Ir ar reikia bekepant apversti? Jeigu kyla tokie klausimai, išgelbės „Iki“ kulinarijos technologės Gailės Urbonavičiūtės išbandytas socialiniuose tinkluose išpopuliarėjęs triukas – genialumas slypi paprastume.
„Dėl savo universalumo ir geros kainos vištiena yra viena mėgstamiausių mėsų pasaulyje, jos vartojimas kasmet auga. Tokias pat tendencijas matome ir Lietuvoje – pagal populiarumą ji mėsos skyriuje nusileidžia tik kiaulienai“, – pastebi Vaida Budrienė, minėto prekybos tinklo komunikacijos vadovė.
Į ką kreipia žvilgsnį pirkėjai, kai dedasi vištieną į savo kasdienių pirkinių krepšelį? Pasak prekybos tinklo atstovės, pasirinkimą lemia keli veiksniai – ne tik palanki kaina, rašoma pranešime spaudai.
„Vištiena yra dažnas sveikos gyvensenos šalininkų pasirinkimas, ji reguliarus ingredientas ir vaikų racione, todėl pirkėjams labai svarbi jos kokybė. Matome, kad jie aiškų prioritetą teikia lietuviškai, todėl savo sveriamos mėsos vitrinose prekiaujame tik be antibiotikų ir mūsų šalyje užauginta šviežia vištiena“, – sako V. Budrienė.
Vištieną ruoškite saugiai: jos plauti nereikia!
Prieš šaunant blauzdeles į orkaitę, verta žinoti keletą vištienos ruošimo taisyklių. Pasak „Iki“ mėsos technologo Gintaro Bačkovo, jos palengvins gyvenimą ir gali apsaugoti nuo klaidų, turinčių rimtų pasekmių sveikatai.
„Pirmiausia atminkite, kad pačios vištienos plauti nereikia. Nors nuo vaikystės dažnas buvo mokytas taip elgtis, tačiau tyrimai parodę, kad to daryti nederėtų.
Plaunant tikimasi atsikratyti priemaišų ir bakterijų, tačiau nutinka priešingai – besitaškantis vanduo potencialias bakterijas nuo vištienos paskleidžia žymiai plačiau.
Tačiau reikalinga gerai rankas nusiplauti tiek prieš pradedant dirbti su žalia vištiena, tiek po to. Būtinai naudokite muilą ir rankas po šiltu vandeniu plaukite bent 20 sekundžių“, – atkreipia dėmesį mėsos technologas.
Taip pat svarbu turėti atskirą pjaustymo lentą žaliai vištienai. Pageidautina – stiklinę, nes ją užtikrintai nuplauti yra lengviausia. Medinės ir plastikinės medžiagos yra lengviau pažeidžiamos, jose gali lengviau kauptis nešvarumai ir bakterijos.
„Idealiu atveju ir turėtumėte atskirą peilį žaliai vištienai, tačiau jeigu jų daug namuose nėra – tuomet pasirūpinkite, kad po kontakto su mėsa peilis būtų gerai nuplautas karštame vandenyje su plovikliu.
Taip pat, neleiskite, kad žalios vištienos sultys patektų į valgymui paruoštus maisto produktus, pvz., vaisius ir daržoves. Be to, žalios ir virtos vištienos patiekalams naudokite atskiras lėkštes ir įrankius, kad žalios mėsos bakterijos neužkrėstų termiškai apdoroto produkto“, – pasakoja G. Bačkovas.
Įnerkite į groteles ir pakabinkite orkaitėje
Sakoma, kad svarbiausias žingsnis ruošiant blauzdeles ar kitas vištienos dalis orkaitėje yra marinatas, tačiau tobulam rezultatui pasiekti ne ką mažiau būtina ir gera kepimo technika.
Blauzdelių paruošimo būdų yra įvairių – jas galima kepti gausiai apliejus padažu, ryžių ar daržovių „pataluose“. Visgi, populiariausi metodai yra tie, kurie apdovanoja traškia ir viliojančiai apskrudusia odele.
Pasak G. Urbonavičiūtės, tam pasiekti yra kelios universalios taisyklės:
Kepti reikėtų aukštoje, maždaug 220 °C laipsnių temperatūroje.
Prieš marinavimą blauzdeles nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, kitaip drėgmė gali trukdyti traškumui.
Prieskonius sumaišykite su alyvuogių aliejumi ar ištirpdytu sviestu ir ištepkite blauzdeles.
Kepant svarbu jų nesuspausti – palikite erdvės, kad tarp šonų galėtų cirkuliuoti oras.
Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 35–45 minutes arba kol vidinė temperatūra pasieks 74 °C.
Jei odelė nėra tokia traški, kaip norėtumėte, paskutines kelias minutes galite įjungti grilinimo funkciją. Tik atidžiai stebėkite, kad nesudegtų.
Dar viena gudrybė, kuri socialiniuose tinkluose jau prieš porą metų buvo vadinama fenomenalia – neįprastas blauzdelių dėjimo į orkaitę būdas. Paprastai jos suguldomos kepimo inde arba ant metalinių grotelių, tačiau galima padaryti ir sumaniau.
„Viskas, ką reikia padaryti, tai prakišti blauzdelės kaulinį galiuką pro grotelių tarpus. Tuomet jas pakėlus, sultingoji ir mėsingoji blauzdelių dalis liks kyboti. Įnerkite blauzdeles taip, kad jos viena prie kitos nesiliestų – geriausia tą daryti šachmatiniu principu.
Tokiu būdu kepamos, blauzdelės tobulai apskrus iš visų pusių, ne tik iš viršaus“, – pasakoja kulinarijos technologė.
Yra ir dar vienas šio metodo privalumas. Po kepamomis blauzdelėmis būtinai reikia padėti skardą, o dar geriau ją dėti pilną daržovių – šios ne tik kartu iškeps, bet ir bus dar gardesnės, nes kepamos vištienos riebalai nulašės ant jų. Tik svarbu nepamiršti po tokio kepimo gerai nuplauti groteles.
Svarstote, kuo marinuoti vištą? G.Urbonavičiūtė siūlo išmėginti kai ką naujo – panaudoti garstyčias.
Vištienos blauzdelės su garstyčių marinatu
Porcijos: 10 blauzdelių. Gaminimo laikas: 80 min. (10 min. ruošti, 30 min. marinuoti ir apie 40 min. kepti)
Reikės: 10 viščiuko broilerio blauzdelių, ¼ stiklinės alyvuogių aliejaus, 4 česnako skiltelių, maždaug 4 šaukštų smulkiai pjaustytų petražolių, sulčių iš 1 citrinos, 2 šaukštų Dižono garstyčių, 1 šaukšto druskos, maltų juodųjų pipirų.
Mėgstamų daržovių: bulvių, paprikų, raudonojo svogūno, grybų, cukinijų ir pan. Jų paskaninimui – šiek tiek aliejaus ir Provanso žolelių ar kitų mėgstamų prieskonių.
Dubenyje gerai sumaišykite visus marinato ingredientus ir juo apliekite blauzdeles. Rankomis išmaišykite, kad vištiena tolygiai pasidengtų, šiek tiek marinato įstumkite po oda, kad skonis būtų sodresnis. Uždenkite plėvele ir marinuokite bent 30 min., galite ir per naktį.
Daržoves supjaustykite stambiais gabalėliais, lengvai apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir pabarstykite Provanso žolelėmis.
Įkaitinkite orkaitę iki 220 ˚C. Įnerkite vištienos blauzdeles į metalines groteles pagal anksčiau nupasakotą metodą. Dėkite į orkaitę, po jomis – ant kepimo popieriumi išklotos skardos sudėtas daržoves.
Kepkite 35–45 min arba kol vištiena iškeps. Jei norite, kad odelė būtų traškesnė, paskutines 2–3 minutes kepkite su grilio funkcija.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!