REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Per pastaruosius kelerius metus nuodingos medžiagos arseno buvo aptikta ne vienoje Lietuvos vandenvietėje. Specialistai įspėja, kad apsinuodijimo požymius žmogus pajunta tik po kelerių metų. Tačiau, dėl ko vandenyje atsiranda nuodingojo arseno, pasakyti kol kas negali niekas. Priežastis – trūksta pinigų.

Per pastaruosius kelerius metus nuodingos medžiagos arseno buvo aptikta ne vienoje Lietuvos vandenvietėje. Specialistai įspėja, kad apsinuodijimo požymius žmogus pajunta tik po kelerių metų. Tačiau, dėl ko vandenyje atsiranda nuodingojo arseno, pasakyti kol kas negali niekas. Priežastis – trūksta pinigų.

REKLAMA

Arsenas yra cheminis vandens rodiklis, kuris kontroliuojamas dėl galimo kenksmingo poveikio žmonių sveikatai. Jo vandenyje yra natūraliai, tačiau natūralus jo kiekis Lietuvoje yra mažas.

Priežasčių nežino

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausioji specialistė-valstybinė maisto produktų inspektorė Vilija Galdikienė portalui tv3.lt pasakojo, kad priskaičiuojama jau virš dešimties atvejų, kai per pastaruosius dvejus metus šalies vandenvietėje arseno koncentracija viešai tiekiamame geriamajame vandenyje viršijo leistiną normą, kuri yra 10 mikrogramų (µg) viename litre.

2017 metais arseno buvo aptikta dvejose „Raseinių vandenų“ vandenvietėse. Šienlaukio vandenvietėje arseno koncentracija siekė 42 µg/l (galima 5,3 µg/l paklaida), Ražaitėlių vandenvietėje – 29,1 µg/l (galima paklaida 3,6 µg/l).

REKLAMA
REKLAMA

2018 metais „Sūduvos vandenų“ Geležinių vandenvietėje arseno koncentracija siekė 12 µg/l, „Jurbarko vandenų“ Šimkaičių vandenvietėje – 15 µg/l, „Lazdijų vandens“ Barčių vandenvietėje –12,9µg/l, „Vilkaviškio vandenų“ Duonelaičių vandenvietėje – 20,6 µg/l, Užbalių – 16,61 µg/l, Trilaukio k. – 13,8µg/l (galima paklaida 1,7 µg/l).

REKLAMA

Šiais metais arseno rasta „Ignalinos vanduo“ Mažėnų vandenvietėje 19,1 µg/l (galima paklaida 2,4 µg/l), „Kupiškio vandenų“ Skapiškio – 10,8 µg/l, Laičių – 13,8 µg/l, Naivių – 12,3 µg/l, vandenvietėse, „Giraitės vandenų“ Naujatrobių vandenvietėje – 13,7 µg/l.

Birželį Trilaukio kaimo Pajininkų vandenvietėje antrą kartą nustatytas padidintas arseno kiekis. Laikinai uždrausta geriamąjį vandenį iš šių vandenviečių naudoti maistui, paimti mėginiai. Nustačius, kad geriamasis vanduo atitinka reikalavimus, geriamojo vandens tiekimas atnaujintas.

REKLAMA
REKLAMA

„Visais atvejais nesaugų vandenį iš minėtų vandenviečių buvo nedelsiant uždrausta vartoti maistui. Išsprendus problemą, pavyzdžiui, vandeniui tiekti pradėjus naudoti kitus gręžinius, įrengus geležies šalinimo filtrus, geriamojo vandens tiekimas maistui buvo atstatytas septyniose vandenvietėse“, – teigė V. Galdikienė.

V. Galdikienės teigimu, arsenas vandenyje gali būti gamtinės kilmės, atsiradęs natūraliai dėl dirvožemio savybių, ar antropogeninės kilmės, atsiradęs kaip teršalas dėl žmogaus ūkinės veiklos.

„Šis cheminis elementas natūraliai aptinkamas aplinkoje – dirvožemyje, gruntiniuose vandenyse ir augaluose. Taršos šaltiniai – įvairūs dažikliai, medienos konservantai, odos apdirbimo, stiklo, farmacijos pramonės medžiagos ir žemės ūkyje naudojami pesticidai“, – pasakojo V. Galdikienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau, pašnekovės tvirtinimu, mokslininkai ir specialistai kol kas negali tiksliai įvardinti konkrečių priežasčių, dėl kurių Lietuvos vandenvietėse atsiranda arseno. Šias priežastis turėjo nustatyti Lietuvos geologijos tarnyba, tačiau dėl lėšų trūkumo, to padaryti negali.

„Lietuvos geologijos tarnyba tikslių priežasčių nenustatė, nes dėl finansavimo trūkumo du viešieji konkursai tirti taršos židinius neįvyko“, – portalui tv3.lt sakė Lietuvos geologijos tarnybos Informacijos valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Indrė Satkūnienė.

Simptomai – po penkmečio

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro visuomenės sveikatos saugos skyriaus vedėja Irena Taraškevičienė portalui tv3.lt sakė, kad galimi požymiai dėl lėtinio apsinuodijimo arsenu, jei jis į organizmą pateko su geriamuoju vandeniu ar maistu, pasireiškia tik po penkerių metų.

REKLAMA

Pasak I. Taraškevičienės, pagrindiniai apsinuodijimo arsenu požymiai – odos pažeidimai. Specialistės teigimu, tai gali būti odos pigmentacijos pokyčiai, kai keičiasi odos spalva. Apsinuodijus arsenu, pigmento gali ir padaugėti, ir sumažėti. Taip pat, I. Taraškevičienės teigimu, apsinuodijus arsenu pradeda vystytis hiperkeratozė – delnų ir pėdų ragėjimas.

„Tai yra požymiai, iš kurių, neatlikus išsamesnių tyrimų, galima įtarti apsinuodijimą arsenu“, – kalbėjo pašnekovė.

Specialistės teigimu, pastebėję šiuos simptomus, žmonės turėtų kreiptis į gydytojus dėl tolimesnio gydymo.

I. Taraškevičienė sakė, kad lėtinis apsinuodijimas arsenu gali sukelti nemažą kiekį ligų. Arsenas gali prisidėti prie odos, šlapimo pūslės ir plaučių vėžio, jis taip pat siejamas su širdies ir kraujagyslių ligomis, diabetu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų