REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
23
Užgavėnių blynai pagal Gian Lucą: senoviniam patiekalui ypatingą skonį suteiks netradicinis pagardas (nuotr. V. Černiausko)

Užgavėnės – šventė, kurios lietuviai laukia kasmet. Nuo jos neatskiriami ir blynai, kurių tą dieną ragaujame pačių įvairiausių – nuo sočių, sūrių iki desertinių ar net sveikuoliškų. Tačiau gilias tradicijas turinčios šventės metu nevertėtų pamiršti ir senovinių lietuviškų blynų receptų – vieną iš tokių šį sekmadienį išvys ir visi TV3 laidos „La maistas“ žiūrovai. O apsilankęs Jono Basanavičiaus gimtinėje, laidos vedėjas Gian Luca Demarco prie blynų pasiūlys ir originalią pagardo versiją.

23

Užgavėnės – šventė, kurios lietuviai laukia kasmet. Nuo jos neatskiriami ir blynai, kurių tą dieną ragaujame pačių įvairiausių – nuo sočių, sūrių iki desertinių ar net sveikuoliškų. Tačiau gilias tradicijas turinčios šventės metu nevertėtų pamiršti ir senovinių lietuviškų blynų receptų – vieną iš tokių šį sekmadienį išvys ir visi TV3 laidos „La maistas“ žiūrovai. O apsilankęs Jono Basanavičiaus gimtinėje, laidos vedėjas Gian Luca Demarco prie blynų pasiūlys ir originalią pagardo versiją.

REKLAMA

Šį sekmadienį Gian Luca pakvies apsilankyti Vilkaviškyje, Jono Basanavičiaus gimtinės muziejuje. Čia dirbančios Agnė ir Giedrė ne tik aprodys signataro namus, bet ir pakvies kartu pasilepinti tradiciniais blynais tiesiai nuo pečiaus.

Kaip pasakos Agnė, J. Basanavičiaus gimtinėje didžioji dalis žemės yra Lietuvos tautinio atgimimo ąžuolynas. „Tai yra unikalus objektas – antro tokio nėra ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje. Ąžuolynas yra lietuvių išsivadavimo iš sovietų priespaudos simbolis – gyvas, kvėpuojantis, augantis ir nuolat besikeičiantis“, – pasakos Agnė.

REKLAMA
REKLAMA

Ypatingą įspūdį Gian Lucai paliks ir J. Basanavičiaus sodyba, atstatyta pagal tikslius architekto brėžinius ir šalia gyvenusių kaimynų prisiminimus. O šiandien muziejuje vyksta pačios įvairiausios edukacinės programos – tiek apie J. Basanavičiaus asmenybę ar Vasario 16-osios aktą, tiek ir susijusios su etnokultūra bei senoviniu maistu.

REKLAMA

Vėliau, kartu su Agne ir Giedre, Gian Luca parodys, kaip pasigaminti Užgavėnėms idealiai tiksiančius blynus su šoninės ir bulvių pagardu.

Norintiems tokius pat blynus išsikepti namuose, rekomenduojama rinktis rupius miltus. Tuomet įmuškite kiaušinius ir lėtai supilkite pieną. Tešla neturėtų būti pernelyg skysta. Atvirkščiai – kuo tirštesnė, tuo geriau.

Nepamirškite į tešlą pridėti ir žiupsnelio druskos, o tuomet, įkaitinus keptuvę, bei ją patepus lašiniu ar kitokiais riebalais, galite pradėti kepti nedidelius blynelius.

Prie šių senovinių blynų Gian Luca paruoš ir specialų pagardą. Pasirodo, kad tokį patiekalą jis itin mėgsta valgyti ir namuose!

REKLAMA
REKLAMA

„Kai nedirbu ir pusryčiauju namuose, Eglė man gamina bulves su kiaušiniu. O jei nori patiekalą patobulinti, tuomet dar papildomai įdeda šoninės arba lašinukų“, – savo mėgstamo, žmonos gaminamo patiekalo receptą atskleis Gian Luca.

 

Norėdami pasigaminti tą patį, pirmiausiai supjaustykite sūdytą šoninę ir įdėkite ją į įkaitintą keptuvę. Tuomet nedideliais kubeliais supjaustykite ir bulves, bei pridėkite jas kepti kartu su šonine.

Bulvėms suminkštėjus, sumažinkite ugnį ir įmuškite kiaušinius. Viską gerai išmaišę, pagardą perkelkite į kitą dubenį. Tuomet įdėkite kelis šaukštus majonezo bei viską pagardinkite čiobreliu, druska ir pipirais.

Gian Luca šį pagardą siūlys ragauti su blynais – laukia sotus ir gardus patiekalas!

Laida „La maistas“ – sekmadieniais, 9.30 val. per TV3!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų