Visi, kurie mėgsta žiūrėti kelionių kanalą „Travel Channel“, tikriausiai, gerai žino nuotaikingą „ištroškusį keliautoją“, klajojantį po pasaulį ir ragaujantį įvairius svečių šalių gėrimus. Jo įkvėpti pasidomėti, kiek, ką ir kaip geria įvairių šalių tautos, nusprendėme ir mes.
Tačiau tai jokiu būdu nereiškiame, jog skatiname vartoti alkoholį. Visiems, skaitantiems šį straipsnį, derėtų nepamiršti Sveikatos apsaugos ministerijos įspėjimų – vartodami jį, rizikuojate savo sveikata ir dorove.
Anglija
Juokaujama, jog britai geria visus alkoholinius gėrimus. Tačiau labiau už viską jie dievina alų, viskį ir džiną. Jaunimas tuo tarpu mielai renkasi tradicinį „ale“ ar kokteilius. Vakarais yra įprasta, jog vyrai ir moterys laisvą laiką leidžia gerdami aludėse ir naktiniuose klubuose. Vėliau jie, rėkaudami ir dainuodami triukšmingas dainas, patraukia į gatvę. Ir niekas, rodosi, to per daug nesmerkia. Svarbiausia – alkoholį vartoti kompanijoje, nes gėrimas vienam laikomas nepriimtinu.
Kita reikšminga gėrimo su britais taisyklė – rytojaus dieną nepulti pasakoti vakarykščių poelgių, atliktų neblaiviu protu. Be kita ko, dažnai tokios vakaronės baigiasi muštynėmis. Tačiau išprovokuoti britus joms prireiks nemažo alkoholio kiekio, o airiai, kaip plaka šmaikštūs liežuviai, muštis puola vos po kelių alaus bokalų.
Ispanija
Faktas, jog tipinė ispanų šeimyna vakarieniaudama išgeria vos vieną butelį vyno, sudaro iliuziją, jog šie pietiečiai geria mažai. Kaip bebūtų, reikia nepamiršti, kad po sočių pietų jie dažnai traukia į tapas barus, kur šiuos gardžius užkandžius „nuskalauja“ ne vieno gėrimo taure.
O kur dar tradicinis „apetito žadinimas“ vienu kitu alaus bokalu ir malonus pietų užbaigimas saldaus likerio taurele ar kavos su brendžiu puodeliu. Žinotina ir tai, kad ispanai pasaulyje pirmauja pagal viskio suvartojimo kiekį. Vienas žmogus per metus jo šioje šalyje išgeria beveik tris litrus.
Kinija
Nepaisant to, kad alkoholio vartojimas viešumoje Kinijoje yra smerkiamas, kinai gerti mėgsta. Tik jie tą renkasi daryti per šeimos ir draugų šventes namuose ar restorane. Turistams savo ruožtu derėtų nepamiršti, jog ištarus magiškąjį „Combahee" (į sveikatą – lt.) gėrimo taurę reikės išmaukti iki dugno. To nepadaryti – nepriimta. Deja, palikti tuščią taurę Kinijoje irgi nevalia, todėl jau greitai ji vėl bus užpildyta. Ir taip nejučia pasijusite įsviestas į užburtą gėrimo ratą..
Tam, kad nuo tokių gėrimo tradicijų, kinų nekankintų pagirios, jie viskį ir kitus tauriuosius gėrimus skiesti sumanė žaliąja arbata.
Vokietija
Dauguma vokiečių yra vieversiai, todėl ir gerti jie pradeda anksti. Dažniausiai 10 val. vakare visos su alkoholiu susijusios linksmybės būna baigiamos, o visi išsiskirsto namo. Tiesa, jaunimas vakarą pratęsia diskotekose.
Statistinė vokiečių keturių asmenų šeima per savaitę suvartoja 20 butelių alaus ir keturis butelius vyno. Kelis kartus per savaitę jie dar nueina į aludę. Tačiau, priešingai nuo britų, kad ir koks girtas vokietis bebūtų, jis retai pradės peštis. Vokietija, beje, yra viena iš nedaugelio šalių Europoje neuždraudusi gėrimo viešose vietose.
Italija
Vynas, kaip žinia, yra neatskiriama italų kultūros dalis. Jis pradedamas gerti jau apie vidurdienį, prieš valgį, idant sužadintų apetitą. Tačiau dera nepamiršti, jog ir valgyti, ir gerti turi būti baigiama tuo pat metu. Lietuvių tradicija „valgyk, o po to užbaik gėrimą, nes gaila palikti“ ten negalioja, nes jie vyną laiko virškinimo katalizatoriumi.
Deja, nuolatinis vyno gėrimas neigiamai atsiliepia jaunajai italų kartai: neseniai atliktas tyrimas parodė, jog net 35% Milano vaikų, kurių amžius nesiekia 11-os metų, jau turi problemų su alkoholiu nepaisant to, kad Italijoje alkoholio legaliai įsigyti gali tik 16-os metų sulaukę asmenys.
Čekija
Čekijoje vyrauja alaus kultas. Stereotipai teigia, jog čekas trečdalį gyvenimo pramiega, trečdalį - praleidžia aludėje, o likusį laiką paskirsto pagal poreikius. Dauguma šios centrinės Europos šalies gyventojų eina į tas pačias aludes, kuriose lankėsi jų tėvai ir seneliai.
Geras alus, pagal čeko supratimą, turi būti šviežas ir įpiltas į atitinkamą indą. Gerti iš skardinės čia – didžiulis netaktas. Maža to, atėję į barą, čekai užsiima „alaus meditacija“: laukdami užsakyto alaus, jie atsipalaiduoja ir pakrauna save gera energija.