PORCIJŲ SKAIČIUS: 4
Sakoma, kad gryname ore maistas kur kas skanesnis. Ypač, jei čia jis ne tik ragaujamas, bet ir gaminamas! Atšilus orams, siūlome išbandyti keletą naujų ir, svarbiausia, greitai paruošiamų receptų pietums lauke.
Kepsninėje gali čirškėti ne tik dešrelės
INGREDIENTAI
4 vienetai išilgai perpjautų salotų „Little Gem“ (tinka ir pekininiai kopūstai ar į keturias dalis perpjauti švieži baltagūžiai)
2 šaukštai rapsų aliejaus (naudojome sviesto skonio aliejų SMAKRIK)
pagal skonį jūros druskos
pagal skonį pipirų
2 šaukštai šviežių krapų (smulkintų)
PARUOŠIMO BŪDAS
1. Įkaitinkite kepsninę (mes naudojome anglinę kepsninę ÄPPLARÖ/KLASEN su ratukais ir lentyna, kad visi indai bei įrankiai būtų čia pat, po ranka). Jos temperatūrą galima reguliuoti ir tikrinti neišleidžiant karščio, nes ant gaubto yra termometras.
2. Įkaitusias kepsninės groteles plonai patepkite aliejumi.
3. Apkepkite salotų puseles, kol išorinis sluoksnis taps traškus (apie 2 minutes iš abiejų pusių).
4. Paskaninkite druska bei pipirais.
5. Kartu su salotomis ant grotelių galite pakepinti ir kitų daržovių, vaisių (pavyzdžiui, avokadą ar bananą) arba mėgstamo sūrio.
Naminis rapsų majonezas
INGREDIENTAI
2 vienetai kiaušinių trynių
1 šaukštas Dižono garstyčių
500 mililitrų rapsų aliejaus (naudojome ekologišką aliejų SMAKRIK)
1 šaukštas citrinų sulčių
1 šaukštas obuolių acto
pagal skonį druskos
PARUOŠIMO BŪDAS
1. Nuplaukite kiaušinius ir atskirkite trynius nuo baltymų. Kad majonezas pavyktų, kiaušiniai turi būti kambario temperatūros.
2. Kiaušinių trynius sumaišykite su actu ir garstyčiomis.
3. Nuolat maišydami, lėtai supilkite 250 mililitrų rapsų aliejaus ir gerai išplakite rankiniu plakikliu, kol masė taps vientisa ir tiršta.
4. Įspauskite citrinų sulčių ir nuolat maišydami palaipsniui supilkite likusį aliejų.
5. Paskaninkite druska.
Nebūtina viską suvalgyti iš karto
Jei naminio majonezo pagaminote daugiau, pasilikite jo kitam kartui. Supilkite į sandarų stiklainį (tam puikiai tiks stikliniai indai KORKEN) ir laikykite šaldytuve. Sandariai uždaromame inde laikomas padažas išliks šviežias ir kvapnus beveik savaitę.
Gaminame čimičiurį
Kas gi tas čimičiuris? Tai pikantiškas žalios spalvos padažas, kilęs iš Pietų Amerikos. Dažniausiai jis patiekiamas prie mėsos arba žuvies kepsnių, tačiau galite derinti ir su kitais kepsninėje keptais patiekalais arba naudoti kaip marinatą. Pasaulyje egzistuoja daugybė šio recepto variacijų, o šį kartą siūlome pasigaminti labai aromatingą ir švelniai aštroką čimičiurį su rapsų aliejumi.
INGREDIENTAI
100 mililitrų raudonojo vyno acto
1 šaukštelis jūros druskos
2 skiltelės česnako
1 vienetas šalotinių svogūnėlių
1 vienetas žaliųjų Chalapos paprikų
2 šaukštai kalendrų (smulkintų)
2 šaukštai petražolių (smulkintų)
2 šaukštai raudonėlių (smulkintų)
2 šaukštai laiškinių česnakų (smulkintų)
100 mililitrų rapsų aliejaus (naudojome aliejų SMAKRIK su krapais)
PARUOŠIMO BŪDAS
1. Smulkiai sukapokite česnako skilteles, šalotinį svogūnėlį ir žaliąją Chalapos papriką.
2. Sumaišykite actą su druska, česnakais, svogūnėliais ir Chalapos paprikomis. Palikite 10 minučių pastovėti kambario temperatūroje.
3. Įmaišykite kalendras, petražoles, raudonėlius ir laiškinius česnakus.
4. Supilkite rapsų aliejų ir viską gerai išplakite šakute.
Patogu, kai viskas po ranka
Net jei gyvenate pačiame miesto centre, žalumynų padažui galite užsiauginti ir patys. Tereikia įsirengti žalią ir aromatingą sodą savo balkone. Tai lengva, nes ant medinės sienelės ÄPPLARÖ su lentynomis ir kabliukais pakaks vietos ir jūsų sodo įrankiams, ir vazonams su prieskoniniais augalais. Dar patogiau, jei šalia sienelės pastatysite ir savo pietų stalą – tuomet šviežių žalumynų čimičiurio padažui, salotoms paskaninti ar patiekalams papuošti galėsite pasiskinti nė nepakildami nuo kėdės.
Patiko receptai? Išbandykite juos savo namuose, o reikiamų indų, įrankių bei kokybiškų baldų vaišėms lauke visada rasite parduotuvėje IKEA ir www.IKEA.lt.