Keletas tyrimų yra parodę, kad gausesnis tam tikrų maisto produktų suvartojimas gali būti siejamas su mažesne šios ligos rizika, rašoma healthline.com.
Brokoliuose yra sulforafano – augalinio cheminio junginio, randamo kryžiažiedėse daržovėse ir galimai pasižyminčio galingu priešvėžiniu poveikiu.
Vienas mėgintuvėlyje atliktas tyrimas parodė, kad sulforafanas iki 75% sumažino vėžinių ląstelių dydį ir skaičių. Kitas su gyvūnais atliktas tyrimas parodė, kad sulforafanu gydomose pelėse buvo sunaikintos prostatos vėžio ląstelės ir auglių dydis sumažėjo iki 50%.
Kai kurie kiti tyrimai taip pat parodė, kad didesnis kryžiažiedžių daržovių, pavyzdžiui, brokolių suvartojimas gali būti siejamas su mažesne susirgimo tiesiosios žarnos vėžiu rizika.
Vienas iš 35 tyrimų parodė, kad didesnis kryžiažiedžių daržovių suvartojimas yra susijęs su žemesne tiesiosios žarnos ir žarnyno vėžio rizika.
MORKOS
Keletas skirtingų tyrimų rodo, kad valgant daugiau morkų sumažėja tam tikrų vėžio tipų rizika.
Pavyzdžiui, vienas tyrimas nagrinėjo penkių kitų tyrimų rezultatus ir galiausiai buvo padaryta išvada, kad morkų valgymas gali sumažinti skrandžio vėžio riziką iki 26%.
Kitas tyrimas atskleidė, kad gausesnis morkų valgymas buvo susijęs su 18% mažesne tikimybe susirgti prostatos vėžiu. Dar kitas tyrimas aiškinosi 1 266 plaučių vėžiu sergančių dalyvių mitybos įpročius. Buvo atskleista, kad rūkaliai, kurie nevalgė morkų, tris kartus labiau rizikavo susirgti plaučių vėžiu, lyginant su tais, kurie kartą per savaitę morkas valgė.
Stenkitės į savo valgiaraštį įtraukti morkų – tai gali būti sveikatingas užkandis ar gardus garnyras, valgomas kelis kartus per savaitę, kad morkų suvalgytumėte daugiau ir taip mažintumėte vėžio riziką.
Vis dėlto, nepamirškite, kad šie tyrimai rodo morkų suvartojimo ir vėžio sąryšį, tačiau neįvertina kitų veiksnių, kurie gali turėti lemiamą reikšmę.
PUPELĖS
Pupelėse yra labai daug skaidulų, kurios, pasak kai kurių tyrimų, gali apsaugoti nuo tiesiosios žarnos vėžio. Vienas tyrimas stebėjo 1 905 žmones, turinčius tiesiosios žarnos vėžio istoriją, ir atrado, kad vėžio pasikartojimas mažiau grėsė tiems, kurie valgė daugiau virtų ar džiovintų pupelių.
Su gyvūnais atliktas tyrimas taip pat parodė, kad žiurkės, kurios buvo maitinamos juodosiomis arba mėlynosiomis pupelėmis, vėliau buvo 75% atsparesnės sukeltam tiesiosios žarnos vėžiui.
Pasak šių rezultatų, kas savaitę suvalgant po kelias porcijas pupelių padidės jūsų suvartojamų skaidulų kiekis ir taip sumažės tikimybė susirgti vėžiu.
Vis dėlto, šiuo metu yra atlikti tik tyrimai su gyvūnais bei tokie tyrimai, kurie rodo sąryšį, bet ne priežasties ir pasekmės ryšį. Šiam poveikiui ištirti reikėtų daugiau tyrimų su žmonėmis.