Pomidorai iš savo šiltnamio žiemą, maistas, paruoštas indaplovėje. Nesąmonė? Pokštas? Tai pirmieji žodžiai, kurie jums atėjo į galvą, perskaičius pirmą sakinį? Nors savo patirtį apie neįprastą maisto ruošimą ir kaip turėti savo pomidorų žiemą verslininkė, visuomenininkė V. Tirevičienė atskleidė su šypsena, viskas, pasirodo, įmanoma.

Per šventes feisbuke pasidalijusi nuotraukomis su savo užaugintais, bet svarbiausia žiemą sunokusiais pomidorais, Vilma sulaukė nemažai internautų klausimų (tv3.lt fotomontažas)

Per šventes feisbuke pasidalijusi nuotraukomis su savo užaugintais, bet svarbiausia žiemą sunokusiais pomidorais, Vilma sulaukė nemažai internautų klausimų (tv3.lt fotomontažas)

Per šventes feisbuke pasidalijusi nuotraukomis su savo užaugintais, bet svarbiausia žiemą sunokusiais pomidorais, Vilma sulaukė nemažai internautų klausimų.

„Kiekvieną pavasarį polikarbonatinis šiltnamis yra skiriamas tik pomidorams, kurių daigus užsiauginu pati. Sodinu visada gegužės 6 dieną, per sūnaus gimtadienį. Vyras Vytautas turi išvažiuoti į žvejybą, sugauti žuvų, nes į kiekvieną duobutę sodindama pomidorą įdedu po žuvį, kad pomidorai gerai augtų, – pasakojo moteris. – Tuo metu labiausiai kimba ešeriukai.“

Jokiom trąšom pomidorų Vilma netręšia. Jei mažai saulės, užsiraugia dilgėlių, kurių raugu palaisto jau prigijusias daržoves.

Pomidorus mėgstančiai šeimai nesvarbi jų spalva, o skoniai šiek tiek skiriasi. Vyrui ir dukrai patinka tvirti `Uragan` veislės. Dar dėl dukros Radvilės sodina smulkiavaisius vieno kąsnio salotoms. Sūnus Justas labai mėgsta avietinius, o paįvairinimui kasmet pasirenka dar kokią vieną veislę – pernai vadinamą „jaučio širdimi“. Derlius būna gausus, tad pomidorų gauna ir draugai, ir giminaičiai.

REKLAMA

Nors Tirevičiai mėgsta ir konservuotus pomidorus, adžiką, kuriai paruošti irgi reikia šių daržovių, vis dėlto smagu kuo ilgiau turėti šviežių pomidorų. Rudenį Vilma neskuba nuskinti neprinokusių, o kai oras gerokai atvėsta ir sinoptikai praneša apie artėjančias šalnas, per naktį šiltnamyje degina žvakes. „Po neilgų ir nestiprių šalnų vėl būna šiltų, saulėtų dienų.

Kai jų nebebuvo galima tikėtis, panašiai lapkričio 10 d. nuskyniau ir kiekvieną sveiką, gražų pomidoriuką suvyniojau į popierių ir sudėjau į dėžutes“, – apie, atrodo, nesudėtingas gudrybes pasakojo gargždiškė. Anksčiau ji bandė dėžutes laikyti ir šiltoje patalpoje, ir vėsesnėje, kol rado neutralią.

Ruošia ir indaplovėje

Nors V. Tirevičienė akcentavo, kad maisto gaminimas nėra mėgstamiausias jos užsiėmimas, o tikroji stichija – rankdarbiai: papuošalų gamyba iš modelino, tekstilės, karoliukų, indų dekoravimas modelinu ir siuvimas, vis dėlto eksperimentams virtuvėje ji neatsispiria.

Vienas iš jų – pasaulyje plintantis maisto ruošimas indaplovėje 70 laipsnių temperatūroje. „Paskutinį kartą indaplovėje ruošiau subrandintą danieliaus mėsą. Naudojau eko programą. Vakuuminėje pakuotėje mėsa indaplovėje ruošiama 3 val. Po to keptuvėje po porą minučių ją apskrudinau iš visų pusių, pagardinau pipirais ir druska“, – patirtimi dalijosi Vilma ir sakė, kad taip galima ruošti ir kitokią mėsą, kuri išlieka sultinga.

Na, o šventėms šeima kepė Velingtono kepsnį, kuriam reikalinga jautienos išpjova. Ją užsisako Klaipėdoje, specialioje parduotuvėje. Kepsnio paruošimas užtrunkąs ilgai, bet skonis atperka visas pastangas. „Sąžiningas degustatorius šeimoje yra vyras. Dukra daug keliauja po pasaulį ir parveža visokių prieskoninių žolelių, išbandome įvairių šalių maisto receptus. Ji daro ypač skanius sušius. Sūnus vasarą namuose, lauko krosnyje, kepa nuostabias picas. Jis turi labai stiprius skonio receptorius, tad iškart pajunta, kokį ingredientą kuo pakeičiau, pasako, kokį aliejų naudojau ruošdama patiekalą“, – šypsojosi gargždiškė.

REKLAMA

ORKAITĖJE KEPTI POMIDORAI

Reikės: 450 g nedidelių pomidorų; 2 šaukštų alyvuogių aliejaus; 1 nuluptos ir plonai supjaustytos česnako skiltelės; kelių šakelių mėgstamų žolelių; druskos ir stambiai šviežiai maltų juodųjų pipirų pagal skonį.

Įkaitinus orkaitę iki 165ºC temperatūros, į kepimo indą supilti aliejų, suberti pasmulkintas žoleles, česnaką, pipirus ir druską. Perpjovus pomidorus perpus išilgai, dėti juos į kepimo indą ir gerai apvolioti ten esančiame mišinyje. Tuomet tvarkingai sudėlioti, kad visi gulėtų perpjautąja puse žemyn. Kepti apie 2 valandas, kol pomidorai taps visiškai minkšti, odelė bus susiraukšlėjusi. Taip paruošti pomidorai šaldytuve išbus iki 5 dienų, juos galima ir užšaldyti indeliuose bei laikyti šaldymo kameroje kelis mėnesius.

Jie tiks su pakepinta šviesia duona ir trupintu fetos sūriu; su kokybiškais makaronais ir mėgstamu sūriu; su trapučiais, apteptais trintu avokadu; su žalėsių lapelių salotomis.

Laima ŠVEISTRYTĖ, Šaltinis: Klaipėdos rajono laikraštis BANGA

Liuda
2020-01-18 23:05:10
2 val. Kepti pomidorus. Kazko ne taip.
Atsakyti
Patogiausias būdas sužinoti daugiau - sekti naujienas mūsų „Facebook“ paskyroje!
Indraja 2020-01-28 18:11:39
Pranešti apie netinkamą komentarą
0
Sako,kad kepti pomidorai daug sveikiau.Bet man skaniau zali.Prancūzai pomidorus patiekia tik keptus.Nežinau ar visuose regionuose.   ATSAKYTI
Daiva 2020-01-28 08:02:20
Pranešti apie netinkamą komentarą
0
Maisto ruošimas indaplovėje? Moteriškei daktaro reikia. Gal viryklės neturi? Kuo toliau tuo durniau. O tai kur indus plauna, orkaitė?    ATSAKYTI
Daiva 2020-01-28 07:58:44
Pranešti apie netinkamą komentarą
0
Tai kur tie patarimai apie super augimą? Apie žuvų ir dilgėlių naudojimą senei žinoma, nenustebino.    ATSAKYTI
Rozalija 2020-01-27 15:08:51
Pranešti apie netinkamą komentarą
0
Tamsta ponia taip mandrai darydama tą valgį paskui visa savaite bezdi prisivalgius   ATSAKYTI
Virginija 2020-01-20 15:14:01
Pranešti apie netinkamą komentarą
0
Kažkaip keistokai skamba   ATSAKYTI
Jolita 2020-01-20 15:01:09
Pranešti apie netinkamą komentarą
0
Mes kai vasara turim daug pomidoriuku, tai irgi kepu orkaiteje su mesa ir kitom darzovem, gal pusvalandi.Ir mes paskutinius suvalgem jau po nauju.   ATSAKYTI
Jolita 2020-01-20 14:58:58
Pranešti apie netinkamą komentarą
0
Mes kai vasara turim daug pomidoriuku, tai irgi kepu orkaiteje su mesa ir kitom darzovem, gal pusvalandi.   ATSAKYTI
zuzana 2020-01-20 11:25:18
Pranešti apie netinkamą komentarą
0
Aš paskutinį išnokusį pamidorą suvalgiau per Naujus metus.   ATSAKYTI
Karolina 2020-01-20 10:58:23
Pranešti apie netinkamą komentarą
0
Po pomidorais dėta žuvis, ar laistyti dilgėlių raugo, tai tikrai neduoda didelio derliaus, esu mėginusi ne kartą. Tai mitas.o apie kėlimą indaplovėje, tai gal smegenėlės suminkštėjo...kaip yra sakoma iš didelio rašto išeini iš krašto...   ATSAKYTI
Aneliuke 2020-01-20 10:54:30
Pranešti apie netinkamą komentarą
0
Indaploveje maistas?Tai kiek elektros ir laiko uzima...kai dar po to pakepinti ant keptuves. Ar nepaprasciau tiesioh kepti orkaiteje,be jokio durnumo!   ATSAKYTI
Jo 2020-01-20 10:50:55
Pranešti apie netinkamą komentarą
0
Mėginau ne kartą po pomidorais dėti žuvį ir laistyti dilgėlių raugo. Stebuklingo derliaus tikrai nebuvo, gal dar ir mažiau užaugo. Tai kad čia yra tiktai mitas. Nuskinti pomidorai, prinoksta bet jau skonis ne tas, ypač tų kurie nėra gerai užaugę.    ATSAKYTI
Janina 2020-01-19 15:14:51
Pranešti apie netinkamą komentarą
-1
Ešeriukus geriau nežvejoti,tręšti yra ir kitokių priemonių.   ATSAKYTI
Liuda 2020-01-18 23:05:10
Pranešti apie netinkamą komentarą
-2
2 val. Kepti pomidorus. Kazko ne taip.    ATSAKYTI
Petras 2020-01-19 16:13:04
Pranešti apie netinkamą komentarą
-1
Kepti pomidorai skanus dalykas,tik dėl laikymo tai iškart į stiklainius ,užsukt ir galima laikyt ilgai .  
Galva tvarkoj? 2020-01-20 09:48:40
Pranešti apie netinkamą komentarą
-1
Gal kepa indaplovėje  

Top Video

Praeities žvalgas. Lietuvis apsilankė apleistoje Estijos pionierių stovykloje: vaizdai sukėlė gailestį
DABAR RODOMA
Praeities žvalgas. Lietuvis apsilankė apleistoje Estijos pionierių stovykloje: vaizdai sukėlė gailestį
DABAR RODOMA
Farai. Ne iš kelmo spirta pardavėja tapo didvyre – lietuvės gudrybė sustabdė vagišių
DABAR RODOMA
Farai. Vairuotojo elgesys pareigūnus išvertė iš koto: mašina nevažiavo, o vyras „vairavo“
DABAR RODOMA
Pasidalijo, ką mama išdarinėjo lėktuve: dukrai teliko rausti iš gėdos
DABAR RODOMA
Pamačius, kaip bandoma išvažiuoti iš automobilių aikštelės aplinkiniai susiėmė už galvų
DABAR RODOMA
Košmaras autobuse: nufilmuota, kas dėjosi viduje per siaubingą avariją
DABAR RODOMA
Internautai negali patikėti savo akimis: neatskiria, kuri yra dukra, o kuri – mama
DABAR RODOMA
Prieš srovę. Po 12 metų kartu Dianos gyvenimas virto pragaru: istorija – pamoka kiekvienam
DABAR RODOMA
Prieš srovę. Gimtadienio šventė porai virto pragaru: atėmė keturis vaikus, tarnybos reikalauja tūkstančių
DABAR RODOMA
Visi mes žmonės. Skambinas įvardijo skyrybų su Krysko priežastį: galutinis taškas padėtas tik dabar
REKLAMA
Svogūnai (nuotr. 123rf.com)
Šilčiausia per 200 metų žiema iš tiesų tapo didžiule staigmena. „Valstiečių laikraščio“ redakcija sulaukia klausimų, gal jau būtų galima pradėti pavasarinę sėją? Vis dėlto ...
Pomidorai  (nuotr. 123rf.com)
Kaip ir žmogus, prabudęs netinkamu metu, jaučiasi sulūžęs ir sudirgęs, todėl augalai gali irgi jaustis prastai, jei yra pasodinti netinkamame etape. Sodininkai žino, kad ...
Orchidėja namuose  (nuotr. YouTube)
Dėl savo minkštų, lygių žiedlapių, elegantiškų stiebų ir turtingų atspalvių muselinės orchidėjos yra gėlininkų mėgstamiausios, rašoma besgrow.com. Jas auginti visai ...
Morkos Andrius Ufartas/Fotobankas
Dėl neįprastai šiltos žiemos šiemet pavasarinė sėja prasidėjo itin anksti – sėklų parduotuvėse ant palangės šviežių svogūnų laiškų ar pomidorų daigų užsiauginti trokštantys ...
Begonija (nuotr. 123rf.com)
Begonijos – lietuvių mėgstamos gėlės, savo vietą atrandančios tiek prie namų esančiuose soduose ar želdynuose, tiek balkonuose ar net kapinėse. Nors begonijas į lauką perkelti ...
REKLAMA
×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
Į viršų