Mergina neslepia, kad visada stengdavosi neišmesti maisto, tačiau tai daryti ne visada pavykdavo. Pakeitus pirkimo bei gaminimo įpročius, viskas pasidarė paprasčiau ir dabar savo žiniomis ji gali dalintis su sekėjais.
Savarankiškas gyvenimas privertė suktis iš padėties
Brigita sako, kad gaminti pradėjo, kai įžengė į savarankiško gyvenimo etapą. Jai visada patiko išbandyti naujus receptus, pažinti naujus skonius ir išmokti įvairių virtuvės paslapčių.
„Kulinarinės laidos, knygos, žurnalai – visa tai taip pat padėjo auginti meilę maisto gaminimui. Ankščiau mėgdavau pasidalinti maisto nuotraukomis savo asmeninėje Instagram paskyroje, tačiau 2020 metais prasidėjusi COVID-19 pandemija pastūmėjo susikurti atskirą, būtent maisto gaminimui skirtą „Lets Make It Delicious“ paskyrą.
Iš pradžių tai buvo pramoga, vėliau tapo hobiu, o dabar tai yra neatsiejama mano gyvenimo dalis“, – pasakoja B. Uyar.
Mergina prisimena, kad pirmas jos įrašas buvo azijietiškos sriubos su tofu receptas: „Priežastis labai paprasta – pandemijos metu užsidarius restoranams sugalvojau, kad reikia išmokti mėgstamus patiekalus pasigaminti pačiai.
Tuo metu mano paskyra nebuvo skirta pigiems receptams – tiesiog dalinausi savo pagaminto maisto nuotraukomis bei receptais.“
Pigios maisto alternatyvos – išeitis daugeliui
Brigita Uyar teigia, kad jos įkeltas populiariausias vaizdo įrašas siekia 2,5 milijono peržiūrų – tai vištienos su ryžiais bei daržovėmis receptas.
„Visada sekėjų susidomėjimas yra džiuginantis, motyvuojantis nesustoti ir toliau dalintis receptais“, – patirtimi dalijasi tinklaraštininkė.
Brigita sako, kad pigiomis maisto alternatyvomis pradėjo dalintis dėl savo laisvalaikio. Mergina pasakoja, kad atšilus orams retai būna namuose – renginiai, kelionės, buvimas gamtoje.
„Visa tai verčia pergalvoti maisto pirkimo įpročius, persidėlioti prioritetus. Smagu, kai šaldytuvas pilnas įvairaus maisto, tačiau labai nesmagu, kai dalį jo reikia išmesti, nes nespėji visko suvalgyti iki pasibaigiant galiojimo laikui.
Tuomet ir gimė mintis, kad geriau eisiu į parduotuvę dažniau, gaminsiu dažniau bet tik tai, ką suvalgysiu per ateinančias kelias dienas. Pastebėjau, kad tai leidžia ir sutaupyti, ir valgyti įvairesnį maistą“, – sako ji.
Pigiausias Brigitos pagamintas patiekalas kainavo beveik 2 eurus
Mergina akcentuoja, kad labai svarbu neišmesti maisto. Jos teigimu, kiekvienas kąsnis yra svarbus: „Yra žmonių, kurie negali maisto įsigyti, o mes sau leidžiame maistą tiesiog išmesti vien dėl to, kad nesusiplanavome ir per daug prisipirkome už savo uždirbtus.“
B. Uyar atskelidžia, kad pigiausias jos pagamintas patiekalas – cukinijų blynai.
„Tuo metu buvo pats cukinijų sezono pikas – jų galima buvo įsigyti prekybos centruose su didelėmis nuolaidomis, o gaminimas su sezoninėmis daržovėmis visuomet leidžia sutaupyti. Cukinijų blynų vakarienė su jogurto padažu dviem žmonėms kainavo 1,92 Eur“, – sako ji.
Brigita neslepia, kad receptų idėjos gimsta labai įvairiai: internete pamato įdomų receptą, paragauja patiekalo kelionėje ar kavinėje, draugai, šeimos nariai papasakoja ar rekomenduoja netikėtą derinį.
„Taip pat labai dažnai receptas susidėlioja peržiūrinti prekybos centrų pasiūlymus – pamatau aktualią nuolaidą, tarkim vištienai, ir tuomet jau galvoju, kaip ir su kuo tą vištieną galima pasigaminti“, – teigia mergina.
Mergina atskleidžia, kad savo spintelėse visuomet turi konservuotų avinžirnių, pupelių, pomidorų, įvairių kruopų bei pagrindinių daržovių – česnakų, svogūnų, morkų – tai visuomet pasitarnaujantys maisto produktai.
„Labai dažnai šie ingredientai atsiduria mano receptuose, tad rekomenduočiau turėti būtent jų. Taip pat be galo svarbūs yra šaldiklio lobiai – aš visada kaupiu ten įvairių daržovių likučius, mėsos kaulus, šaldau prieskonines žoleles.
Iš šių išvardintų produktų galima išsivirti puikų sultinį sriubai ar troškiniui“, – pataria B.Uyar.
Firminis Brigitos receptas iš maisto likučių
Merginos paklausus, ar ji su skaitytojais gali pasidalinti sutaupyti padėsiančiu skaniu receptu, ji atsako, kad vienas iš josmėgstamiausių receptų yra grikiai su pievagrybių padažu.
„Jį pasigaminti nereikia daug produktų bei laiko. Aš naudojau likučius iš savaitės eigoje gamintų produktų – pievagrybiai, daržovės, keli likę kiaušiniai“, – pasakoja Brigita.
Ingredientai:
- Stiklinė grikių
- Pievagrybiai
- Svogūnas
- Česnakas
- Keli kiaušiniai
- Druska, pipirai
- Žolelės
„Supjaustome svogūnus, česnaką ir pievagrybius bei viską apkepiname keptuvėje, pagardindami druska, pipirais bei žolelėmis (aš naudojau krapus, kuriuos turėjau šaldiklyje).
Išsiverdame grikius bei kiaušinius bei patiekiame viską kartu. Šis receptas yra nuostabus tuo, kad tinka ir pusryčiams, ir pietums, ir vakarienei“, – gaminimo eigos etapus pasakoja mergina.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!