Augalų apsauga nuo kenkėjų ir ligų: pasidalijo vertinga informacija

Jau planuojame, ką sodinsime darže ir gėlyne. Kaip apsaugoti augalus nuo kenkėjų ir ligų, kai nenorime naudoti cheminių preparatų? Daugybė augalų savo sudėtyje turi eterinių aliejų ir toksinų, atbaidančių ar žudančių kenkėjus bei ligų sukėlėjus. Vandeninės ar fermentuotos šių augalų ištraukos bei nuovirai tikrai pagausins mūsų derlių. Jie tinka ir kambariniams augalams apsaugoti.

Dilgėlė

Šis augalas ne tik naikina amarus, apsaugo nuo grybinių ligų, bet ir skatina daigų augimą. Patartina pasigaminti fermentuoto dilgėlių tirpalo: 1 kg žaliosios dilgėlių masės (antžeminės augalo dalies) užpilti 5 l vandens (geriausiai tinka minkštas lietaus vanduo), palaikyti 4–5 dienas. Po to tirpalą reikia nukošti, atskiesti santykiu 1:10 ir purkšti arba aplaistyti amarų užpultus augalus. Tą patį tirpalą, palaikius 14 dienų, galima naudoti nuo grybinių ligų. Šis užpilas ne tik apsaugos, bet ir patręš augalus.

Dirvinis asiūklis

Jis stiprina augalus, saugo nuo grybinių ligų, naikina tikrąją ir netikrąją miltligę. Reikia pasidaryti asiūklių ištrauką: 1 kg smulkintos žaliosios masės užpilti 2 l verdančio vandens ir palaikyti 12 val. Po to ištrauką reikia nukošti, atskiesti santykiu 1:5, kad pagerintų lipnumą, ištirpdyti 200 g tarkuoto ūkiško muilo ir purkšti augalus. Fermentuotas dirvinio asiūklio tirpalas naikina blakutes: 1 kg žolės užpilti 10 l vandens ir laikyti 14 dienų pamaišant.

Bitkrėslė

Šis augalasnaikina erkutes, amarus, blakutes, žiedgraužius, apsaugo pomidorus nuo lapų dėmėtumo, naikina braškių ir aviečių kenkėjus. 500 g bitkrėslės žaliosios masės užpilti 5 l vandens ir pavirinti 10 min. Palaikyti parą, atskiesti šaltu vandeniu 1:2, nukošti ir nuoviru purkšti augalus.

Baltoji garstyčia

Pasodinta tarp žirnių, baltoji garstyčia apsaugo juos nuo žirninių vaisėdžių, taip pat stabdo piktžolių augimą. Šis augalas saugo obelis nuo rausvųjų obelinių erkučių. Patartina 200 g garstyčių užpilti 10 l verdančio vandens ir purkšti obelis.

Papartis

Šis augalas naikina skydamarius, amarus, šliužus, kopūstinius baltukus, obuolinius vaisėdžius. Tirpalui 1 kg žaliosios masės užpilti 2 l verdančio vandens, palaikyti 12 val. ir atskiedus santykiu 1:5 purkšti augalus. Galima pasigaminti ir fermentuoto paparčio lapų tirpalo: 1 kg žalių lapų užpilti 10 l vandens, laikyti 14 dienų.

REKLAMA

Krienas

Šio augalo lapai ir šaknys apsaugo nuo rudojo puvinio arba moniliozės. 300 g smulkinto krieno lapų ir šaknų užpilti 3 l verdančio vandens, palaikyti 12 val. ir purkšti augalus.

Vaistinė medetka

Pasėta tarp braškių ir kitų daržovių, medetka atbaido erkes ir padeda išvengti šaknų puvinio.

Česnakas ir svogūnas

Šie augalai naikina braškių erkes, amarus ir grybines ligas. Iš česnakų ar svogūnų galvučių kartu su stiebais ir žiedais (tinka žyduoliai) galima pasigaminti antpilą: smulkiai sukapotą 100 g žaliosios masės sutrinti, kad išsiskirtų sultys, užpilti 3 l šilto vandens, palaikyti 3 dienas ir purkšti augalus. Česnako antpilas saugo rožes nuo miltligės. Rožės ir kitos gėlės mažiau serga miltlige, jei tarp jų auga česnakas. Jį galima sodinti ir lysvėje lauke, ir šiltnamyje.

Pomidoras

Šių augalų lapai ir stiebai atbaido baltąjį kopūstinį drugį. Nuovirui 200 g pomidorų ūglių ir lapų užpilti 2 l vandens ir truputį pavirinti, atvėsus purkšti kopūstus.

Pelynas (kartusis kietis)

Pelynas atbaido skruzdėles, amarus, saugo augalų lapus nuo graužiančių vikšrų ir žemuoginių rūdžių. Tirpalui 100 g pelyno žaliosios masės užpilti 3 l vandens, pavirinti, atskiesti 1:3 (galima pridėti ūkinio muilo) ir purkšti augalus.

Rabarbaras

Šis augalas saugopupas nuo amarų. Tirpalui 500 g žalių rabarbaro lapų užpilti 3 l verdančio vandens, palaikyti 12 val. ir purkšti pupas.

Gvazdikinis serentis

Jis saugo nuo amarų. Verta pasigaminti fermentuotą tirpalą: 1 kg žaliosios masės užpilti kibiru vandens ir palikti 4–5 dienas. Kardeliai neserga fuzarioze, jeigu priešsėlis praėjusiais metais buvo serentis.

Varnalėša

Šio augalo lapai naikina kopūstinio baltuko vikšrus, saugo ridikus, ridikėlius ir kitas daržoves nuo lapus graužiančių vikšrų. Galima pasigaminti lapų ištrauką: trečdalį kibiro smulkintų varnalėšos lapų užpilti 10 l vandens ir mirkyti 3 paras. Šia ištrauka reikia purkšti daržovių lapus.

Parengė Virginija Genienė


Rašyti komentarą...
K
Kiaulpienė
2021-04-27 16:03:35
Pranešti apie netinkamą komentarą
Paruošiama kaip ir dilgėlė. Naikina amarus, išbandžiau, tikrai efektyvi.
Atsakyti
-2

SKAITYTI KOMENTARUS (1)
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
REKOMENDUOJAME
×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
Į viršų