• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ne visi susimąsto, kad nuo mėsos laikymo priklauso ne tik jos skonis, bet ir saugumas. Vos tik nusipirkus mėsos, svarbu ją kuo greičiau padėti į šaldiklį – geriausia tą padaryti tą pačią dieną arba bent jau nelaukti, kol baigsis galiojimo terminas. Jei mėsa šaldoma jau pasibaigus jos tinkamumo vartoti laikui, ji laikoma netinkama naudoti, nes gali būti pakitusios sudėties ir pavojinga sveikatai.

Ne visi susimąsto, kad nuo mėsos laikymo priklauso ne tik jos skonis, bet ir saugumas. Vos tik nusipirkus mėsos, svarbu ją kuo greičiau padėti į šaldiklį – geriausia tą padaryti tą pačią dieną arba bent jau nelaukti, kol baigsis galiojimo terminas. Jei mėsa šaldoma jau pasibaigus jos tinkamumo vartoti laikui, ji laikoma netinkama naudoti, nes gali būti pakitusios sudėties ir pavojinga sveikatai.

REKLAMA

Šaldymas veikia kaip natūralus konservavimo būdas – jis pristabdo bakterijų ir kitų mikroorganizmų dauginimąsi. Todėl laiku, dar prieš galiojimo pabaigą, užšaldyta mėsa gali išlikti saugi vartoti net kelis mėnesius ar ilgiau, priklausomai nuo jos rūšies ir laikymo sąlygų.

REKLAMA
REKLAMA

Ragina laikytis mėsos šaldymo terminų

Šaldyta mėsa bus saugi vartoti, jeigu bus užšaldyta iki gamintojo nurodyto galiojimo termino bei ekspertų patarimu, norint mėsą išlaikyti kokybišką šaldiklyje, reikėtų laikytis šių šaldymo terminų:

REKLAMA

9 mėn. – paukštienos dalys,

12 mėn. – visa paukštienos skerdenėlė,

3-4 mėn. – paukštienos subproduktai,

4-12 mėn. – kitos rūšies išpjaustyta mėsa,

3-4 mėn. – smulkinta mėsa,

8-12 mėn. – laukinių medžiojamųjų gyvūnų mėsa.

Naudinga žinoti

Užšaldomą mėsą svarbu sandariai supakuoti. Ant pakuotės, kurioje bus šaldoma mėsa, rekomenduojama nurodyti užšaldymo datą –  taip nepasimirš kada mėsa buvo užšaldyta ir neužsiliks šaldiklyje per ilgai.

Reikėtų stengtis mėsą šaldyti kuo mažesniais kiekiais, kad jos vidaus temperatūra kaip galima greičiau pasiektų -18 °C.

Atitirpinta mėsa turi būti laikoma šaltai ir ją reikėtų pradėti ruošti nedelsiant, ne vėliau kaip per 24 val, rašoma Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos puslapyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų