REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Visi svarstome – ar šiais metais pavyks velykinius margučius nudažyti natūraliai? Chemikalų ir dirbtinių dažų maiste nemėgsta niekas, todėl jų beveik niekada ir nenaudojame, išskyrus Velykas, kai jų prisireikia margučiams.

Visi svarstome – ar šiais metais pavyks velykinius margučius nudažyti natūraliai? Chemikalų ir dirbtinių dažų maiste nemėgsta niekas, todėl jų beveik niekada ir nenaudojame, išskyrus Velykas, kai jų prisireikia margučiams.

REKLAMA

Dirbtiniai dažikliai prasiskverbia pro kiaušinio lukštą ir ant baltymo palieka nedailias žymes, kurios valgant kiaušinį apetito tikrai nekelia. Žinoma, maisto dažikliai sveikatai pavojaus nekelia – juos galima dėti ir tiesiai į maistą, bet taip sakoma apie daugelį dalykų, kai galutinis tikslas – kuo daugiau parduoti, rašoma realgreekrecipes.com

Bet kuriuo atveju, tikrai verta šiais metais pabandyti margučius dažyti natūraliu būdu. Lengviausias būdas – margučius dažyti senoviniais, tradiciniais būdais. Kaušinių dažymas svogūnų lukštais.

Ar tikrai svogūnų lukštai nudažo kiaušinius?

Ne vienam kyla toks klausimas ir abejonė –  kaip tai įmanoma? Iš tiesų šis procesas visai paprastas – kiaušinius su svogūnų lukštais reikia tiesiog išvirti. O kaip pasigaminti tokių dažų? Svogūnų lukštus reikia virti vandenyje su trupučiu acto, nes jis padeda spalvai geriau įsigerti į kiaušinio lukštą. Spalvos intensyvumas priklauso nuo kelių dalykų:

REKLAMA
REKLAMA

Kiek svogūnų lukštų naudosite? Kokiame kiekyje vandens juos virsite? Kiaušinio spalva – balti ir rudi kiaušiniai nusidažo skirtingais atspalviais? Kuriam laikui kiaušinius paliksite dažuose?

REKLAMA

Ką daryti, kad margučiai nesuskilinėtų

Virti kiaušinius tiesiai dažuose gali būti truputį rizikinga. Ką daryti, jei kiaušinis suskyla ir nusidažo taip pat ir iš vidaus? Dėl to jaudintis nereikės, jei į vandenį įbersite pakankamai druskos, kuri neleis kiaušiniams suskilinėti. Kiaušinius į vandenį įleiskite pamažu ir atsargiai, o ne juos meskite. Jei mesite per stipriai, nebepadės niekas – pavyks tik pasigaminti velykinio omleto. Taigi, tiek patarimų, o toliau – receptas.

Jums reikės: 2,5 litro vandens; 10 didelių svogūnų lukštų; 200 ml raudonojo vyno acto; 2 valgomųjų šaukštų druskos; 10 kiaušinių; alyvuogių aliejaus; popierinių rankšluosčių.

REKLAMA
REKLAMA

Į puodą sudėkite svogūnų lukštus. Tuomet supilkite 2,5 litro vandens ir 200 ml acto. Įberkite druskos ir užvirkite. Sumažinkite ugnį iki vidutinės ir virkite apie 40 minučių. Nuimkite nuo ugnies ir palikite 10–15 minučių, kad šiek tiek atvėstų. Kiaušinius gerai nuplaukite ir nusausinkite virtuviniu rankšluosčiu.

Šaukštu kiaušinius atsargiai pamerkite po vieną į dažus. Į puodą sudėję visus kiaušinius, puodą vėl nukelkite ant ugnies ir virkite ant vidutinės ugnies apie 30 minučių.

Nukelkite nuo ugnies ir palikite kiaušinius puode bent pusvalandį. Kiaušinius perkelkite į lėkštę ir leiskite jiems išdžiūti. Negalima trinti kiaušinių, kol jie vis dar drėgni.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų