REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
18
Atrasti Suvalkiją iš naujo: Vilkaviškio r. perlai (nuotr. Kristinos Žalnierukynaitės)

Užsienio kelionės šiais laikais – ne naujiena. Dažnas yra buvęs ir šen, ir ten. Užuot mėgavusis karšta svetimų kraštų saule, šįmet vertėtų pakeliauti po savo kraštą. Juolab, kad ir proga neeilinė – Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui daugelis rajonų yra paruošę įdomių programų.

18

Užsienio kelionės šiais laikais – ne naujiena. Dažnas yra buvęs ir šen, ir ten. Užuot mėgavusis karšta svetimų kraštų saule, šįmet vertėtų pakeliauti po savo kraštą. Juolab, kad ir proga neeilinė – Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui daugelis rajonų yra paruošę įdomių programų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O ypač – vilkaviškiečiai. Daugelio nuomone, valstybės atkūrimo šimtmetį reikėjo pradėti švęsti ne kur kitur, o Vilkaviškio rajone, kur gimė Vincas Kudirka ir Jonas Basanavičius.

REKLAMA

Šįmet šiame lietuvybės lopšyje – apstu įvairiausių renginių. Daugelis jų jau įvyko, tačiau vienas – labai svarbus – dar tik bus. Tai – Pirmasis pasaulio vilkaviškiečių sąskrydis, kurį organizuoja nuo bet kokios politikos atsietas visuomeninis judėjimas „Už vieningą Vilkaviškio kraštą“. Į šį renginį vilkaviškiečiai kviečia visus birželio 27 – 29 dienomis. Jo programą galima rasti specialiai renginiui sukurtame tinklalapyje www.pasauliovilkaviskieciai.lt

REKLAMA
REKLAMA

Po Vilkaviškio rajoną – su nakvyne

Jeigu kas mano, kad Vilkaviškio rajone be Basanavičynės ir Kudirkynės nėra nieko, ką dar galima būtų apžiūrėti ir atrasti, tikrai labai klysta. Vien apvažiuoti net ir ne visų seniūnijų lankytinas vietas ir į jas tik užsukti reikia beveik 15 valandų, o norint atidžiai ir neskubant apžiūrėti paros tikrai neužtektų. Be to, ir kelionė labai išvargintų, o įspūdžiai tik paskubomis aplėkus dėmesio vertus objektus nebūtų verti tokio nuovargio.

Geriausia apžiūrėti Vilkaviškio rajoną būtų išsiruošus su šeima ar draugais kokioms trims dienoms, su dviem nakvynėmis palapinėse arba patogiose kaimo turizmo sodybose. Tada ir pamatyti bus galima daug, ir papramogauti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Maršruto pradžia – mieste

Jeigu kas dar nematė, kaip atrodo vadinamasis Napoleono dvaras, reikia važiuoti pro Vilkaviškio viešąją biblioteką A. Karoso gatve tiesiai, niekur nenusukant, kol kairėje atsivers seno pastato vaizdas. Ši vieta žymi tuo, kad 1744 m. statytame dvare 1812 m. birželio mėnesį buvo apsistojęs Prancūzijos imperatorius Napoleonas, kuris miesto laukuose surengė savo kariuomenės paradą ir faktiškai paskelbė karą Rusijai.

Tiesa, prieš tai dar galima būtų užsukti į SAB „Žemkalnija“ teritoriją ir apžiūrėti pastatą, kuriame nuo 1940 iki 1944 m. veikė kunigų seminarija.

REKLAMA

Tuo metu tai buvo didžiausias pastatas visoje Vilkaviškio vyskupijoje.

Iš čia galima patraukti Vilkaviškio centro link ir apžiūrėti gražuolę katedrą, aplankyti tautos patriarchų J. Basanavičiaus ir V. Kudirkos paminklus, padėti prie jų gėlių ir pamokyti tautiškumo savo vaikus.

Gyva poetų dvasia

Važiuojant Kybartų kryptimi verta užsukti į mūsų krašto perlą – Paežerių dvarą, kuriame įsikūręs Suvalkijos (Sūduvos) kultūros centras–muziejus. Nepatingėkite užkopti į neseniai lankytojams atidarytą Belvederio bokštą, pasivaikščioti po parką, pasigėrėti Paežerių ežeru ir, aišku, apžiūrėti unikalias ekspozicijas pačiuose rūmuose.

REKLAMA

Išsukus iš dvaro, už kelių kilometrų – vėl posūkis į dešinę, į Kiršus, kur gyveno prieštaringai vertinama mūsų krašto lakštingala Salomėja Nėris. Nors buvusio gyvenamojo namo išlikę tik pamatai, smagu pajusti ramią sodybos aurą, pašnekėti su čia gyvenančia poetės marčia, prisiglausti prie senutėlio gluosnio, kuris buvo didelis medis jau tada, kai čia basa lakstė Salomėja Bačinskaitė.

Netoli – ir Kazio Bradūno gimtosios sodybos vieta.

Sugrįžus į pagrindinį kelią, kitas posūkis į dešinę veda Alvito bažnyčios link. Šiuo metu ten kaip tik vyksta naujos bažnyčios statybos darbai. Užtat aplankyti galima senąją koplytėlę, kuri jau daug metų vietiniams tarnauja kaip bažnyčia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Grįžtant galima tiesiai kirsti pagrindinį kelią ir nuvažiuoti į Alvito kapines. Jos unikalios tuo, kad čia palaidota 15 Alvito krašto savanorių, jiems pastatytas paminklas.

Sugrįžus į pagrindinį kelią, galima pasigrožėti Alvito ežeru ir buvusios užeigos „Alvito dūda“ pastatu – Donatui Malinauskui priklausiusia spirito varykla. Abu šie objektai dabar, deja, yra privati nuosavybė.

Nuo Kybartų iki Pajevonio

Nuvažiavus į Kybartus verta apžiūrėti neorenesansinio stiliaus Eucharistinio Išganytojo bažnyčią, jaukią rusišką cerkvę, aplankyti miesto parkelyje stovintį paminklą rusų tapytojui Isaakui Levitanui, neseniai greta geležinkelio atidengtą skulptūrą tremtiniams. O dar geriau – susisiekti su vietinės bendruomenės pirmininku Vitu Katkevičiumi, kuris nuves į geležinkelio stoties požemius ir papasakos įdomių istorijų apie šį miestą.

REKLAMA

Pasukus Bajorų kaimo link galima pasivaikščioti po valstybės saugomą objektą – senąsias vokiečių kapines, kuriose išlikę tik koplyčios griuvėsiai. Sugrįžus į Kybartus, reikėtų važiuoti Virbalio link. Galima apžiūrėti ir patį miestelį, kurio centras paskelbtas urbanistine vertybe ir įrašytas į Lietuvos kultūros paveldo objektų sąrašą. Čia veikia ypač aktyvi bendruomenė „Virbalio vartai“, kurie turi puikų senūjų amatų centrą ir rengia ekskursijas po šį miestą. Iš čia net nedvejodami sukite Pajevonio kryptimi. Čia prasidės tikras įdomumas ir malonių pasivaikščiojimų metas.

REKLAMA

Atradus žemės vidurį

Prieš pat Pajevonį pasukus į dešinę nesunku pasiekti Kylininkų kraštovaizdžio draustinį. Čia atsiveria nuostabus tyro lyg akis ežerėlio, telkšančio pakalnėje, vaizdas, greta – gana klaidus miško masyvas. Atsipūtus ir pasistiprinus prie ežero esančioje poilsiavietėje, galima patraukti ir gyvenvietės link. Šioje seniūnijoje dar yra ir Širvintos hidrografinis draustinis, ir Drausgirio gamtinis rezervatas, kuriuos taip pat galima aplankyti.

Pajevonys – žemės vidurys. Bent jau taip sako vietiniai. Tik atvažiavus į gyvenvietės centrą padvelkia istorija: ant kalvelės stovi kolonomis pasipuošusi, neoklasicistinio stiliaus bruožų turinti Šv. Jono Krikštytojo bažnyčia, aplink ją plyti kapinės, o žemyn vedantys šoniniai laiptukai tarsi palydi prie paminklo Vytautui Didžiajam. Be to, Pajevonio apylinkėse esančių piliakalnių galėtų pavydėti ne viena seniūnija – čia jų yra net trys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jotvingių sostinės takais

Pats artimiausias, važiuojant tiesiai pro bažnyčią (iš miestelio centro į kairę), – Kunigiškių piliakalnis. Nuorodas į jį galima rasti iš tolo išvydus didžiulį Vilkaviškio krašto skulptoriaus Jono Zubavičiaus sukurtą medinį krivį. Pavažiavus netoliese po dešinei ir yra gražusis piliakalnis. Tik piliakalnis – ne matomas kalnelis kairėje tako pusėje, kaip mano daugelis pirmąkart atvykusių turistų, o kalva, esanti paėjėjus dešiniau ir perėjus per upę kabantį lieptelį. Greta piliakalnio buvo įsikūrusi ir senovės gyvenvietė. Visa tai įsispraudę tarp Skardupio ir Ėglupio upelių esančiame kyšulyje.

REKLAMA

Norint surasti Ragaišių piliakalnį, reikia grįžti į miestelį, važiuoti tiesiai pro seniūnijos pastato kampą ir kilti į kalną. Piliakalnis dar vadinamas Juodkalniu, turi dar keletą vardų. Legenda sako, kad čia nuskendo bažnyčios varpai, kurie skamba iki šiol, o pats piliakalnis tarnavo kaip sargybos kalva, kurioje suliepsnojus pavojaus laužams visi gyventojai rinkdavosi į Pilies kalną (Kunigiškių piliakalnį).

Pasak padavimo, piliakalnis požeminiais tuneliais buvęs sujungtas su Žinyčios kalnu, kur dabar stovi bažnyčia, ir pačiu Pilies kalnu. Tikima, jog Pajevonyje buvusi pirmoji Sūduvos (Jotvingos) administracinė sostinė – žynių-kunigaikščių (kunigų) dvasinis centras. Ant Jotkalnio būrys baltų istorijos gerbėjų slaptai buvo pastatę stulpus, kurie tarnavo kaip senovinis kalendorius. Tačiau jie buvo nupjauti pareikalavus paveldosaugininkams. Tad dabar čia galima rasti tik jų liekanas.

REKLAMA

Prie pat šio piliakalnio išlikę ir vėlyvesnės istorijos pėdsakai – karinių bunkerių griuvėsiai.

Abiejose Vištyčio pusėse

Sugrįžus į Pajevonį reikėtų patraukti Vištyčio link. Septintajame kelio kilometre matyti masyvi kalva, kurios papėdėje – ūkininko ūkis (kalvos kraštas apstatytas ūkio padargais). Tai – Dabravolės piliakalnis. Į šią vietą veda ją žymintis kelio ženklas. Užkopus mediniais laipteliais į šį piliakalnį, sunkiausia nulipti tokiais pat klibančiais žemyn, prie kitoje kalno pusėje augančios 37 kamienų liepos.

REKLAMA
REKLAMA

Pasportavus atgal į kalną ir vėl žemyn – netolimas kelias ir iki Vištyčio. Pasukus miestelio link galima iškart sustoti prie evangelikų liuteronų bažnyčios, tada apžiūrėti Švč. Trejybės bažnyčią ir pasukti Kybartų kryptimi. Netoli už miestelio sustojus smagu užlipti ant keturių metrų aukščio Vištyčio akmens, dar vadinamo Pėduotuoju, Stebuklinguoju. Jis – vienas iš didžiausių šalyje ir išsiskiria savo neįprasta forma: riedulys viršuje turi įdubimą, kuriame renkasi kritulių vanduo.

Pirma naktis – Vištytyje

Iš čia reikėtų sugrįžti į Vištytį ir aplankyti miestelio gale, ant Ilgojo kalno, stovintį senovinį Kanapkio vėjo malūną. Šis objektas, nors labai gaila, nyksta. Jį gelbėti ėmėsi vietos valdžia. Patekti į šio objekto vidų tikrai nepavyks. Greta yra memorialas šioje vietoje nužudytiems žydams.

