REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Priešingai populiariems įsitikinimams, kai kurios cholesterolio rūšys iš tikrųjų yra būtinos gerai sveikatai. Tinkamai organizmo veiklai reikia gerojo cholesterolio, tačiau turime padaryti viską, ką galime, kad apsaugotume jį nuo blogojo cholesterolio.

Priešingai populiariems įsitikinimams, kai kurios cholesterolio rūšys iš tikrųjų yra būtinos gerai sveikatai. Tinkamai organizmo veiklai reikia gerojo cholesterolio, tačiau turime padaryti viską, ką galime, kad apsaugotume jį nuo blogojo cholesterolio.

REKLAMA

Kai organizme per daug blogojo cholesterolio ir kitų medžiagų, gali susidaryti nuosėdų (apnašų), kurios kaupiasi arterijose, todėl padidėja rizika susirgti tokiomis ligomis kaip koronarinė širdies liga, širdies smūgis ir insultas, teigia „British Heart Foundation“ (Britanijos širdies fondas).

Cholesterolis, kuris keliauja per kraują baltymais, vadinamais lipoproteinais, yra kepenyse gaminamas kraujo riebalas, bet jis taip pat gali patekti į kraują valgant maistą, kuriame yra daug sočiųjų riebalų, rašo mirror.co.uk.

Kokiuose maisto produktuose yra sočiųjų riebalų?

Sočiųjų riebalų yra riebioje mėsoje, įskaitant ėrieną, kiaulieną, jautieną ir paukštieną su oda. Jų taip pat yra nenugriebtame, 1-2% piene arba iš jo pagamintuose produktuose, įskaitant sviestą, sūrį ir ledus. Sotieji riebalai, tokie kaip transriebalai, kambario temperatūroje paprastai būna kieti, o ne skysti.

REKLAMA
REKLAMA

Beje, palmių ir kokosų aliejuose taip pat yra sočiųjų riebalų. NHS teigia, kad tyrimais įrodyta, jog didelis cholesterolio kiekis gali padidinti arterijų susiaurėjimo (aterosklerozės), širdies priepuolio ir insulto riziką. Papildomas pavojus sveikatai yra periferinių arterijų liga ir mini insultas.

REKLAMA

Ar yra maisto produktų, kurie gali padėti sumažinti cholesterolio kiekį?

Taip, yra! Tiesą sakant, labdaros organizacija „Heart UK“ teigia, kad jų yra net trys.

Avižos ir miežiai

Šiuose maisto produktuose yra gausu beta gliukano skaidulų. Valgant beta glitimą susidaro gelis, kuris žarnyne jungiasi su cholesterolio turinčiomis tulžies rūgštimis.

„Tai padeda apriboti cholesterolio kiekį, kuris absorbuojamas iš žarnyno į kraują. Tada jūsų kepenys turi paimti daugiau cholesterolio iš kraujo, kad susidarytų daugiau tulžies, o tai sumažina cholesterolio kiekį kraujyje“, – teigia labdaros organizacija.

REKLAMA
REKLAMA

Avižų ir miežių galima rasti:

  • košėse,
  • avižiniuose pyragaičiuose,
  • avižų grūduose,
  • perlinėse kruopose.

Riešutai

Juose yra nesočiųjų riebalų, skaidulų, vitamino E, magnio ir kalio, kurie gali padėti sumažinti cholesterolio kiekį. Užkandžiavimo riešutais pranašumas yra tai, kad jie yra gana sotūs, o tai reiškia, kad jūs mažiau valgysite maisto, kuris kenkia jūsų cholesteroliui, pavyzdžiui, ledų.

Valgykite anakardžių riešutus, migdolus, makadamijos, Brazilijos, žemės, lazdyno riešutus, pistacijas, graikinius ir pekano riešutus.

 

Soja

Šis dažnai nepastebimas ankštinis augalas, randamas tokiuose produktuose kaip sojos pienas, sojų faršas, edamamo pupelės ir tofu, yra tikras slaptas ginklas jūsų kare su bloguoju cholesteroliu.

„Pabandykite valgyti kai kuriuos iš jų kiekvieną dieną kaip sveikos mitybos dalį. Kuo daugiau jų dedate į tai, ką valgote, tuo labiau jie gali padėti sumažinti cholesterolio kiekį, ypač jei sumažinsite ir sočiųjų riebalų kiekį“, – pataria labdaros organizacija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų