REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Bulvės yra labai įprastas maistas, tačiau ši daržovė turi užslėptų grėsmių sveikatai, jei ja piktnaudžiausite. Mokslininkai teigia, kad nesaikingai valgant bulves, gresia trys rimtos bėdos sveikatai.

Bulvės yra labai įprastas maistas, tačiau ši daržovė turi užslėptų grėsmių sveikatai, jei ja piktnaudžiausite. Mokslininkai teigia, kad nesaikingai valgant bulves, gresia trys rimtos bėdos sveikatai.

REKLAMA

Bulvės yra labai populiari daržovė, turinti gausybę maistinių medžiagų. Nepaisant šių šakninių daržovių universalumo ir maistinės vertės, jos gali kelti pavojų sveikatai.

Problemos pirmiausia kyla dėl daržovių angliavandenių kiekio. Kaip aiškina Harvardo medicinos mokyklos informacinis leidinys „Harvard Health“, „juose yra daug angliavandenių, kuriuos organizmas greitai suvirškina, dėl to padidėja cukraus ir insulino kiekis kraujyje, o po to nukrenta“.

Technine prasme tai reiškia, kad šakniavaisiai turi aukštą glikemijos indeksą (GI), rašo express.co.uk.

Gali sukelti nutukimą, diabetą ir širdies ligas

GI yra maisto produktų, turinčių angliavandenių, vertinimo sistema − jis parodo, kaip greitai konkretus maistas veikia cukraus (gliukozės) kiekį kraujyje, kai jis valgomas atskirai.

REKLAMA
REKLAMA

Kuo greičiau maistas suskaidomas į gliukozę kraujyje, tuo ryškesnis poveikis cukraus kiekiui kraujyje, o tai gali padidinti riziką susirgti 2 tipo cukriniu diabetu.

REKLAMA

„Dar daugiau, dėl „amerikietiškų kalnelių“ tipo poveikio, suvalgius didelį gliukozės kiekį turinčio maisto, žmonės gali greitai vėl pajusti alkį, nors neseniai valgė, o tai veda prie persivalgymo“, − perspėja „Harvard Health“.

Ilgainiui dietos, kuriose yra daug bulvių ar panašių daug angliavandenių turinčių maisto produktų, gali sukelti nutukimą, diabetą ir širdies ligas.

Tyrimai rodo, kad svorio padidėjimas kelia ypatingą susirūpinimą.

Laikui bėgant priaugo daugiau svorio

Tyrime, paskelbtame  žurnale „The New England Journal of Medicine“, buvo 20 metų stebima 120 000 vyrų ir moterų mitybos ir gyvenimo būdo įpročiai.

REKLAMA
REKLAMA

Tyrėjams rūpėjo sužinoti, kaip nežymūs maisto produktų pakeitimai prisideda prie svorio didėjimo per ilgesnį laikotarpį.

Jie nustatė, kad žmonės, kurie padidino skrudintų, keptų bulvių ar bulvių košių vartojimą, laikui bėgant priaugo daugiau svorio − kas ketverius metus papildomai priaugdavo iki 1.5–2kg svorio.

Be to, tie, kurie sumažino šių maisto produktų suvartojimą, priaugo mažiau svorio, kaip ir žmonės, padidinę kitų daržovių suvartojimą.

Rizika, kurią bulvės gali sukelti širdies ligų atsiradimui, kyla dėl jų sąsajos su aukštu kraujospūdžiu – pirmuoju širdies ir kraujagyslių problemų atsiradimą lemiančiu veiksniu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Harvardo medicinos mokyklos mokslininkų trijuose dideliuose tyrimuose dalyvavo virš 187 000 vyrų ir moterų.

Jie palygino žmonių dvi grupes – viena jų keptas, trintas, virtas bulves ar traškučius valgė kartą per mėnesį, o kita – keturis ar daugiau kartų per mėnesį.

Jie nustatė, kad 11 procentų didesnė aukšto kraujospūdžio rizika kilo grupei, valgiusiai virtas, keptas bulves ar bulvių košę 4 ir daugiau kartų per mėnesį, ir 17 procentų didesnė rizika valgiusiems skrudintas bulvytes, lyginant su grupe, kurie bulvėmis mėgavosi tik kartą per mėnesį.

Pakeitus dalį bulvių daržovėmis, sumažėja aukšto kraujospūdžio rizika

Tyrėjai nenustatė jokios padidėjusios rizikos dėl didesnio bulvių traškučių vartojimo. Beje, tyrime traškučių svoris (28 g)  buvo daug mažesnis nei  skrudintų bulvyčių (113g), tad gali būti, kad mažesnis bulvių svoris įtakojo tyrimo rezultatus.

REKLAMA

Tyrimas taip pat parodė, kad pakeitus dalį bulvių daržovėmis, sumažėja aukšto kraujospūdžio rizika.

Tačiau yra keletas tyrimo apribojimų.

„Tokio tipo tyrimas atskleidžia tik ryšį, bet ne priežastį ar pasekmę. Mes negalime tvirtinti, kad bulvės didina kraujospūdį ir negalime paaiškinti tyrimo rezultatų priežasties“, − pažymėjo  Victoria Taylor, Britų širdies asociacijos vyriausia mitybos specialistė, bei pridūrė, kad tyrimas buvo atliekamas JAV, kur mitybos gairės ir rekomendacijos skiriasi nuo JK.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų