Inkstai filtruoja iš kraujo susidariusias atliekas ir su šlapimu išleidžia jas iš organizmo. Jie taip pat yra atsakingi už skysčių ir elektrolitų kiekio subalansavimą.
Šias užduotis inkstai atlieka be išorinės pagalbos. Kai kurios ligos, pavyzdžiui, diabetas ir aukštas kraujospūdis, gali turėti įtakos jų gebėjimui veikti.
Galiausiai, inkstų pažeidimas gali sukelti lėtinę inkstų ligą. Kaip pažymi 2016 metais atlikto mokslinio tyrimo autoriai, mityba yra svarbiausias su minėta liga susijusios mirties ir neįgalumo rizikos veiksnys, todėl mitybos pokyčiai yra pagrindinė gydymo dalis.
Inkstams palankios mitybos plano laikymasis gali padėti organams tinkamai funkcionuoti ir užkirsti kelią pažeidimams. Tačiau yra aštuoni maisto produktai, kurie yra itin naudingi inkstams, rašo medicalnewstoday.com.
1. Kopūstai
Kopūstai yra lapinės daržovės, kurios gali būti naudingos žmonėms, sergantiems lėtine inkstų liga. Juose palyginti nedaug kalio ir labai mažai natrio, kurio perteklius pavojingai veikia inkstus, tačiau juose taip pat yra daug inkstams naudingų junginių ir vitaminų.
2. Raudonosios paprikos
Raudonosiose paprikose yra ne tik labai mažai mineralų, pavyzdžiui, natrio ir kalio, bet ir naudingų antioksidacinių junginių, kurie gali apsaugoti ląsteles nuo pažeidimų ir padėti inkstams geriau funkcionuoti.
3. Česnakai
Česnakai yra puikus pasirinkimas norintiems pasirūpinti savo inkstais. Jis gali suteikti kitiems maisto produktams sotesnį, sodresnį skonį, todėl gali sumažėti druskos poreikis. Česnakas taip pat teikia daug kitokios naudos sveikatai.
4. Žiediniai kopūstai
Žiediniai kopūstai yra universali daržovė, puikiai tinkanti inkstų ligomis sergantiems asmenims. Tinkamai paruoštas, jis puikiai pakeičia tokius maisto produktus, kaip ryžius, bulvių košę ir net picos plutą.
Žiediniuose kopūstuose taip pat yra įvairių maistinių medžiagų, tačiau juose nėra per daug natrio, kalio ar fosforo.
5. Gražgarstės
Sergantiesiems lėtinėmis inkstų ligomis gali tekti vengti daugelio žalumynų, tačiau gražgarstė gali būti geras pakaitalas. Gražgarstės paprastai turi mažiau kalio nei kiti žalumynai, tačiau jose vis tiek yra skaidulų ir kitų naudingų maistinių medžiagų.
6. Uogos
Toliau išvardytos uogos yra ne tik saldus užkandis, bet ir puikus naudingų medžiagų šaltinis inkstams, tai – spanguolės, braškės, mėlynės, avietės, raudonosios vynuogės, vyšnios.
Svarbu, kad šių uogų suvalgytumėte ne daugiau kaip pusę puodelio. Valgant didesnes porcijas, gali būti padauginta kalio.
7. Alyvuogių aliejus
Alyvuogių aliejus gali būti geriausias kepimo aliejus dėl jame esančių riebalų rūšies. Alyvuogių aliejuje yra daug oleino rūgšties, kuri yra mononesočioji riebalų rūgštis, galinti padėti sumažinti uždegimą organizme ir pagerinti inkstų veiklą.
8. Kiaušinių baltymai
Kiaušiniai yra paprastas baltymas, tačiau jų tryniuose yra labai daug fosforo. Žmonės, sergantys lėtinėmis inkstų ligomis, gali pasigaminti omletą arba kiaušinienę naudodami tik kiaušinių baltymus.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!