Iš čia, norint pasiekti pirmąją nakvynės vietą, pro Švč. Mergelės Marijos statulą, kurią Vištyčio parapijos klebonas Kazimieras Montvila pastatė trijų kelių (Kalvarijos, Pavištyčio ir Vištyčio) kryžkelėje, reikėtų sukti Pavištyčio link.

Aplankius šitiek objektų laikas įsikurti nakvynei. Galima apsistoti bet kurioje iš pakeliui esančių poilsiaviečių arba pasistatyti palapinę vadinamojoje Gegužinėje, netoli Šventojo šaltinėlio paežerėje įrengtoje ir neseniai atnaujintoje poilsiavietėje. Čia galima kurti laužą, pasimaudyti krištolo skaidrumo ežere, susigalvoti kitokių pramogų.

REKLAMA

Rytinė ekskursija po parką

Vien Vištyčio regioniniame parke, kurio plotas – per 10 tūkst. ha, daugybė vertingų kraštovaizdžio kompleksų, augalų, įrašytų į Raudonąją knygą, didelė gyvūnų įvairovė. Dėl ekskursijos po parką galima kreiptis į Regioninio parko direkciją, įsikūrusią pačiame miestelyje, arba tiesiog pasivaikščioti parke įrengtais didžiuoju ar mažuoju Šilelio pažintiniais takais. O ir pats direkcijos lankytojų centras – vertas dėmesio. Išvažiuojant reikėtų užsukti į Pavištyčio piliakalnį, nuo kurio atsiveria nuostabus vaizdas. Pakeliui yra ir knygnešio Petro Mikolainio gimtinės liekanos. Nuo minėto piliakalnio važiuojant žvyrkeliu iki kelio Vištytis–Kalvarija, galima atrasti ir Vištyčio piliakalnį, akmenų masyvą, kitokių įdomių vietų.

Margirio ir Brunono pėdsakai

Tolesnis kelionės tikslas – maumedžių giraitė Aistiškiuose. Važiuojant keliu Gražiškių link, pasukus pro Vygrelius, Graužinių žvyro karjerą, visai netoli Lenkijos sienos yra ryški nuoroda į 150 metų senumo maumedyną, kur net į 30 metrų aukštį savo viršūnes kelia šešiasdešimt švelniaspyglių medžių. Čia galima pailsėti nemažoje pavėsinėje, išsikepti ar išsivirti karštų patiekalų ant akmeninės ugniavietės, panašios į tikrą krosnį.

REKLAMA

Pailsėti tikrai reikės, nes toliau laukia nelengvas kelias Kalvarijos savivaldybės žvyrkeliais į Alksninės bažnyčią ir totorių kapines Vinkšnupių kaime. Netoli nuo kapinių – ir Piliakalnių piliakalnis. Suvalkiečiai mielai tiki, kad čia buvusi legendinė Margirio pilis. Krašto praeities tyrinėtojai įsitikinę, jog šventojo Brunono nukirsdinimas prieš 1000 metų įvyko ne kur nors kitur, o būtent čia, netoli Piliakalnių piliakalnio.

Galima ir atvirkščiai

Aišku, nuo maumedyno galima grįžti Gražiškių link ir nukakti į Bartninkus, kur stūkso nepaprasta aura užburiantys Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčios griuvėsiai, o po to važiuoti į Piliakalnių piliakalnį, totorių kapines ir Alksninę. Bet tada tektų vėl grįžti į Bartninkus, mat kita stotelė – dr. Jono Basanavičiaus tėviškė. Atstumas tiek grįžtant į Bartninkus, tiek važiuojant pro Kalvarijos kaimus – bemaž toks pat.

Apžiūrėti Basanavičynę prireiks šiek tiek laiko. Galima taikyti atvykti tokiu metu, kai čia vyksta koks nors renginys ar speciali programa. Visą informaciją apie renginius ir edukacines programas nesunku rasti Lietuvos nacionalinio muziejaus tinklalapyje, kurio dalimi dabar yra basanavičynė.

REKLAMA

Kraštovaizdis nuo Svirkalnio

Vakarui tirpstant reikėtų spėti pasiekti Svirkalnio regyklą Gražiškių seniūnijoje ir čia pasistatyti palapines bei įsikurti dar vienai nakčiai. Nuo Basanavičynės reikėtų važiuoti tiesiai, nesukant į dešinę. Laukų žvyrkelis pats nuves iki įspūdingo kalno, kuris nuo patriarcho gimtinės yra tik už keleto kilometrų.

Suradus Svirkalnį, galima ir atsipūsti – besileidžiančios saulės šviesoje įspūdingai atrodys iš aukštai atsivėrusios apylinkės, Gražiškių Šv. arkangelo Mykolo bažnyčia – vertingas architektūros ir dailės paminklas, kurį kitądien vertėtų aplankyti. Vėsą teiks kalno papėdėje plytintis ežeriukas. Jį Bartninkų ir Gražiškių seniūnijų žmonės tiesiog sukūrė iš čia plytėjusios pelkės. Kitą dieną vertėtų apsižvalgyti po patį Svirkalnį. Įdomiai atrodo grupėmis susodintų medžių giraitės, verta susirasti atodangą, kur giliame slėnyje tiesiog šniokščia Širvinta, pavasarį virstanti ketvirtos kategorijos vandens maršrutu sportininkams ir turistams.

Kitoje rajono pusėje

Palikus Svirkalnį, kelias vėl veda į Vilkaviškį. Kas pavargo po kelionės, gali traukti namo, o jei kam trūksta įspūdžių, galima keliauti dar vieną nedidelį apžvalginį ratą.

REKLAMA

Iš pradžių vertėtų užsukti į Didžiuosiuose Šelviuose esančią Antano Vaičiulaičio gimtinę, paskui nuvažiuoti į Žaliąją, kur stovi labai įdomi, iš žydų sinagogos perdaryta mažytė Šv. Roko bažnyčia. Tada, sugrįžus iki posūkio į Didvyžius, derėtų nuvažiuoti į Sūdavą ir apžiūrėti mokytojos Reginos Naujokaitienės įkurtą Sūdavos krašto muziejų. Iš ten – tik keli kilometrai iki Alksnėnų, kur stovi medinė Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčia.

Pasiekus Pilviškius, galima apžiūrėti moderno stiliaus Švč. Trejybės bažnyčią. Grįždami atgal į Vilkaviškį, keliautojai būtinai turėtų užsukti prie Mažučių šaltinėlio, kur pastatyta graži akmeninė koplyčia, greta – keturiolika Švč. Mergelės Marijos skausmo ir džiaugsmo paslapčių koplytstulpių. Galima nusiprausti veidą čia tekančiu šaltinėlio vandeniu, bet gerti nepatartina.

Tarp Pilviškių ir Gižų

Sugrįžus į pagrindinį kelią, kitoje jo pusėje yra nuoroda į Paežerių kaimą. Iš ten visai netoli – Vinco Kudirkos klėtelė, kurią rašytojas labai mėgo.

Iš čia reikėtų susirasti kelią Gižų link. Ne per toliausiai pavažiavus, po kairei, Naudžių kaime, yra nuoroda į skulptoriaus Petro Rimšos gimtinę. Čia, kaip ir Kudirkynėje, nuolat gyvena žmonės.

REKLAMA

Važiuojant į Gižus, nuo kelio matosi garsaus fiziko Kazimiero Baršausko sodyba.

Galutinė maršruto stotelė – Gižų Šv. Antano Paduviečio bažnyčia, statyta pagal italo Henriko Markonio projektą neogotikiniu stiliumi. Raudonų plytų ir akmenų šventovė – ypač didinga. Greitai ji minės 160 metų jubiliejų.

Čia kelionę po aštuonias rajono seniūnijas galima ir baigti. Nebent Jūs atrastumėte dar ką nors įdomaus ir verto aplankyti kitose ar tiesiog savaip patobulintumėte ar pritaikytumėte šį maršrutą pagal savo gyvenamąją vietą.

Svarbiausia – suprasti, kad ir Vilkaviškio krašte yra ką pažinti.

Kristina Žalnierukynaitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų