REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Insultas yra gyvybei pavojų keliantis sutrikimas, kuris pasireiškia, kai nutrūksta dalies smegenų aprūpinimas krauju. Prastas gyvenimo būdas gali sukelti insultą, o tyrimas, išspausdintas žurnale „The Insult: Journal of the American Heart Association”, rodo, kaip greitai gali pasireikšti ši neigiama būklė.

Insultas yra gyvybei pavojų keliantis sutrikimas, kuris pasireiškia, kai nutrūksta dalies smegenų aprūpinimas krauju. Prastas gyvenimo būdas gali sukelti insultą, o tyrimas, išspausdintas žurnale „The Insult: Journal of the American Heart Association”, rodo, kaip greitai gali pasireikšti ši neigiama būklė.

REKLAMA

Insulto rizika išgėrus vos vieną gėrimą – tai gali būti alus, vynas ar stiprieji alkoholiniai gėrimai – padvigubėja per valandą.

„Alkoholio įtaka išeminio insulto rizikai priklauso nuo to, kiek ir kaip dažnai geriate”, – sakė Murray A. Mittlemanas, medicinos mokslų daktaras, dr. P. H. , vyresnysis insulto pradžios tyrimo (SOS) autorius ir dekanės Beth Israel medicinos centro širdies ir kraujagyslių epidemiologijos tyrimų skyriaus direktorius Harvardo medicinos mokykloje Bostone, Masačusetse.

Iki SOS mokslininkai nežinojo, ar alkoholio vartojimas turi tiesioginį poveikį išeminiam insultui (kurį sukelia smegenų kraujagyslėse esantis arba į jas keliaujantis kraujo krešulys).

REKLAMA
REKLAMA

Tyrinėtojai apklausė 390 išeminį insultą turėjusių pacientų (209 vyrai, 181 moteris) praėjus maždaug trims dienoms po insulto dėl daugelio jų gyvenimo aspektų.

REKLAMA

Pacientai nebuvo apklausti, jei insultas rimtai pakenkė jų gebėjimui kalbėti arba jei jie jautėsi per prastai, kad sudalyvautų, rašo express.co.uk.

 

Keturiolika pacientų alkoholį vartojo valanda iki insulto pradžios

Palyginti su atvejais, kai alkoholis nebuvo vartojamas, santykinė insulto rizika pavartojus alkoholio buvo 2,3 karto didesnė per pirmąją valandą po alkoholio vartojimo.

Mokslininkai taip pat nustatė, kad rizika per pirmąsias dvi valandas po alkoholio vartojimo yra 1,6 karto didesnė, o per pirmąsias 24 valandas – 30 procentų mažesnė už pradinę riziką (nustatyta tyrimo pradžioje).

REKLAMA
REKLAMA

Modeliai nesikeitė, nesvarbu, ar dalyviai gėrė vyną, alų ar distiliuotą spiritą. Kai tyrėjai neapklausė pacientų, kurie prieš pat insultą susidūrė su kitais veiksniais, galimai iššaukusiais šią būklę (pvz., energingai mankštinosi arba gėrė gėrimą su kofeinu), ryšys su alkoholiu nepasikeitė.

Vos išgėrus, kraujospūdis padidėja, o trombocitai tampa lipnesni, todėl gali padidėti krešulių susidarymo tikimybė.

O jūs dėl vyno paklauskit gruzinų ar kitų kalniečių ... Ten visi ilgaamžiai geria vyną ir neserga "civilizuotom" ligom...
Nelygink vyno su musiškiu parduodamu prekybos centruose. Jie geria savos gamybos. Tai pukus vynas. Ekologiškas.
Bet jie kibirais negeria,
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų