REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
7
Fontanus kuriantis vilnietis nori žmonėms dovanoti džiaugsmą (tv3.lt fotomontažas)

Per nuolatinį skubėjimą dažnai nepastebime aplink mus esančių dalykų. Tačiau kai kurios miestų erdvės, pavyzdžiui, fontanai tarsi priverčia akimirką sustoti ir atsikvėpti nuo beprotiško gyvenimo tempo. Prie fontanų verda atskiras gyvenimas, o šį džiaugsmą aplinkiniams dovanoja fontanus kuriantis Mantvydas Šakalys.

7

Per nuolatinį skubėjimą dažnai nepastebime aplink mus esančių dalykų. Tačiau kai kurios miestų erdvės, pavyzdžiui, fontanai tarsi priverčia akimirką sustoti ir atsikvėpti nuo beprotiško gyvenimo tempo. Prie fontanų verda atskiras gyvenimas, o šį džiaugsmą aplinkiniams dovanoja fontanus kuriantis Mantvydas Šakalys.

REKLAMA

Vyras pasakoja, kad ši sritis jam buvo artima ir kone lydėjo jį visą gyvenimą. Jau vaikystėje jis piešdavo fontanus, nors tada, kaip pats sako, to nesuprato – jam tiesiog buvo gražu juos piešti ir braižyti. Vėliau Mantvydas tapo biologu ir pradėjo teikti akvariumų priežiūrą. Netikėtai sulaukęs draugo prašymo prižiūrėti kelis jo įrengtus fontanus, pašnekovas pasuko į fontanų kūrimo kelią. Ir šiuo keliu sėkmingai eina iki šiol.

Fontanus kuria visoje Lietuvoje

Jei esate vilnietis ir mėgstate leisti laiką Lukiškių aikštėje ar dažnai praeinate pro Nacionalinį operos ir baleto teatrą, tikėtina, kad matėte ir M. Šakalio sukurtus fontanus. Tačiau ne tik sostinės gyventojai džiaugiasi viešąsias erdves puošiančiais fontanais.

REKLAMA
REKLAMA

Raseiniai, Elektrėnai, Plungė, Palanga, Kaišiadorys – tai tik keli miestai, kuriuose galima pamatyti Mantvydo suprojektuotus fontanus. Vyras skaičiuoja, kad iš viso Lietuvoje yra 400 jo sukurtų fontanų. Kiekvienas fontanas pašnekovui yra savotiškai brangus ir mielas širdžiai, tačiau kai kurie – ypač.

REKLAMA

„Vienas iš favoritų būtų Lukiškių aikštės fontanas. Pirmiausia gal dėl to, kad aš gyvenu šalia tos vietos, vis praeinu ir matau, kaip ji pasikeitė. Fontanas aikštėje atgaivino gyvenimą, kasdien pritraukia vis daugiau žmonių, yra įdomus ir netradicinis“, – pasakoja įmonei „Poolservice.lt“ vadovaujantis Mantvydas.

Pasitaiko ir sudėtingų situacijų

Paklaustas, kiek užtrunka nuo pirminės fontano idėjos iki tol, kai jis jau džiugina gyventojus, Mantvydas atskleidžia, kad tai priklauso nuo daugybės įvairių faktorių. Jei viskas vyksta sklandžiai, fontaną galima įrengti per 2-3 mėnesius. Tačiau pasitaiko ir tokių atvejų, kai tai užtrunka kur kas ilgesnį laiką.

REKLAMA
REKLAMA

„Kai kurių dalykų tu negali kontroliuoti, pavyzdžiui, viešųjų pirkimų, kai fontano užsakovais būna savivaldybės. Dėl to būna projektų, kurie įgyvendinami ir kelerius metus ar net dešimtmečius“, – sako Mantvydas.

Kartais tenka susidurti ir su iš anksto nenumatytomis situacijomis, kurios gali prailginti darbų atlikimą.

„Būna, kad viską suplanuoji, įvertinti aplinkybes, o, pradėjus kasimo darbus, randi didžiulį akmenį, kurio lengvai nepatrauksi. Tada turi galvoti, kaip išspręsti tokius dalykus, ką daryti, kad projektas vis tiek būtų įgyvendintas. Gal ir sugaišti daugiau laiko, bet vis tiek stengiesi darbą atlikti arti tobulumo“, – atskleidžia M. Šakalys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nors pašnekovas atlieka kūrybinį darbą – fontano projektavimą, o statybas įgyvendina kitos įmonės ir asmenys, jis per specialią sistemą stebi atliekamus darbus ir žiūri, ar viskas vyksta taip, kaip reikia. Galbūt tai lemia, kad visi projektai įgyvendinami 97-100 procentų pagal pirminį planą.

Lieka sąžiningu ir nesivaiko pinigų

M. Šakalys yra sukūręs ne tik tradicinių, įprastai atrodančių fontanų, bet ir tokių, kurie priverčia aiktelėti iš nuostabos. Naujos technologinės galimybės leidžia kurti inovatyvius fontanus su, pavyzdžiui, įvairiomis garso ir šviesų instaliacijomis. Tačiau Mantvydas įkvėpimo specialiai tam neieško.

REKLAMA

„Aš nesu kažkokių fontanų šalininkas, tiesiog pamatau vietą ir mintyse gimsta idėjos, kaip jis turi atrodyti. Man svarbiausia, kad fontanas tiktų toje vietoje, kur jį planuojama statyti, ir kad būtų būtent toks, kuris puoštų tą erdvę“, – tikina pašnekovas.

Mantvydas sako, kad nesivaiko pelningų užsakymų ir atsakingai įvertina, koks fontanas galėtų būti konkrečioje vietoje. Dėl to kartais tenka užsakovams paaiškinti, kad kai kurių norų įgyvendinti neverta.

„Pavyzdžiui, užsakovai nori fontaną statyti kokioj keistoj vietoj, vos ne pušyne. Aš atvirai pasakau, kad spygliai kris į fontaną, kad neverta čia statyti. Tai kai kurie užsakovai stebisi, sako: juk tau čia pinigai. Bet man ne tai svarbiausia. Man svarbiausia, kad fontanas būtų kokybiškas ir teiktų žmonėms džiaugsmą. Kas iš to, jei aš uždirbsiu, bet vėliau kitiems tai kels sunkumų prižiūrint ar neteiks žmonėms gerų emocijų? Taip dings visa prasmė, kodėl tai darau“, – dėsto Mantvydas.

REKLAMA

Nori dovanoti geras emocijas

M. Šakalys fontanus kuria dėl labai paprastos priežasties: kad suteiktų kitiems džiaugsmo. Jam patinka stebėti žmones, leidžiančius laiką prie fontano, ir žinoti, kad jis prie to prisidėjo.

„Fontanai neša džiaugsmą visiems, ne tik tau, tai man atrodo pats gražiausias dalykas. Daug keliauju po Lietuvą ir lankausi ten, kur įrengėme fontanus. Tyliai stebiu tą vietą, ten esančius žmones ir man džiaugsmas ima nuo jų džiaugsmo, nuo jų šypsenų ir juoko“, – su užsidegimu pasakoja Mantvydas.

Jis sako, kad, būnant prie fontano ir matant kitus, galima akimirkai atsiriboti nuo visų rūpesčių, elektroninių laiškų, skambučių, o galvoje tuo metu būna visiška tyla ir ramybė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų