• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jau kitą savaitę – didžioji vasaros šventė Joninės. O kokios gi Joninės be gausaus vaišių stalo? Tinklaraščio apie maistą autorė Ilona Juciūtė dalijasi patarimais kaip geriausiai paruošti įprastus Joninių valgius ir kokias naujoves šia proga būtų galima išbandyti.

Jau kitą savaitę – didžioji vasaros šventė Joninės. O kokios gi Joninės be gausaus vaišių stalo? Tinklaraščio apie maistą autorė Ilona Juciūtė dalijasi patarimais kaip geriausiai paruošti įprastus Joninių valgius ir kokias naujoves šia proga būtų galima išbandyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Neatskiriama Joninių dalis – mėsos ant žarijų kepimas, o populiariausias patiekalas, žinoma, šašlykas.

REKLAMA

„Daug yra šiam patiekalui įvairių receptų ir patarimų, bet aš norėčiau pasidalinti pagrindiniais pastebėjimais, kurie garantuos, kad valgis būtų tikrai pavykęs. Juk niekas nenorėtų, kad smagiausios vasaros šventės metu maistas taptų artimųjų ir svečių prastos nuotaikos priežastimi.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuviai šašlykui labiausiai mėgsta rinktis kiaulienos sprandinę. Ir išties, iš šios mėsos galima paruošti puikų šašlyką, tikrai nebūtina ieškoti kažko įmantraus ar negirdėto. Svarbiausia, kad mėsa būtų gera – jauno gyvulio, ryškios raudonos spalvos, su šiek tiek lašinuko, o lašinukas itin baltos spalvos: kuo lašinio spalva pilkesnė, tuo senesnė gyvulio mėsa“, - pasakojo I.Juciūtė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kad mėsa suminkštėtų, marinavimui reikia rūgšties turinčių produktų: tam puikiai tiks citrina, laimas, kefyras ar graikiškas jogurtas. Dabar populiaru marinuoti kivio vaisiais, kurių rūgštumas itin švelnus.

Mėsą labai gerai minkština ir garstyčios (geriausia – grūdėtos), svogūnai ir, žinoma, aliejus.

REKLAMA

„Mano mėgiamiausias marinavimo būdas – 1 kg kiaulienos sprandinės dedu 1 kg svogūnų, druskos, pipirų ir 4 šaukštus aliejaus. Svogūnus tarkuoju smulkiai, pagardinu prieskoniais ir sumaišau su gabalėliais supjaustyta mėsa ir aliejumi. Svarbiausia – netingėti gerai išmaigyti mėsą“, - savo receptu dalijosi maisto žinovė.

REKLAMA

Greta pagrindinio patiekalo vasariškam vaišių stalui labai tiks greitos užtepėlės, įvairios salotos, daug daržovių, prie kurių nereikės sugaišti daug laiko, o stalas atrodys pilnas sveikų, skanių vaišių. Desertui puikiai tiks prinokusios, kvapnios braškės.

„Jei vis tik norėtumėte Joninėms išbandyti kai ką naujo, siūlyčiau pasigaminti pyragą su kalakutiena. Jį galėsite paruošti dieną prieš, kad per šventę nesijaustumėte pavargę. Taigi, šiam pyragui jums reikės pakelio bemielės sluoksniuotos tešlos, 400 g maltos kalakutienos, 2 kiaušinių trynių, 150 g grybų, 300 g kopūsto, poro, 2 svogūnų, morkos, druskos, pipirų, sojų padažo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Maltą mėsą pagardinkite mėgstamais prieskoniais, druska, pipirais ir apkepkite keptuvėje. Sudėkite tarkuotą kopūstą, porą, svogūnus, grybus, morką, viską apkepus pagardinkite sojų padažu. Į atvėsusią masę įmaišykite kiaušinių trynius ir gerai viską išmaišykite.

Šiek tiek pakočiokite sluoksniuotos tešlos lakštą, dėkite jį į skardą išklotą kepimo popieriumi, sudėkite įdarą ir uždengus kitu tešlos lakštu gerai užspauskite kraštus. Aptepkite kiaušinio plakiniu, galima pabarstyti sezamo sėklomis. Kepkite 35 min iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Patiekite šaltą.

REKLAMA

Beje, tokį pat pyragą galite gaminti ir iš šviežių grybų, lašišos ir špinatų, fetos sūrio. Tiesiog improvizuokite!“, - pataria tinklaraščio autorė Ilona Juciūtė.

Jei tradiciniai šašlykai jau truputį pabodo, bet vis tiek norite ko nors, kepto ant žarijų, siūlome išmėginti grilyje keptą jautienos išpjovą, kurią paruošti bus visai paprasta, o ir kepdami neužtruksite.

REKLAMA

Jums reikės 1,5 kg jautienos išpjovos, druskos, pipirų, čiobrelio, rozmarino, česnako, aliejaus. Mėsą nuplaukite, ištrinkite druska, pipirais, smulkintomis prieskoninėmis žolelėmis, česnaku ir aliejumi. Palikite marinuotis iki valandos. Kepkite ant įkaitintų grilio grotelių uždengus dangčiu iš 4 pusių po 8 minutes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Na, o jei norėsite paragauti įdomesnių salotų, I. Juciūtė išbandyti brokolių salotas. Pasiruošimui ir gaminimui užtruksite apie 20 min. Jums reikės brokolių žiedynų, obuolio, pusės puodelio džiovintų spanguolių, paskrudintų šaltai rūkytos šoninės kubelių, ketvirčio puodelio sūdytų žemės riešutų, pusės puodelio natūralaus jogurto ir tiek pat majonezo. Taip pat, trijų šaukštų garstyčių ir dviejų šaukštų medaus.

REKLAMA

Į dubenį pirmiausia dėkite smulkintus brokolius (galima nuplikyti verdančiu vandeniu, bet nebūtina) ir sumaišykite jas su džiovintomis spanguolėmis.

Tada dėkite skrudintus šoninės gabalėlius su smulkintu obuoliu. Padažui sumaišykite jogurtą, garstyčias, medų ir majonezą. Išmaišykite salotas su padažu ir apibarstykite skrudintais riešutais.

REKLAMA

Receptai

 

Brokolių salotos

  • Brokolių žiedynų
  • 1 obuolys (Golden)
  • 1/2 puodelio spanguolių
  • Šaltai rūkytos šoninės kubelių paskrudintų
  • 1/4 puodelio žemės riešutų sūdytų
  • 1 / 2 puodelio jogurto
  • 1/2 puodelio majonezo
  • 3 šaukštai garstyčių
  • 2 šaukštai medaus

 

REKLAMA
REKLAMA

Gaminimo eiga:

  • Į dubenį dėti smulkintus brokolius (galima nuplikyti verdančiu vandeniu, bet nebūtina).
  • Išmirkyti džiovintas spanguoles, sumaišyti jas su brokoliais.
  • Skrudinti šoninės gabalėliai taip pat į salotų dubenį, kaip ir smulkintas obuolys.
  • Padažui: sumaišyti jogurtą, garstyčias, medų, majonezą.
  • Išmaišyti salotas su padažu ir apibarstyti skrudintais riešutais.

 

Pyragas su kalakutiena

  • Pakelis bemielės sluoksniuotos tešlos
  • 400 gr. maltos kalakutienos
  • 2 kiaušinių tryniai
  • 150 gr. grybų
  • 300 gr. kopūsto
  • poras
  • 2 svogūnai
  • morka
  • druska, pipirai
  • Sojų padažas

 

Gaminimo eiga:

  • Maltą mėsą pagardinkite mėgstamais prieskoniais, druska, pipirais ir apkepkite keptuvėje.
  • Sudėkite smulkintas daržoves, tarkuotą kopūstą, porą, svogūnus, grybus, morką, viską apkepus pagardinkite sojų padažu.
  • Į atvėsusią masę įmaišykite kiaušinių trynius ir gerai viską išmaišykite.
  • Šiek tiek pakočiokite sluoksniuotos tešlos lakštą, dėkite jį į skardą išklotą kepimo popieriumi, sudėkite įdarą ir uždengus kitu tešlos lakštu gerai užspauskite kraštus. Aptepkite kiaušinio plakiniu, galima pabarstyti sezamo sėklomis.
  • Kepti 35 min. 180 C. Įkaitintoje orkaitėje. Patiekite šaltą.

 

Kepta jautienos išpjova

  • 1,5 kg. jautienos išpjovos
  • Druska
  • Pipirai
  • Čiobrelio, rozmarino
  • Česnako
  • Aliejaus

 

Gaminimo eiga:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų