• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jau visai netrukus sulauksime didžiųjų metų švenčių, kurios neatsiejamos ir nuo gausaus šventinio stalo. O ten, kur maisto ruoša, neretai gausu ir aliejaus. Gerai, kai pavyksta pagaminti „protingai“ ir aliejaus nelieka, bet ką daryti priešingu atveju? Šio šeštadienio TV6 laida „Atliekų kultūra“ pakvies atsakymų ieškoti kartu.

Jau visai netrukus sulauksime didžiųjų metų švenčių, kurios neatsiejamos ir nuo gausaus šventinio stalo. O ten, kur maisto ruoša, neretai gausu ir aliejaus. Gerai, kai pavyksta pagaminti „protingai“ ir aliejaus nelieka, bet ką daryti priešingu atveju? Šio šeštadienio TV6 laida „Atliekų kultūra“ pakvies atsakymų ieškoti kartu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Neslėpkime, daugelis aliejų iki šiol pila į... kanalizaciją. „Su šiltu vandeniu į vamzdyną išbėgę riebalai atšąla ir ima lipti prie vamzdyno sienelių, nepriklausomai nuo to, ar naudojame ploviklius, ar ne. Ten taip pat yra ir įvairių kitų liekanų, iš kurių formuojasi sudėtingai išvalomi dariniai. Kartais senų namų vamzdynai atrodo it cementu padengti, kur vanduo vos bėga“, – aliejaus ir kitų riebalų „gyvenimo“ kanalizacijoje ypatumus atskleis „Širvintų vandenų“ direktorė Lina Dambrauskienė.

REKLAMA

Tad, kur tuomet reikėtų pilti aliejų? „Jis nepaklūsta kompostavimui. Taip, popieriaus gabaliuką, kuriuo išvalėme aliejų, mes galime įmesti į kompostą, ir jis ilgainiui suirs. Bet, jei šioje biologinėje masėje bus daug aliejaus, gerai nebus“, – pasakos Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centro direktorius Tomas Vaitkevičius.

Pasirodo, išeitis, ką daryti, vis dėlto yra – rinkti aliejų ir pristatyti jį perdirbimui. Kaip paaiškės laidoje, iš panaudoto aliejaus „gimsta“...biokuras. O gyvenantiems sostinėje ir Vilniaus regione, neseniai nemokamai pradėtos dalinti specialios talpos aliejaus surinkimui. Apie atsiėmimo ir panaudoto aliejaus tvarką sužinosite jau šį šeštadienį.

REKLAMA
REKLAMA

Na, o jei gaminate, ir lieka morkų luobelių, krapų kotelių, gal net kukurūzų burbuolių – neskubėkite jų išmesti. Sostinėje esančios „Miesto laboratorijos“ kulinarinių idėjų generatorė Akvilė Etevičiūtė parodys, kaip iš daržovių likučių pasigaminti sultinį, kurį bus galima užšaldyti, o vėliau naudoti įvairioms sriuboms, padažams bei kitiems patiekalams pagardinti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tikra laidos „vinimi“ taps kita atlikėjo Radži pusė. Spindintis ant scenos ir visuomet gerai nusiteikęs Radžis – ar įsivaizduojate jį pristatantį tarą į taromatus? Arba nešiojantį mylimą drabužį tol, kol jis... sudyla? Kokį daiktą jis myli kaip vaiką? Galiausiai, kodėl jo šaldytuvas neįjungtas, ir jame, pasak atlikėjo, „pasikorus“ pelė? Visi atsakymai – laidoje.

„Atliekų kultūra“ – šeštadieniais, 11 val. per TV6!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų