REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Apie prasidėjusį rudenį praneša ne tik spalvas keičiantys ir nuo medžių krentantys lapai. Dar vienas rudens pranašas – nuraudusios šermukšnių uogos, kurios ne tik gražios, bet ir naudingos.

Apie prasidėjusį rudenį praneša ne tik spalvas keičiantys ir nuo medžių krentantys lapai. Dar vienas rudens pranašas – nuraudusios šermukšnių uogos, kurios ne tik gražios, bet ir naudingos.

REKLAMA

Vilniaus universiteto Botanikos sodo Pomologinių kolekcijų grupės vadovas Edvardas Meidus naujienų portalui tv3.lt pasakojo, kokiomis naudingomis savybėmis pasižymi šermukšniai bei atsakė į klausimą, kodėl juos geriausia skinti po didesnių šalnų.

Šermukšnių nauda neišmatuojama

E. Meidus pasakoja, kad šermukšniai yra vasaržaliai medžiai arba krūmai, priklausantys erškėtinių šeimai, šermukšnių genčiai.

„Gentyje auga apie 180 rūšių, formų, varietetų, veislių. Šermukšniai įvairuoja aukščio, lajos, lapų, žiedų ir vaisių savybėmis. Dažniausiai tai 3-20 metrų aukščio medžiai lygia, pilka arba ruda šakų ir kamieno žieve“, – plačiau apie šermukšnius pasakojo specialistas.

REKLAMA
REKLAMA

Kai šermukšniai sukrauna pumpurus, šie būna padengti pilkais arba plaukuotais žvyneliais, o patys medžiai ar krūmai žiedais pasipuošia gegužės pabaigoje – birželio pradžioje.

REKLAMA

„Šermukšniams tinka vidutinio sunkumo priemolio arba priesmėlio silpnai rūgštinis dirvožemis ir saulėta vieta. Gruntiniai vandenys neturi būti aukščiau kaip 1,0-1,5 metrų nuo paviršiaus“, – naudingos informacijos šermukšnių augintojams pateikia pašnekovas.

Kai kurie renkasi šermukšnius vartoti dėl išskirtinio skonio, kiti, visgi, plačiai domisi jų naudingomis savybėmis. Šermukšniai – vertingų vitaminų ir kitų organizmui reikalingų medžiagų šaltinis.

„Šermukšnių vaisiai pasižymi polivitamininėmis, tonizuojančiomis ir organizmą stiprinančiomis savybėmis. Juose gausu organinių rūgščių, mineralinių medžiagų, vitaminų A, PP, K, E, B2, B9, cukrų, seratonino, pektinų, glikozidų, taninų, eterinių aliejų“, – naudingas savybes vardija E. Meidus.

REKLAMA
REKLAMA

Be kita ko, šermukšniai puikiai tinka kai kurių ligų gydymui: „Obuoliukai naudojami avitaminozei gydyti, galvos skausmų, cholesterolio kiekio kraujyje mažinimui, inkstų, kepenų, tulžies pūslės, šlapimtakių uždegimų, gerklės, peršalimo, skydliaukės, astmos, podagros, hemorojaus, diabeto gydymui. Švieži vaisiai ir sultys laisvina vidurius.“

Vis tik, specialistas priduria, kad šermukšnių obuoliukų negalima vartoti tiems, kurie turi padidintą skrandžio sulčių rūgštingumą, taip pat sergantiems opalige.

Pasakė, kodėl šermukšniai skinami po šalnų

Naudingi ne tik obuoliukai, taip pat naudojami šermukšnių lapai, žievė, žiedai, iš jų gaminami įvairiausi produktai, naudojami imuniteto stiprinimui ir sveikatinimosi tikslais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Obuoliukai pasižymi savo karčiu skoniu, kurį lemia taninai ir kitos organinės rūgštys. Tai yra viena iš priežasčių, kodėl juos reikia skinti po didesnių šalnų. Ir kol kas E. Meidus ragina neskubėti skinti šermukšnių.

„Šalčio ir temperatūros poveikyje suyra taninai ir aitrumas mažėja. Šalnos buvo nežymios, reikėtų palaukti stipresnių arba nuskintus obuoliukus palaikyti šaldymo kameroje“, – pataria VU Botanikos sodo Pomologinių kolekcijų grupės vadovas.

Vis tik, jis priduria, kad yra šermukšnių veislių ir rūšių, kurios neturi kartumo, tad juos galima valgyti tiesiai nuo medžio.

Nuskintus šermukšnius galima vytinti, džiovinti, šaldyti – apdoroję juos šiuo būdu, galėsite vartoti ilgiau, taip pat obuoliukuose išliks didelis kiekis vertingų medžiagų.

„Geriausia obuoliukus šaldyti arba džiovinti, tuomet jie išlaiko daugelį vertingų medžiagų. Termiškai apdorotuose vaisiuose jų žymiai sumažėja“, – priduria pašnekovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų