daukanto aikštės rūmų šeimininkas. Po susitikimo su valdančiųjų partijų pirmininkais G. Nausėdos patarėjas Povilas Mačiulis sakė, kad prezidentas norėtų, jog darbą tęstų finansų ministras Vilius Šapoka, ekonomikos ir inovacijų ministras Virginijus Sinkevičius bei krašto apsaugos ministras R. Karoblis.

REKLAMA

Kokių ministrų prezidentas nenorėtų matyti pareigose, P. Mačiulis neatskleidė, tik pasakė, kad G. Nausėda „raudonų kortelių“ nedalins. Tačiau portalo tv3.lt šaltinių teigimu, Prezidentūra turi abejonių dėl kelių valstiečių ministrų. Damoklo kardas kybo virš sveikatos apsaugos ministro A. Verygos. Portalo tv3.lt žiniomis, susitikime su partijų lyderiais, be minėtų trijų ministrų, G. Nausėda išreiškė norą, kad darbą tęstų ir susisiekimo ministras Rokas Masiulis.

Tačiau su tuo kategoriškai nesutiko R. Karbauskis ir koalicijos partneriai, nes Susisiekimo ministerija yra pažadėta Lenkų rinkimų akcijai.

REKLAMA
REKLAMA

Prezidentūra sutiko atsitraukti, bet su sąlyga, kad bus apsvarstytas A. Verygos likimas. Kol kas sveikatos apsaugos ministro portfelis yra derybų klausimas, nes R. Karbauskis remia vieną iš svarbiausių savo bendražygių. Tačiau A. Veryga dėl savo ateities negali būti ramus – Prezidentūra didelės simpatijos dabartiniam sveikatos apsaugos ministrui nejaučia.

Į prezidento nemėgstamų ministrų sąrašą patenka ir socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis, kuriam G. Nausėda turėjo klausimų vos tik buvo išrinktas šalies vadovu. Nežinomybė tvyro ir dėl aplinkos ministro Kęstučio Mažeikos ateities.

Nors prezidento patarėjas P. Mačiulis tvirtino, kad susiklosčius aplinkybėms, G. Nausėda matytų galimą bendrą darbą su užsienio reikalų ministru L. Linkevičiumi, portalo tv3.lt šaltiniai atskleidžia, kad didelio susižavėjimo iš Prezidentūros ministro atžvilgiu nėra.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

L. Linkevičius ne kartą viešojoje erdvėje buvo įvardijamas kaip „Grybauskaitės žmogus“. Naujienų agentūra BNS rašė, jog L. Linkevičius buvo vienas iš nedaugelio politikų, į kurių nuomonę kadenciją baigusi prezidentė atsižvelgdavo.

Taip pat teigiama, kad prieš 2016 m. Seimo rinkimus, kai konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis šalies vadovei pristatinėjo galimas ministrų kandidatūras, Dalia Grybauskaitė išreiškė norą, kad L. Linkevičius liktų savo poste.

(Ne)susitarimas dėl Karoblio

Na, o daug klausimų ir diskusijų kėlusios krašto apsaugos ministro posto dalybos, regis, išspręstos. Ministru ir toliau turėtų likti R. Karoblis. Portalo tv3.lt žiniomis, koalicijos derybų metu buvo svarstoma šią ministeriją atiduoti Lietuvos socialdemokratų darbo partijai, tačiau galiausiai ši ministerija pateko į „tvarkiečių“ rankas.

REKLAMA

Viešojoje erdvėje buvo diskutuojama, kad „Tvarka ir teisingumas“ į šį postą gali deleguoti partijos pirmininką Remigijų Žemaitaitį ar diplomatą Eitvydą Bajarūną, tačiau prieš inauguraciją G. Nausėda teigė, kad su šia ministerija eksperimentuoti neleis ir norėtų, kad darbą tęstų dabartinis ministras Raimundas Karoblis.

„Tvarkos ir teisingumo“ partijos pirmininkas R. Žemaitaitis portalui tv3.lt tvirtino, kad jo partija neatmeta dabartinio ministro kandidatūros.

„Poną Karoblį aš vertinu teigiamai. <...> Jis yra vienas iš galimų variantų. Manau, kad bus susitikimas su prezidentu, pasišnekėta, apsikeista nuomonėmis ir bus matyti, koks tas sprendimas bus“, – sakė R. Žemaitaitis.

REKLAMA

Politiko teigimu, „tvarkiečiai“ derino galimas ministrų kandidatūras su premjeru S. Skverneliu.

„Buvo keletas žmonių, vienas iš jų atsisakė, matydamas, kad kitoje veikloje nori likti dirbti. Kitas variantas yra R. Karoblis“, – kalbėjo R. Žemaitaitis.

Tikisi rasti kompromisą

Lietuvos socialdemokratų darbo partijos pirmininkas Gediminas Kirkilas portalui tv3.lt patvirtino, kad naujojoje vyriausybėje „socialdarbietis“ Andrius Palionis pakeis Giedrių Siurplį Žemės ūkio ministerijoje, o Linas Linkevičius liks užsienio reikalų ministru.

Kalbėdamas apie R. Karoblio likimą, G. Kirkilas teigė manantis, jog pavyks pasiekti susitarimą dėl Krašto apsaugos ministerijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Manau, kad kompromisas bus rastas. Čia premjero reikalas rasti kompromisą“, – tvirtino „socialdarbiečių“ lyderis.

Penktadienį po susitikimo su prezidentu, Ramūnas Karbauskis minėjo, kad dėl R. Karoblio situacijos gali keistis atsakomybės sritys, kurios buvo susiderėtos derybų metu.

Tos pačios nuomonės laikosi ir R. Žemaitaitis. Jis po susitikimo su G. Nausėda tvirtino, kad jeigu ministru liktų R. Karoblis, „tvarkiečiai“ pretenduotų į kito ministro portfelį ir nesitenkintų tik viceministrų postais.

Lenkų kandidatai ir Šapokos ateitis

Po truputį aiškėja kitų dabartinių ministrų ir galimų naujų Vyriausybės narių likimai. Premjeras S. Skvernelis ketvirtadienį Seime susirinkusiems žurnalistams sakė tikintis, kad finansų ministras Vilius Šapoka liks pareigose ir performavus Vyriausybę.

REKLAMA

„Aš su juo kalbėjausi ir, manau, kad didelė tikimybė, kad ministras tęs darbą“, – sakė S. Skvernelis.

Apie premjero ir ministro pokalbį patvirtina ir tv3.lt šaltiniai. Ministras V. Šapoka pokalbio metu ministrui pirmininkui pasakė, kad lieka savo poste ir planuoja tęsti darbą. V. Šapoką pareigose toliau matyti norėtų ir G. Nausėda.

Portalo tv3.lt žiniomis, Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga (LLRA-KŠS) į vidaus reikalų ministro postą planuoja siūlyti Seimo narį Jaroslav Narkevič, o į susisiekimo ministro postą teiks anksčiau šios ministerijos viceministru buvusį Vladislav Kondratovič.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų