Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Sveikatos mokslų instituto Visuomenės sveikatos katedros vedėjas, profesorius Rimantas Stukas ir sveikataipalankus.lt įkūrėja, licencijuota dietistė ir maisto technologė Raminta Bogušienė vieningai sutaria – gerdami sultis gauname kalną cukraus.
Anksčiau prekybos tinkluose galėdavome pamatyti sulčių barus ir šūkius, kad sultis gerti sveika, tačiau šiandieną tokių šūkių niekur nebepamatysime. R. Bogušienės teigimu, požiūrį į sulčių palankumą sveikatai ženkliai pakeitė išaugęs dėmesys staigių gliukozės šuolių kraujyje poveikiui.
Sultyse – krūva cukraus
Ekspertų teigimu, nors sultyse yra natūralus vaisių cukrus, jis yra laisvasis. Tai reiškia viena – staigius cukraus kiekio kraujyje šuolius.
„Specialistai vis dažniau akcentuoja, kad geriau valgyti uogas, vaisius, daržoves, bet ne gerti jų sultis. Jeigu mes geriame, pavyzdžiui, obuolių sultis, gauname smulkiamolekulinių angliavandenių koncentratą, kuris pasižymi dideliu glikeminiu indeksu, staigiai užkelia gliukozės koncentraciją kraujyje, po to ji staigiai krinta ir tai nėra gerai organizmui, kasai“, – aiškino R. Stukas.
R. Bogušienė priduria, kad kasdien pasirodo nauji moksliniai straipsniai, įrodantys tokių staigių šuolių neigiamą poveikį sveikatai: „Sultys yra desertas, nes jame yra daug laisvųjų cukrų ir turėtų būti vartojamas kaip atskiras patiekalas ir tik retomis progomis.
Reikalingas ir subalansuotumas, kad gautume visų reikalingų medžiagų: baltymų, riebalų, angliavandenių, galime suvalgyti, pavyzdžiui, riešutų, nes jei tik išgeriame sultis, labai staigiai užkelsime gliukozės kiekį kraujyje, o tai nėra naudinga sveikatai.
Cukraus kiekio kraujyje šuoliai ne tik kelia 2 tipo cukrinio diabeto riziką, bet išderina visą mūsų organizmo metabolizmo procesą, veda prie lėtinių neinfekcinių ligų, insulino rezistencijos ar net cholesterolio disbalanso.“
Sultys irgi maistas
Specialistai priduria, kad sultyse nėra ir vienos naudingiausių vaisiuose esančių medžiagų – skaidulų.
Vis tik, kai kurie sultis itin mėgsta ir be jų neįsivaizduoja savo mitybos raciono, bet pamiršta vieną svarbų dalyką – sultys turėtų būti traktuojamos ne kaip gėrimas, o kaip maistas.
„Supraskime – viskas, kas turi kalorijas, yra maistas. Vanduo kalorijų neturi, tad tai yra gėrimas, bet kai išgeriame sulčių ar saldžios kavos su pienu, gauname didelį kiekį kalorijų – iš vieno gėrimo galime susirinkti visą pietų kalorijų kiekį.
Tai yra maistas, tai nėra vanduo, kuris atgaivina, yra būtinas žmogaus organizmui ir kurį būtina įtraukti į racioną, kad praturtintume organizmą vandenyje esančiais mineralais“, – kalbėjo dietistė R. Bogušienė.
Ji priduria, kad nors vaisiai yra reikalinga raciono dalis, tai nėra mitybos pagrindas – daug daugiau vietos lėkštėje turėtų užimti daržovės, o suvalgius vieną porciją vaisių, reikia suvalgyti tris porcijas daržovių, kad būtų išlaikytas balansas.
„Jeigu racione vyrauja daug vaisių, daržovių suvartojimu to pasivyti ir atsverti neįmanoma, o vaisių ir cukrų perteklius yra nepalankus mūsų organizmui“, – teigė specialistė.
Kita vertus, R. Bogušienė pabrėžia, kad viskas nėra vien juoda ir balta kalbant apie sultis, mat šios, žvelgiant iš sveikatai palankios mitybos perspektyvos, yra nenaudingos mūsų organizmui, tačiau lyginant su, pavyzdžiui, saldžiais gazuotais gėrimais, šimtaprocentinės vaisių sultys yra mažesnė blogybė iš dviejų.
Negalintiems be sulčių – naudingi patarimai
Kiti sulčių vartojimą teisina tuo, kad jose yra didelė vitaminų koncentracija. R. Stukas pažymi, kad nors šis teiginys teisingas, nepadarius vieno veiksmo organizmas negalės veiksmingai pasisavinti vitaminų:
„Žmonės, kurie nori ir geria sultis, kad ir spaustas namuose, jas turėtų gerti skiestas vandeniu, nes net jei sultyse yra labai didelė, pavyzdžiui, vitamino C koncentracija, jis iš koncentrato nebus taip gerai įsisavinamas, kaip iš praskiestų sulčių.
Iš sulčių reikėtų pasidaryti gaivą, jas gerai praskiesti vandeniu – faktiškai vandeniui suteikti šiek tiek sulčių skonį, aromatą ir atsigerti“, – patarė profesorius.
O ar yra skirtumas, sulčių kartais išsispausime namuose ar įsigysime prekybos centre? Pašnekovo teigimu, išsispaudę sultis patys aiškiai žinosime, kad jose nėra pridėtinio cukraus, o štai įsigyjant sultis parduotuvėje, reikėtų atidžiai skaityti informaciją ant pakuočių:
„Jeigu yra parašyta „natūraliai spaustos sultys“, vadinasi tai ir bus natūraliai spaustos sultys. Jeigu bus parašyta „natūralios sultys“, jos gali būti pagamintos iš miltelių arba koncentrato ir vandens bus įpilta tiek, kiek jo buvo išgarinta.
Jeigu rašoma „sulčių gėrimas“, aišku, tai bus labai praskiestos sultys, koncentratas arba milteliai, sulčių jame bus tikrai nedaug, didžiąją dalį sudarys vanduo.
Žinoma, galbūt žmonės namuose nespaudžia sulčių iš egzotinių vaisių, spaudžia iš to, ką užsiaugina patys, bet kartais nori pasimėgauti, jei perkate, ieškokite natūraliai spaustų sulčių ir jas nusipirkus vis tiek reikėtų gerti praskiedus vandeniu.“
R. Bogušienė taip pat pažymi, kad dažniau žmonės renkasi ne sultis, o sulčių gėrimus arba nektarus – šie būna ir pigesni, ir siūlomas didesnis jų pasirinkimas, tačiau norint pasiskaninti pataria netiesti rankos prie pigiausio pasirinkimo, o ieškoti kad ir brangesnio, bet nors minimaliai geresnio varianto.
„Jei jau retais atvejais perkame sultis, bent jau rinkimės šimtaprocentines sultis, geriausia, kad jos būtų arba tiesioginio spaudimo, arba šviežiai spaustos ir su minkštimu, kad gautume ir skaidulinių medžiagų.
Tai nebus tas pats, kaip suvalgyti apelsiną ar kitą vaisių, bet tai jau būtų geresnis pasirinkimas nei gerti, pavyzdžiui, apelsinų sulčių gėrimą, kuriame bus ne tik natūralaus, bet ir pridėtinio cukraus“, – patarė dietistė.
Pomidorų sultys – naudingas pasirinkimas
Vis tik, profesorius pastebi, kad „sultys sultims nelygios“. Nors vaisių sultys nėra palankios sveikatai ir geriausia jų visai nevartoti, pomidorų sultis R. Stukas giria kaip sveikatai naudingą gėrimą.
„Iš sulčių asortimento pomidorų sultys išsiskiria, nes tai faktiškai yra pomidorų tyrė. Bet kokios sultys, kai yra gaminamos, yra pasterizuojamos, tai yra apdorojamos šiluma, kad laikytųsi. Pomidorų sudėtyje yra antioksidantas likopenas, kuris tampa aktyvus tik apdorojus šiluma ir nežūsta virimo temperatūroje, išsilaiko metus laiko net nepakitęs.
Pomidorų sultys labai palankios sveikatai, nes jose yra likopeno – galingo antioksidanto, kuris saugo ir nuo širdies ir kraujagyslių sistemos ligų, ir saugo nuo vėžio – tai sveikatai labai palanku“, – patarė pašnekovas.
Vis tik, R. Bogušienė primena – jei sultis spaudžiame ne namuose, nepamirškime skaityti etikečių, mat prekybos centruose parduodamose pomidorų sultyse slepiasi dideli druskos kiekiai:
„Jeigu žmogus išgers litrą pomidorų sulčių, jis gaus 8,5 gramo druskos, tai reiškia, kad vien išgėręs sulčių vos ne dvigubai viršys rekomenduojamą druskos normą, kas žmonėms, turintiems aukštą kraujospūdį, sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis nėra gerai.
Druska pati iš savęs nėra bloga, bet jos perteklius – blogai, o tam tikriems žmonėms, kuriems turi būti taikoma sumažintos druskos dieta, toks produktas visai neleistinas racione.“
Bet kokiu atveju, pats geriausias gėrimas yra vanduo – R. Stukas pataria gerti mineralinį vandenį arba silpnos mineralizacijos natūralų mineralinį vandenį. Vasarą, kai gausiau prakaituojame, galima gerti ir didesnės mineralizacijos vandenį, kad patenkintume fiziologines organizmo reikmes:
„Svarbu nepamiršti ir tyro geriamojo vandens, kuris bėga iš čiaupo, tik ne visada jis geras – jeigu vamzdynai blogi, iš čiaupo bėga rudas vanduo, kuriame daug geležies, tokio vandens nereikėtų gerti, bet geras, tyras, kokybiškas geriamasis vanduo būtinas.“
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!