REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sultys – pamėgtas lietuvių gėrimas, kurio neatsisako nei vaikai, nei suaugę žmonės, tačiau tokie pomėgiai turėtų pasikeisti. Dar visai neseniai buvo kalbama, kad sultis gerti sveika, tačiau, pasak Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Sveikatos mokslų instituto Visuomenės sveikatos katedros vedėjo profesoriaus dr. Rimanto Stuko, dabar rekomenduojama sultis keisti į paprasčiausią vandenį ir šviežius vaisius.

Sultys – pamėgtas lietuvių gėrimas, kurio neatsisako nei vaikai, nei suaugę žmonės, tačiau tokie pomėgiai turėtų pasikeisti. Dar visai neseniai buvo kalbama, kad sultis gerti sveika, tačiau, pasak Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Sveikatos mokslų instituto Visuomenės sveikatos katedros vedėjo profesoriaus dr. Rimanto Stuko, dabar rekomenduojama sultis keisti į paprasčiausią vandenį ir šviežius vaisius.

REKLAMA

Prieš 15-20 metų mitybos specialistai sultis vertino labai palankiai – buvo kalbama, kad sultis gerti sveika, populiarėjo sulčių barai. Tačiau dabar mitybos specialistų nuomonė apie sultis yra visai kitokia, o vietoj stiklinės jų rekomenduojama geriau suvalgyti obuolį ar kitą vaisių.

„Dabar sakome, kad geriau valgyti obuolius ir apelsinus nei gerti jų sultis. Sultys jau yra nuvainikuotos. Žymiai geriau atsigerti tyro, kokybiško vandens ir numalšinti troškulį bei atskirai valgyti uogas ir vaisius“, – sako mitybos specialistas.

REKLAMA
REKLAMA

Išskiria pomidorų sultis

Sultyse yra daugybė smulkiamolekulinių angliavandenių, kurie žmogui turėtų suteikti ne daugiau nei 10 procentų energijos. Tiesa, šie angliavandeniai yra greitai pasisavinami, todėl energijos pliūpsnio galima sulaukti labai greitai, tačiau taip pat greitai energijos gali ir nebelikti.

REKLAMA

„Smulkiamolekuliniai angliavandeniai staigiai užkelia gliukozės koncentraciją kraujyje, o vėliau ji staigiai krinta, tai ir kasai negerai. Biologinis produkto naudingumas irgi nėra toks, koks būtų suvalgius morką. Aišku, dalis žmonių geria sultis bet kokiu atveju. Tai kiekvieno žmogaus pasirinkimas“, – sako profesorius R. Stukas.

Visgi vienas sultis profesorius išskiria ir sako, kad jos žmonių organizmams yra išties naudingos.

„Jeigu visas sultis vertintume pagal naudingumą, pomidorų sultys yra biologiškai vertingos, nes pomidorų sultys yra faktiškai pomidorų masė ir yra atskirtos tik jų sėklos.

REKLAMA
REKLAMA

Aš sakyčiau, kad šios sultys tikrai vertingos, nes bet kokiu atveju jos yra apdorojamos šiluma ir jose esanti medžiaga likopenas suaktyvėja. Likopenas yra labai galingas antioksidantas. Pomidorų sultys tikrai rekomenduojamos, vertingos ir jas galima drąsiai gerti“, – nurodo mitybos specialistas.

Nelieka skaidulų

Tačiau kitomis sultimis, kurias galima rasti parduotuvių lentynose, žavėtis nereikėtų. Gerdamas sultis žmogus negauna vaisiuose ar daržovėse esančių skaidulinių medžiagų, nes jos sulčių gaminimo proceso metu yra pašalinamos. Kartu su jomis negaunamos ir kai kurios kitos medžiagos, kurios lieka vaisių išspaudose.

„Multivitaminų sultyse tikrai yra vitaminų, galbūt kažkiek mažiau, bet yra, tačiau jų nauda neatsveria prarandamų skaidulų. Valgant vaisius ir daržoves gausime skaidulų, kurios reikalingos žarnyno gerųjų bakterijų gyvybingumo palaikymui, žarnyno motorikai ir kitiems gyvybiškai svarbiems procesams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Spaudžiant sultis yra prarandama labai naudinga vaisių dalis, o tai ypač svarbu, nes dauguma lietuvių suvartoja dvigubai mažiau skaidulų nei reikėtų“, – nurodo mitybos specialistas.

Nors dažnai yra įsivaizduojama, kad natūralios, šviežiai spaustos sultys yra kur kas naudingesnės už pirktines, tačiau taip nėra.

„Kartais žmonės nori natūralių, šviežiai spaustų sulčių, tačiau svarbu žinoti, kad tokias sultis reikėtų skiesti vandeniu. Yra įrodyta, kad didelė vitamino C koncentracija negali būti įsisavinama vienu metu. Kai sultys praskiedžiamos, vitaminų ir smulkiamolekulinių angliavandenių koncentracijos prasisklaido. Taip paruoštas gėrimas puikiai tiks ir atsigaivinimui.

Tačiau parduotuvėje įsigytos ar šviežiai spaustos nepraskiestos sultys nėra geriausias būdas atsigaivinti ir prie jų nereikėtų pratinti vaikų. Jeigu norisi atsigaivinti kažkuo gaiviu ir skaniu, vandenį galima pagardinti uogomis ir vaisiais arba įpilti šlakelį sulčių dėl skonio, tačiau sultys tikrai neturi tapti pirmuoju pasirinkimu troškuliui malšinti“, – įspėja profesorius R. Stukas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų