REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

2006 metų „Hansabank“ meno apdovanojimas paskirtas lietuvių dailininkui Valdui Ozarinskui. Taip nusprendė tarptautinė meno apdovanojimų komisija, šią savaitę posėdžiavusi Talino KUMU dailės muziejuje. „Hansabank“ grupės meno premija jau šešerius metus skiriama Baltijos šalių šiuolaikiniam menininkui už praėjusių metų veiklą, novatoriškumą ir tarptautinį pripažinimą.

REKLAMA
REKLAMA

Kartu su 5 tūkst. eurų apdovanojimu dailininkui taip pat bus suteikta galimybė 2007 m. surengti po asmeninę parodą visose trijose Baltijos valstybėse.
Pasak „Hansabank“ meno premijos komisijos pirmininkės, Kumu dailės muziejaus direktorės Sirje Helme, sprendimas šiemetinę premiją skirti Valdui Ozarinskui buvo priimtas beveik vienbalsiai.

REKLAMA

„Sprendimą priimti visada sunku. Iš tikrųjų visi kandidatai į apdovanojimą savo kūrybiniame darbe ieško atsakymų į panašius klausimus, žaisdami gyvenimo trukmės, dokumentalizmo, realybės ir fikcijos motyvais, tačiau skirtingai apibūdindami savo vaidmenis šiame procese“, - sakė S.Helme.

Pasak S.Helme, Valdo Ozarinsko kūrybos vieta yra tarp dailės, dizaino ir architektūros sričių, perkeliant į realią erdvę dokumentalizmo ir fikcijos derinį, jau tapusį įprastiniu reiškiniu vaizdo filmų srityje. Be to, Valdo Ozarinsko projektai suteikia galimybę išplėsti „Hansabank“ meno apdovanojimų įvaizdį, kadangi jie išeina už parodų salės ribų į urbanistinę erdvę ir tokiu būdu daro tiesioginį poveikį visuomenės požiūrio formavimui.

REKLAMA
REKLAMA

Valdas Ozarinskas gimė 1961 m. Ignalinoje. 1986 m. jis baigė Vilniaus  dailės akademijos architektūros fakultetą. Valdas Ozarinskas yra lietuvių architektų grupės „Individuali ideologija“, garsėjančios savo inovacinėmis idėjomis, narys. Už Lietuvos paviljono 2005 m. EXPO parodoje Japonijoje apipavidalinimą projektų grupė „Individuali Ideologija“ gavo „Lietuvos instituto“ įsteigtą apdovanojimą „LT Tapatybė“, teikiamą už geriausius Lietuvos įvaizdžio formavimo projektus.

Pastaraisiais metais Valdas Ozarinskas aktyviai dalyvavo rengiant ir įgyvendinant naujus meninius sprendimus, skirtus viešoms vietoms ir pastatams, taip pat parengė kelis architektūrinius sprendimus meno parodoms. V.Ozarinskas buvo antrosios Maskvos šiuolaikinio meno bienalės tarptautinės parodos pastatymo dizaineris.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Praėjusiais metais V.Ozarinskas sukūrė naują dizainą Šiuolaikinio meno centro Vilniuje vestibiuliui, paversdamas sovietmečiu pastatytų Parodų rūmų pirmąjį aukštą į erdvę, pritaikytą šiuolaikinių ryšių kultūrai. Šiam dizainui V. Ozarinskas naudojo daiktus ir medžiagas iš mūsų kasdieninio gyvenimo (pvz., iš pramonėje naudojamų pieno pakelių buvo padarytos lentynėlės ir kt.).

Kam skirti „Hansabank“ meno premiją už 2006-uosius metus sprendė tarptautinė komisija - Sirje Helme (Kumu dailės muziejaus direktorė), Kęstutis Kuizinas (Lietuvos šiuolaikinio meno centro direktorius), Solvita Krese (Latvijos šiuolaikinio meno centro direktorė), Iris Müller-Westermann (Stokholmo Moderna Museet užsienio meno skyriaus direktorė) ir Maarja Võrk („Hansabank“ atstovė).

REKLAMA

„Hansabank“ grupės meno apdovanojimas Baltijos šalių menininkams skiriamas nuo 2000-ųjų metų. Pernai metų prizas buvo įteiktas Estijos fotografui ir vaizdo juostų kūrėjui Mark Raidpere, jo parodos buvo surengtos Vilniuje, Taline ir Rygoje. 2004-metais „Hansabank“ meno premiją buvo paskirta lietuviui Artūrui Railai.

“Hansabanko” informacija

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų